ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναιμική ανάκαμψη με απαραίτητη προϋπόθεση την αντιλαϊκή πολιτική

Υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων «χωρίς ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις», ιδιωτικοποιήσεις, διαχείριση «κόκκινων» δανείων και τόνωση εξωστρέφειας ιεραρχεί η ΤτΕ

Τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίασε χθες στους βιομήχανους ο Γ. Στουρνάρας (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδας παρουσίασε χθες στους βιομήχανους ο Γ. Στουρνάρας (φωτ. αρχείου)
Ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία «βλέπει» για τα επόμενα χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), η επαλήθευση των οποίων έχει ως «απαραίτητη προϋπόθεση» την «πιστή εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, παρουσίασε τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες:

ΑΕΠ: Για το 2016 προβλέπεται περαιτέρω υποχώρηση 0,3%, έναντι ρυθμών ανάκαμψης 2,5% το 2017 και 3% το 2018. Να σημειωθεί βέβαια ότι η κατρακύλα της περιόδου 2008 - 2016 φτάνει στο 26%.

Επίσημη ανεργία: Για το 2016 προβλέπεται να φτάσει στο 24,1%, για το 2017 στο 22,8% και το 2018 στο 21,4%.

Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Προβλέπονται ρυθμοί ανάκαμψης 0,8% το 2016, 10,8% το 2017 και 12,1% το 2018, χωρίς βέβαια να αναπληρώνεται η απομείωση των πάγιων επενδύσεων που συντελέστηκε στα προηγούμενα χρόνια κ.ά.

Προϋπόθεση η «πιστή εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Σύμφωνα με την ΤτΕ, «απαραίτητη προϋπόθεση για την επαλήθευση των προβλέψεων αυτών είναι ηπιστή εφαρμογή των εξής πέντε προϋποθέσεων»:

1. «Εμπέδωση της εμπιστοσύνης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα και δεν επιφυλάσσει ανεπιθύμητες παλινδρομήσεις». Οπως τονίζεται, για να συμβεί αυτό πρέπει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων που έχει συμφωνηθεί να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια.

2. Η «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας και η ταχεία προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, σημειώνεται, είναι τα ισχυρότερα μέσα όχι μόνο για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας και την επίτευξη διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και για την υποβοήθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση του κρατικού χρέους.

3. Αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «θα συμβάλει στη συνολική αναδιάρθρωση της οικονομίας υπέρ των κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα την άνοδο της συνολικής παραγωγικότητας».

4. Σταδιακή εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Η υλοποίηση των σχετικών μέτρων άρσης των περιορισμών, «σε συνδυασμό με τη βελτίωση του κλίματος εμπιστοσύνης και των συνθηκών ρευστότητας», αναμένεται να συμβάλουν στην εξομάλυνση των οικονομικών συνθηκών.

5. Μεταρρυθμίσεις για τόνωση της εξωστρέφειας. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και στη λειτουργία του δημόσιου τομέα θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων και της απασχόλησης, ενώ παράλληλα αναμένεται να διευκολύνει την καινοτομία και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι εξελίξεις αυτές θα βελτιώσουν την ποιότητα των ελληνικών εξαγωγών, ενώ θα διευρύνουν την εξαγωγική βάση και τη συνολική παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, οι παραπάνω παρεμβάσεις «θα προσελκύσουν ξένες άμεσες επενδύσεις» και θα συμβάλουν στη διατηρήσιμη αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντήρηση δικομματικής κοκορομαχίας με την κυβέρνηση...

Συνάντηση με εκπροσώπους των Ενώσεων Δικαστών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ, Διοικητικών Δικαστών, Εισαγγελέων Ελλάδας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και της Ενωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, είχε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, αξιοποιώντας την ως άλλο ένα βήμα για να σηκώσει πάλι τους τόνους της δικομματικής κοκορομαχίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε κατόπιν: «Η εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί προϋπόθεση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ίδιας της Δημοκρατίας μας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς και να μην παρεμβαίνει στο έργο τους, ώστε με τη σειρά τους να επιτελούν με ταχύτητα και συνέπεια το κρίσιμο λειτούργημά τους (...) Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς, σε διάρκεια και ένταση, κρίσης στη Δικαιοσύνη».

Περνώντας τη λειτουργία της αστικής δικαιοσύνης μέσα, φυσικά, από τη χρησιμότητά της στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας, πρόσθεσε: «Για να βγει η χώρα από την κρίση, χρειαζόμαστε επενδύσεις και ανάπτυξη. Ανάπτυξη χωρίς ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει. Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι απλό και ξεκάθαρο. Η ΝΔ υπηρετεί την συνταγματική τάξη, στηρίζει τους δικαστικούς λειτουργούς και δεν θα ανεχτεί παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη».

...καταγραφή διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό

Την ίδια ώρα, στα εσωκομματικά, υπέρ της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό τάσσονται δύο εκ των πλέον στενών συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, οι Ευ. Στυλιανίδης και Ευ. Αντώναρος.

Θυμίζουμε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν υιοθετεί τέτοιαν άποψη. Ενδεικτικά, τέλη Ιούνη δήλωνε: «Το Σύνταγμά μας είναι Προεδρευόμενη Δημοκρατία (...) Δηλαδή ο Πρόεδρος είναι ρυθμιστής του πολιτεύματος και δεν ασκεί εκτελεστική εξουσία (...) Εάν ο Πρόεδρος εκλεγόταν κατευθείαν από τον λαό, πιστεύω ότι θα δημιουργούσαμε ένα ντε φάκτο δίπολο στο πολιτικό σύστημα (...) και δεν νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο χρειάζεται το πολιτικό σύστημα σήμερα».

Ερωτηθείς, ωστόσο, τότε, για την πρόταση Μεϊμαράκη, για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, στην περίπτωση που η Βουλή δεν μπορεί να τον εκλέξει, με υποψήφιους Προέδρους εκείνους που πρότειναν τα κόμματα στη Βουλή και με αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής, ο Κυρ. Μητσοτάκης απάντησε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση που θα εξέταζε...

Σχετικά με τον Ευ. Μεϊμαράκη, που πρόσφατα εξέφρασε ενστάσεις του σχετικά με το πώς κινείται η τωρινή ηγεσία της ΝΔ, να καταγραφεί και η τοποθέτηση του Νικ. Κακλαμάνη, ότι «η πείρα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεχούς επαφής με τον κ. Μητσοτάκη».

ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Επιμένει για εκλογικό νόμο, συγκυβέρνηση και Ποτάμι

Τις απόψεις της σε ό,τι αφορά το παζάρι για αλλαγές στον εκλογικό νόμο επανέλαβε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», είπε: «Καταθέσαμε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, που έχει μια ενιαία λογική τόσο στην κατεύθυνση της δίκαιης αναλογικής κατανομής των ψήφων όσο και σε σχέση με την απόδοση ενός μικρότερου μπόνους στο πρώτο κόμμα, εφόσον η λαϊκή ετυμηγορία τού δώσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό. Το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών σε μικρότερες είναι επίσης για μας, μαζί με το όριο του 3%, μια σαφής κόκκινη γραμμή. Επαναλαμβάνουμε την πρόκληση - πρόσκληση για πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου και διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη διατυπώσαμε. Σε κάθε περίπτωση, αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε απ' όπου κι αν προέρχονται».

Για, δε, το ρόλο του κόμματος στο αστικό πολιτικό σκηνικό, είπε: «Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοδύναμη στρατηγική, αυτόνομο ρόλο και λόγο. Η θέση μας (...) ήταν και παραμένει ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με προγραμματικές συγκλίσεις, στην οποία θα πρέπει να συμμετέχουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα και οπωσδήποτε μεταξύ αυτών το πρώτο και το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη».

Για τα παζάρια με το Ποτάμι, προς σύμπηξη ενός τρίτου, υπολογίσιμου πόλου αστικής διαχείρισης, είπε: «Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Διαφαίνεται δυνατότητα προγραμματικής συμφωνίας. Οπότε τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε συμφωνία στα επόμενα βήματα». Αρνούμενη τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ και τη διάχυσή του σε ένα νέο φορέα, πρόσθεσε: «Στον σύγχρονο κόσμο των κοινωνικών δικτύων, είναι πλούτος οι διαφορετικές διαδρομές και ταυτότητες, δεν αποζητούμε την ισοπέδωση και την εγκατάλειψή τους».

Συνέχισε την πρότασή της, σχετικά με τα διαδικαστικά του νέου μορφώματος: «Η εκλογή αρχηγού θα γίνει από τη βάση αφού συμφωνηθούν όλα τα επόμενα βήματα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν μπορεί να μη συνεκτιμά τη διάσταση των πολιτικών εξελίξεων».

ΒΟΥΛΗ
Συγκρότηση Επιτροπής για τις διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες

Τη σύσταση και συγκρότηση ειδικής διεπιστημονικής Επιτροπής, με την ονομασία «Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το περιεχόμενο και τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών», υπέγραψε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, αντικείμενο της Επιτροπής «αποτελεί η διερεύνηση του περιεχομένου και των διαδικασιών σύναψης των διατλαντικών συμφωνιών εμπορίου μεταξύ ΕΕ, Καναδά και ΗΠΑ, η προώθηση της διαφάνειας στις εμπορικές διαπραγματεύσεις», «η επιδίωξη συνεργασίας με τυχόν αντίστοιχες Επιτροπές των κρατών - μελών της ΕΕ» κ.ά. «Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί, επίσης, η διατύπωση προτάσεων προς την κυβέρνηση, με συμβουλευτικό χαρακτήρα».

Από την πλευρά του ΚΚΕ στην Επιτροπή θα συμμετάσχει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ