ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Πληθαίνουν τα κρούσματα ντόπινγκ

Αλλοι 45 αθλητές, από επανέλεγχο δειγμάτων των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων, εντοπίστηκαν θετικοί σε χρήση απαγορευμένων ουσιών, όπως ανακοίνωσε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, τα δείγματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και του Πεκίνου ελέγχθηκαν ξανά και μέχρι στιγμής ο συνολικός αριθμός όσων έχουν κάνει χρήση ουσιών που ανήκουν στις λίστες του ντόπινγκ, φτάνουν τους 98. Μάλιστα, τα 30 δείγματα αθλητών είναι από αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008) και 15 από αυτούς του Λονδίνου (2012).

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα των εν λόγω αθλητών, οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για αθλητές οκτώ χωρών και τεσσάρων αθλημάτων από τους Αγώνες του Πεκίνου και εννέα χωρών από δύο αθλήματα στο Λονδίνο. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, μιλώντας για το θέμα σημείωσε πως αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν τη μάχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά της φαρμακοδιέγερσης, σε μια εμφανή προσπάθεια να «καθαρίσει» το αθλητικό «εμπόρευμα» από τη ρετσινιά του ντόπινγκ, ενόψει και των Ολυμπιακών που ξεκινάνε σε λίγες μέρες. Μέχρι στιγμής, έχουν ελεγχθεί συνολικά 1.243 με τις πιο πρόσφατες μεθόδους ανάλυσης.

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στον αποκλεισμό της ομάδας στίβου Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, μετά από απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (IAAF), καθώς εμπλέκεται σε σκάνδαλα ντόπινγκ και εμφανίζει έξαρση των θετικών κρουσμάτων, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση αθλητών και παραγόντων της Ρωσίας. Τώρα, μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα ντόπινγκ που εμπλέκουν και άλλους αθλητές, ο πονοκέφαλος της ΔΟΕ μεγαλώνει, μιας και υπάρχει πίεση να μην τιμωρηθούν μόνο οι αθλητές που βρέθηκαν θετικοί, αλλά όλοι οι αθλητές, όλων των αγωνισμάτων των χωρών που ανήκουν οι «ντοπέ» αθλητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επανέλεγχοι των δειγμάτων από προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, με επίκεντρο αυτούς που κατέκτησαν Ολυμπιακά μετάλλια στους προηγούμενους Αγώνες.

1ο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Χωρίς ΠΑΕ και «στημένα», με «χορηγό» την ταξική αλληλεγγύη

Ολοκληρώθηκε προχτές, Πέμπτη, το 1ο εργατικό ποδοσφαιρικό τουρνουά του ΠΑΜΕ. Στον τελικό βρέθηκαν αντιμέτωπες η ομάδα των προσφύγων και η ομάδα «Ούτε γουλιά» των απεργών στην «Coca Cola» και εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Ηταν ένας συναρπαστικός αγώνας, που κρίθηκε στα πέναλτι, αφού στην κανονική διάρκεια έληξε 1-1. Οι πρόσφυγες προηγήθηκαν στα μέσα του α' ημιχρόνου και ισοφαρίστηκαν στις αρχές του β' ημιχρόνου. Τελικά νικητές στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι ήταν η ομάδα «Ούτε γουλιά».

Να θυμίσουμε ότι συνολικά οι ομάδες που πήραν μέρος στο τουρνουά ήταν 28 σε 7 ομίλους. Το φετινό τουρνουά ήταν αφιερωμένο στους ανθρώπους του μόχθου που ξεριζώνονται απ' τον τόπο τους, στους πρόσφυγες και μετανάστες θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.α., εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Στο τουρνουά συμμετείχαν και 2 ομάδες προσφύγων από τα Διαβατά, η «Αδελφοσύνη» και η «Αγάπη».

Στην ανακοίνωσή του για το τουρνουά, το ΠΑΜΕ ανέφερε ότι: «Με τη διεξαγωγή αυτού του τουρνουά αναδεικνύουμε το δικαίωμα, την ανάγκη στον αθλητισμό κι ότι αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται απ' την τσέπη μας. Υπάρχει ανάγκη σήμερα από σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις όπου οργανωμένα θα έχουν όλοι πρόσβαση δωρεάν. Σε αυτό το τουρνουά παίζουμε χωρίς ΠΑΕ και στημένα παιχνίδια, κόντρα στη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, του κέρδους και των αναβολικών. Προβάλλοντας την ανωτερότητα της ταξικής αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης».

Δύο προβληματίζονται, ένας χαμογελά

«Καμπανάκι» χτύπησε στον Ολυμπιακό από την εμφάνιση των «ερυθρολεύκων» στον τελευταίο τους φιλικό (όπου έχασε από τον Ατρόμητο με 3-1), ενόψει του πρώτου αγώνα για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League στο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι στη Χάποελ Μπερ Σεβά (Τετάρτη 27/7, 21.45). Χωρίς κίνητρο, με ένα σύστημα (4-3-3) που «δεν έβγαινε» και με πολλά προβλήματα, ο Βίκτορ Σάντσεθ καλείται να βρει λύσεις ώστε να μην υπάρχουν εκπλήξεις στο ξεκίνημα του ευρωπαϊκού ταξιδιού. Αυτό τόνισε και σε συνέντευξή του ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που είπε πως «βλέποντας και από κοντά τον Ολυμπιακό στο Περιστέρι, η ομάδα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Υπάρχει ανησυχία. Και ίσως καλό είναι να υπάρχει ανησυχία τώρα που είναι ακόμα νωρίς και υπάρχει χρόνος για βελτιώσεις και διορθώσεις». Παράλληλα, η ΠΑΕ έστειλε τη λίστα με τους παίκτες για τον ευρωπαϊκό αγώνα με μία κενή θέση και με ενδεχόμενη μία αλλαγή την παραμονή του αγώνα.

Τα ίδια και ο ΠΑΟΚ

Αχρωμος εμφανίστηκε και ο ΠΑΟΚ στην «πρόβα τζενεράλε» της πρώτης φετινής ευρωπαϊκής αναμέτρησης (με τον Αγιαξ στην Ολλανδία την ερχόμενη Τρίτη, 21.45). Ο «δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να ισοφαρίσει τον Απόλλων Λεμεσού (που είχε προηγηθεί με πέναλτι του Πιέχ στο 84') με κεφαλιά στο 92' στις καθυστερήσεις, με γκολ του Τζιόλη, στο γήπεδο της Τούμπας. Οι «ασπρόμαυροι» έστειλαν με τη σειρά τους την ευρωπαϊκή λίστα για το παιχνίδι με τους Ολλανδούς και από αυτή απουσιάζουν τα ονόματα των Βελλίδη, Περέιρα και Χατζηισαΐα.

Σε καλύτερη μοίρα ο Παναθηναϊκός

Αντίθετα από τους παραπάνω, ο Παναθηναϊκός εμφανίστηκε καλύτερος και πιο έτοιμος στο τελευταίο του φιλικό (με την Τσβόλε όπου επικράτησε με 4-0), ώστε να αντιμετωπίσει την ΑΪΚ Στοκχόλμης, που προχτές νίκησε 1-0 στο Γιβραλτάρ τη Γιουρόπα και προκρίθηκε στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League. Οι «πράσινοι» θα υποδεχθούν τους Σουηδούς στις 28 Ιούλη και η ρεβάνς θα γίνει την Πέμπτη 4 Αυγούστου στην έδρα της Χάμαρμπι.

Γίναμε... Ισπανία

«Ισπανικό» αναμένεται να είναι το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας. Οπως ενημέρωσε το νέο πρόεδρο της Super League, Γιώργο Στράτο, ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, μετά από σχετική επιθυμία - παρότρυνση της UEFA, θα υπάρχει ένας αρχιδιαιτητής που θα τον ορίζει η διοργανώτρια αρχή, ένας που θα τον ορίζει η ΕΠΟ κι ακόμα ένας που θα τον ορίζει και πάλι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και ο οποίος θα έχει το ρόλο του επιδιαιτητή των δύο.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Τραγική είναι η κατάσταση στον Ηρακλή, που ξεκίνησε την προετοιμασία του στην Ολλανδία. Για να συμπληρωθεί η αποστολή, επιστρατεύτηκαν παίκτες της Κ23, αφού οι προσφυγές για χρωστούμενα είναι συνεχείς. Τελευταίες είναι αυτές του Μπουκουβάλα και Χουάντερσον, αφήνοντας τον Ηρακλή ουσιαστικά με εννέα επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

ΑΕΚ
Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις

Μετά τους Ντιέγκο Μπουονανότε και Αμπλαγιέ Φαγιέ, πλέον και ο Κυριάκος Ανδρεόπουλος αποτελεί παρελθόν για την ΑΕΚ. Τα «κιτρινόμαυρα» φέρεται να «αποχωρίζονται» και άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές: ο Σβάρνα που θα αγωνιστεί ως δανεικός στην Ξάνθη, ο Ζόριτς και ο Ανάκογλου.

ΔΙΕΘΝΗ

Δύο παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα της Νάπολι έχει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της η Γιουβέντους. Ο πρώτος είναι ο Γκονθάλο Ιγκουαΐν, για τον οποίο οι διαπραγματεύσεις καλά κρατούν. Από τη μία ο παίκτης είναι έτοιμος να φύγει από την ομάδα και να ενταχθεί στους πρωταθλητές, από την άλλη η διοίκηση δεν δίνει τη συγκατάθεσή της αν δε δοθεί η ρήτρα αποδέσμευσης, που φτάνει τα 94,7 εκατομμύρια ευρώ.

Αν τελικά «ναυαγήσει» το παραπάνω σενάριο, η Γιουβέντους φέρεται έτοιμη να προχωρήσει στην απόκτηση του Εντινσον Καβάνι που «πωλείται» από την Παρί Σεν Ζερμέν. Μάλιστα, οι προσφορές έχουν ξεκινήσει, με την Τσέλσι να έχει κάνει την αρχή.

***

Εως το 2020, με νέο συμβόλαιο και πολλαπλάσιες αποδοχές, θα παραμείνει ο Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Πορτογαλίας. Μέχρι τότε θα κοουτσάρει την Εθνική σε δύο διοργανώσεις, το Μουντιάλ του 2018 και το επόμενο Euro.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ