ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Διαφωνίες για την «αντιμετώπιση» των προβλημάτων τους

Η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει πρόθυμη και για κρατικές επιδοτήσεις, προκαλώντας δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες

Τα τραπεζικά μονοπώλια «τρώγονται» για την κυριαρχία στον κλάδο και ευρύτερα (φωτ. από τα γραφεία της UniCredit στο Μιλάνο)

Copyright 2016 The Associated

Τα τραπεζικά μονοπώλια «τρώγονται» για την κυριαρχία στον κλάδο και ευρύτερα (φωτ. από τα γραφεία της UniCredit στο Μιλάνο)
ΡΩΜΗ.--

Δυσαρέσκεια φαίνεται να προκαλεί σε Ευρωπαίους «εταίρους» η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι να στηρίξει τις ιταλικές τράπεζες που αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων (π.χ. πολλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (θεωρείται η 3η μεγαλύτερη της χώρας), για την οποία η ΕΚΤ πρόσφατα ζήτησε να μειωθούν κατά 30% τα «κόκκινα» δάνειά της μέσα στην επόμενη τριετία (στα 32,6 δισ. ευρώ το 2018 από 46,9 δισ. ευρώ το 2015).

Πρόσφατα, συνεργάτης της κυβέρνησης Ρέντσι μετέφερε ανώνυμα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» τη διάθεση της Ρώμης «να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο (για να υπερασπιστούμε τις τράπεζες) και δεν αποκλείουμε τη μονομερή δράση, αν και κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ύστατη κίνηση...».

Φυσικά, η ετοιμότητα της ιταλικής κυβέρνησης να βοηθήσει τις τράπεζες ακόμα και με κρατικές επιδοτήσεις δε βρίσκει σύμφωνες τις Βρυξέλλες, και ειδικά δυνάμεις όπως η Γερμανία που επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των ευρωενωσιακών κανονισμών που αφορούν και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Βέβαια, οι τρόποι στήριξης των προβληματικών τραπεζών εξελίσσονται και αυτοί σε πεδίο ευρύτερης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο εφαρμογής συμφωνιών της ΕΕ, την όποια «χαλάρωση» ή «ευελιξία» κανονισμών της, ανάλογα και με τη θέση της κάθε δύναμης.

Για παράδειγμα, ο (Ιταλός) πρόεδρος του (γαλλικού) τραπεζικού κολοσσού «Σοσιετέ Ζενεράλ» Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι υποστήριξε, μιλώντας στο «Μπλούμπεργκ» ότι «όλη η τραπεζική αγορά είναι υπό πίεση» και ότι οι κανόνες που έχουν υιοθετηθεί «πρέπει να αξιολογηθούν σε μία αγορά που έχει μία δυνητική κρίση για να αποφασισθεί, αν πρέπει να υπάρξει κάποια αναστολή τους». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας συστημικής κρίσης, αν δε γίνει δεκτή η άποψη της στήριξης των τραπεζών με κρατικό χρήμα. Συμπλήρωσε ακόμα πως χώρες όπως τόσο η Ιταλία όσο και η Γερμανία έχουν πάρα πολλές τράπεζες που δεν είναι κερδοφόρες και χρειάζεται μεγαλύτερη «ενοποίηση» (βλ. συγκέντρωση). Τέλος, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει ότι η στήριξη των τραπεζών προϋποθέτει και νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση Ρέντσι θα πρέπει να λάβει «δυσάρεστα» μέτρα, ανάμεσα στα οποία είναι η μείωση του «κόστους» (εργασίας) αλλά και η μείωση των θέσεων εργασίας.

Από την άλλη μεριά, ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε επίσης στο «Μπλούμπεργκ» ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν οι ευρωπαϊκοί τραπεζικοί κανόνες που θεσπίστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Χτες, ο αρμόδιος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε στον τραπεζικό τομέα, αν χρειαστεί - το πώς θα εξαρτηθεί από το αίτημα της Ιταλίας».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΕ - ΚΑΝΑΔΑ
Σε μια κίνηση τακτικής πάει στα κοινοβούλια

Προς επικύρωση στα κοινοβούλια των χωρών - μελών της ΕΕ θα πάει η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Καναδά που συμφωνήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε χτες ότι «διακυβεύεται το κύρος της εμπορικής πολιτικής της Ευρώπης» και ότι χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση, ενώ σημείωσε ότι το κείμενο των 1.600 σελίδων «θα σταλεί σε κάθε κοινοβούλιο των 28 κρατών - μελών και, σε ορισμένες περιπτώσεις όπως αυτή του Βελγίου, σε τοπικά κοινοβούλια».

Η κίνηση αυτή, που εμφανίζεται ως κίνηση «διαφάνειας και αναζήτησης συλλογικής απόφασης», ειδικότερα δε αφού είναι υπό διαπραγμάτευση και η πολύ μεγαλύτερη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) της ΕΕ - ΗΠΑ, αποσκοπεί στο να διασκεδάσει τις ανησυχίες τμημάτων των αστικών τάξεων που δεν συμμερίζονται απολύτως την αισιοδοξία των οργάνων της ΕΕ, ότι οι συμφωνίες αυτές θα έχουν αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Δεδομένο, πάντως, είναι ότι οι σίγουροι χαμένοι από αυτές τις συμφωνίες του κεφαλαίου είναι οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση του Γιούνκερ επικρίθηκε ιδιαίτερα από τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας, Κάρλο Καλέντα, που θεώρησε την κίνηση της παραπομπής της συμφωνίας με τον Καναδά στα κοινοβούλια «αδυναμία», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακρόχρονη κωλυσιεργία. Ανήσυχη εμφανίστηκε και η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, που επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις των μελών της ΕΕ για την αποτυχία τους να υποστηρίξουν τις εμπορικές συμφωνίες που οι ίδιες είχαν συναινέσει ότι θα διαπραγματευόταν εκ μέρους τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΗΠΑ
Κι άλλη δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό

ΜΠΑΤΟΝ ΡΟΥΖ.--

Νέα επίδειξη ωμής αστυνομικής βίας σημειώθηκε στις ΗΠΑ, όπου ένας ακόμα Αφροαμερικανός σκοτώθηκε μετά από πυροβολισμούς «οργάνων της τάξης» στην πρωτεύουσα της Λουιζιάνα, Μπατόν Ρουζ.

Η ίδια η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση όπου μιλά για «διαφιλονικία» ανάμεσα στον 37χρονο πωλητή cd Αλτον Στέρλινγκ και αστυνομικούς, συμπληρώνοντας ότι ο «Στέρλινγκ πυροβολήθηκε στη διάρκεια της διαφιλονικίας και πέθανε στο σημείο». Οι δύο κλήθηκαν στο σημείο μετά από καταγγελίες ενός ατόμου ότι δέχτηκε απειλές από έναν πωλητή cd που οπλοφορούσε, σε πάρκινγκ ενός εστιατορίου.

Μετά το γεγονός οι αστυνομικοί τέθηκαν υπό «διοικητική άδεια» και διεξάγεται έρευνα.

Τα γεγονότα φέρονται να έχουν καταγραφεί σε βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό τηλέφωνο, όπου και οι δυο αστυνομικοί φαίνονται να ακινητοποιούν τον 37χρονο στο έδαφος, με χρήση όπλου και στη συνέχεια ακούγονται τουλάχιστον τέσσερις πυροβολισμοί. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι ο Στέρλινγκ είχε όπλο, ωστόσο κάτι τέτοιο ούτε το επιβεβαίωσαν οι αρχές ούτε και διευκρινίστηκε τι ακριβώς «διαφιλονικία» έγινε που τους ανάγκασε να πυροβολήσουν εν ψυχρώ ένα νέο άνθρωπο. Ο 37χρονος μάλιστα ήταν πατέρας 5 παιδιών.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως και χτες, πολλοί Αφροαμερικανοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, καταγγέλλοντας την αστυνομική βία και ξεχειλίζοντας από αγανάκτηση για μια κατάσταση στην οποία η ανθρώπινη ζωή χάνει κάθε αξία.

ΗΠΑ
Εμφάνιση Ομπάμα στο πλευρό της Κλίντον

Παρά την υπόδειξη του Ομοσπονδιακού Γραφείου Πληροφοριών (FBI) προς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μην ασκήσει δίωξη στην πρώην υπουργό Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, και τώρα υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη, η όλη υπόθεση απασχολεί έντονα στην προεκλογική αντιπαράθεση. Η Κλίντον ελέγχεται για πλημμελή χρήση του προσωπικού της ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, όπου υπήρχαν και διαβαθμισμένα έγγραφα της υπηρεσίας «που θα μπορούσαν να πέσουν σε χέρια εχθρών».

Το γεγονός αυτό αξιοποιεί και ο εταίρος του αστικού πολιτικού συστήματος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, και άλλα ηγετικά στελέχη του κόμματος, τα οποία ζητούν τον αποκλεισμό της από την προεδρική εκλογή ως «ακατάλληλη». Πάντως, χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, εμφανίστηκε σε συγκέντρωση της Κλίντον στη Βόρεια Καρολίνα, ακριβώς για να πει ότι είναι ...η «καταλληλότερη». Χαρακτηριστικά, ισχυρίστηκε ότι «δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά υποψήφιος τόσο προετοιμασμένος για το ρόλο του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών όσο η Κλίντον».

Σε τελευταία πάντως δημοσκόπηση, εμφανίζεται το 46% των ερωτηθέντων να υποστηρίζουν την Κλίντον και 33% τον Τραμπ, ενώ άλλο ένα 22% είπαν ότι δεν θα ψηφίσουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Στα «μαλακά» ο Πιστόριους

Την καταδίκη του Νοτιοαφρικανού παραολυμπιονίκη Οσκαρ Πιστόριους αποφάσισε χτες δικαστήριο της Πρετόρια, με ποινή φυλάκισης έξι ετών χωρίς αναστολή (ποινή που είναι πολύ επιεικής) για το φόνο της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ, το Φλεβάρη του 2013, κατά τον ισχυρισμό του ότι έγινε «κατά λάθος», γιατί «νόμιζε ότι είχε μπει κλέφτης στο σπίτι». Η δικαστής Τοκοζίλε Μασίπα απέρριψε την πρόταση της εισαγγελίας, που ζητούσε το λιγότερο 15 χρόνια φυλάκισης, σημειώνοντας ότι σε αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι ο Πιστόριους προσπάθησε μετά τους πυροβολισμούς να σώσει τη φίλη του, ενώ σημείωσε ότι «η κοινή γνώμη μπορεί να είναι θορυβώδης και επίμονη, αλλά δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου αυτού». Η απόφαση, πάντως, δυσαρέστησε την οικογένεια του θύματος, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν θα ασκήσουν έφεση. Θυμίζουμε ότι η αρχική απόφαση για τον Πιστόριους ήταν η ποινή των 5 χρόνων και ο κατ' οίκον περιορισμός και στη συνέχεια ασκήθηκε έφεση από τους συνηγόρους της οικογένειας της Στέενκαμπ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Στήθος με στήθος» Εργατικοί και Φιλελεύθεροι

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Συνεχίστηκε και χτες η καταμέτρηση των ψήφων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στην Αυστραλία την περασμένη Κυριακή.

Η πρώτη θέση αλλάζει διαρκώς ανάμεσα στην «Εθνική Συμμαχία» που στήριζε τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, Μάλκολμ Τέρνμπουλ (με βασικό κόμμα το «δεξιό» Φιλελεύθερο του ίδιου) και το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας (ALP) του Μπιλ Σόρτεν.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η «Συμμαχία» εμφανιζόταν να εκλέγει στην 150μελή Βουλή των Αντιπροσώπων 73 έδρες και το ALP 68. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν το ALP μπροστά με 71. Στις προηγούμενες εκλογές, η «Συμμαχία» είχε βγάλει 90 βουλευτές και το ALP 55. Δηλαδή, το «στρατόπεδο» Τέρνμπουλ έχει σημαντικές απώλειες, ενώ οι Εργατικοί κερδίζουν δυνάμεις.

Εκλογικές περιφέρειες όπως οι Καπρικόρνια, Κάουαν, Φλιν, Φορντ, Γκίλμορ, Χέρμπερτ και Χίντμαρς θεωρούνται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Δημοσιεύματα σημείωναν ότι υπήρχαν περιπτώσεις που η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν ακόμα και κάτω του 1%, με διαφορά ακόμα και μικρότερη των 100 ψήφων.

Να σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας (π.χ. επιστολική ψήφος, ψήφος από απόσταση) ευνοεί παρατυπίες, που σημαίνει ότι είναι πιθανή και η άσκηση διαφόρων ενστάσεων, δεδομένης και της μικρής διαφοράς. Τέλος, σε περίπτωση που κανένα από τα δυο βασικά «στρατόπεδα» δε συγκεντρώσει 76 έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν μετεκλογικά παζάρια προς αναζήτηση συνεργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ