Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ - ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Στήθος με στήθος» Εργατικοί και Φιλελεύθεροι

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Συνεχίστηκε και χτες η καταμέτρηση των ψήφων για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που έγιναν στην Αυστραλία την περασμένη Κυριακή.

Η πρώτη θέση αλλάζει διαρκώς ανάμεσα στην «Εθνική Συμμαχία» που στήριζε τον μέχρι πρότινος πρωθυπουργό, Μάλκολμ Τέρνμπουλ (με βασικό κόμμα το «δεξιό» Φιλελεύθερο του ίδιου) και το Εργατικό Κόμμα Αυστραλίας (ALP) του Μπιλ Σόρτεν.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η «Συμμαχία» εμφανιζόταν να εκλέγει στην 150μελή Βουλή των Αντιπροσώπων 73 έδρες και το ALP 68. Μόλις μια μέρα πριν, ήταν το ALP μπροστά με 71. Στις προηγούμενες εκλογές, η «Συμμαχία» είχε βγάλει 90 βουλευτές και το ALP 55. Δηλαδή, το «στρατόπεδο» Τέρνμπουλ έχει σημαντικές απώλειες, ενώ οι Εργατικοί κερδίζουν δυνάμεις.

Εκλογικές περιφέρειες όπως οι Καπρικόρνια, Κάουαν, Φλιν, Φορντ, Γκίλμορ, Χέρμπερτ και Χίντμαρς θεωρούνται ότι θα επηρεάσουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα. Δημοσιεύματα σημείωναν ότι υπήρχαν περιπτώσεις που η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα ήταν ακόμα και κάτω του 1%, με διαφορά ακόμα και μικρότερη των 100 ψήφων.

Να σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα της χώρας (π.χ. επιστολική ψήφος, ψήφος από απόσταση) ευνοεί παρατυπίες, που σημαίνει ότι είναι πιθανή και η άσκηση διαφόρων ενστάσεων, δεδομένης και της μικρής διαφοράς. Τέλος, σε περίπτωση που κανένα από τα δυο βασικά «στρατόπεδα» δε συγκεντρώσει 76 έδρες ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα ξεκινήσουν μετεκλογικά παζάρια προς αναζήτηση συνεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ