Πέμπτη 7 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επενδύει στον «αντιτρομοκρατικό» αγώνα

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε νέες επιχειρήσεις κατά θέσεων του ΡΚΚ στη νοτιοανατολική επαρχία Σιρνάκ προχώρησε νωρίς χτες το πρωί η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας, με την αστική της τάξη να επιμένει να αξιοποιεί τις «ανάγκες» του «αντί-τρομοκρατικού αγώνα» στην αναζήτηση συγκυριών ευνοϊκών για τις δικές της επιδιώξεις, σε όλη τη γύρω περιοχή.

Αλλωστε, στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» προχωρούν και διάφορες τελευταίες «προσαρμογές» στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την τελευταία συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Ρωσίας, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία ειδικού διακυβερνητικού επιτελείου αντί-τρομοκρατικής συνεργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να ξεκινούν και διεργασίες με την αιγυπτιακή πλευρά. Χτες, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Σαμπάν Ντισλί, υποστήριξε ότι σύντομα μια «ομάδα» θα βρεθεί στο Κάιρο για να συζητηθούν τρόποι μείωσης των εντάσεων - «Θεού θέλοντος (και) τα πράγματα με την Αίγυπτο θα "χαλαρώσουν" επίσης», είπε - ο οποίος έσπευσε να συνδέσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και με τις εξελίξεις στη Συρία. «Ετσι, θα έπρεπε να σταματήσει το αιματοκύλισμα στη Συρία, μέσω της χαλάρωσης των εντάσεων στην περιοχή».

Την ίδια στιγμή, οι «αντί-τρομοκρατικές» ανάγκες της Τουρκίας θα βρεθούν στο προσκήνιο και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινά αύριο στη Βαρσοβία. Χτεσινή ανάλυση της «Χουριέτ» τόνιζε πως η ηγεσία της χώρας θα ζητήσει από τους συμμάχους να μην κάνει διακρίσεις μεταξύ «τρομοκρατικών οργανώσεων» (στις οποίες η Τουρκία συγκαταλέγει π.χ. και τους Κούρδους της Συρίας). Ακόμα, η Αγκυρα φαίνεται να ιεραρχεί την περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων μέσων υπεράσπισής της και θα ζητήσει αυτά να ενισχυθούν στην επικράτειά της. Οσο για το ρόλο του ΝΑΤΟ στη Συρία, η συγκεκριμένη ανάλυση κάνει διαπιστώσεις αποτυπώνοντας έναν (τουλάχιστον;) προβληματισμό μερίδων της τουρκικής πλουτοκρατίας: «Το ΝΑΤΟ, ως θεσμός, έχει μικρή διάθεση για να "βουτήξει" στο πεδίο της Συρίας, αν και αρκετά μέλη του συμμετέχουν στο συνασπισμό κατά του ISIL και γι' αυτό έχουν δεχτεί τρομοκρατικές επιθέσεις από αυτόν. Μια αλλαγή στη γραμμή του ΝΑΤΟ δεν είναι πολύ πιθανή, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλα - μη στρατιωτικά μέσα - που η συμμαχία θα μπορούσε να επιλέξει...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ