Τετάρτη 6 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σειρά επαφών με ισχυρά μονοπώλια

Ενεργειακοί κολοσσοί δηλώνουν την «αφοσίωσή» τους για συνέχιση των επενδύσεων στην περιοχή

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Απανωτές συναντήσεις με εκπροσώπους ενεργειακών κολοσσών έχει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενόψει και του τρίτου γύρου αδειοδότησης για όσους ενδιαφέρονται να «δραστηριοποιηθούν» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Χτες, συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής ΕΝΙ, Κλαούντιο Ντεσκάλζι, που μετά τις συνομιλίες δήλωσε ότι «είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη δέσμευση, την αφοσίωσή μας στη χώρα». Εκφράζοντας την επιθυμία της εταιρείας «να συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, να επενδύουμε», υπενθύμισε ότι η ΕΝΙ είναι ο πρώτος «φορέας εκμετάλλευσης» στη Μεσόγειο, όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε Λιβύη, Νιγηρία και Τυνησία και από αυτή τη σκοπιά, εξήγησε, «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνογνωσία μας, την εμπειρία μας και η θέση μας να είναι πολύ δραστήρια και στην Κύπρο».

Ο Ν. Αναστασιάδης είχε, όμως, συνάντηση και με τον αναπληρωτή εκτελεστικό διευθυντή της ισραηλινής «Ντελέκ», Γιανίβ Φρίντμαν, που μετέφερε τη «δέσμευση» της επιχείρησης για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», επισημαίνοντας πως «θέλουμε να επιταχυνθεί η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ». Σήμερα αναμένεται συνάντηση και με στελέχη της γαλλικής «ΤΟΤΑΛ».

Σε δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μίλησε για «πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις» και υπογράμμισε ότι αυτές περιστράφηκαν γενικότερα γύρω από τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η Ανατολική Μεσόγειος σε διάφορους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Απαντώντας σε ερώτηση για τα «σενάρια» που δυναμώνουν για τη δημιουργία αγωγού που θα μεταφέρει ισραηλινό αέριο σε Ευρώπη και αλλού μέσω Τουρκίας, περνώντας και από την κυπριακή ΑΟΖ, ο ίδιος ανέφερε ότι «δε γίναμε αποδέκτες τέτοιου αιτήματος ή έκκλησης από το Ισραήλ» και δείχνοντας ότι η Λευκωσία δεν αποκλείει τίποτα, συνέδεσε ξανά την υλοποίηση τέτοιων ενεργειακών σχεδιασμών με τη «λύση» του Κυπριακού. «Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι εφικτό ένα κράτος που είναι υπό κατοχή, να δώσει έγκριση για έναν αγωγό που πηγαίνει στην κατοχική δύναμη. Αρα, για να μπορεί να εξεταστεί αυτό το σενάριο και να υλοποιηθεί, θα πρέπει να προηγηθεί λύση του Κυπριακού» είπε χαρακτηριστικά.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση Ερευνας και Διάσωσης Κύπρου - ΗΠΑ. Η άσκηση είχε τον κωδικό «SAREX CYPUSA - 03/16» και ήταν η τρίτη προγραμματισμένη κοινή άσκηση των δύο χωρών για φέτος.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΝΙ (2018-04-26 00:00:00.0)
Οι κόντρες των μονοπωλίων τροφοδοτούν κινδύνους για τους λαούς (2018-02-16 00:00:00.0)
Ζυμώσεις για ενδεχόμενες νέες διαπραγματεύσεις (2018-02-10 00:00:00.0)
Διαρκείς διεργασίες αλλά και προκλήσεις (2017-11-25 00:00:00.0)
Εν μέσω ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών (2014-10-18 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ασκήσεις και επαναφορά του «Ανάν» (2013-04-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ