ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Με «fast track» διαδικασίες η αδειοδότηση των μονοπωλίων

Το νομοσχέδιο που συζητάει η Βουλή αφήνει μεγάλα κενά στην προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος

Καμιά εγγύηση για την ασφάλεια των εργαζομένων στις εταιρείες εξόρυξης και την προστασία του περιβάλλοντος δεν δίνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Καμιά εγγύηση για την ασφάλεια των εργαζομένων στις εταιρείες εξόρυξης και την προστασία του περιβάλλοντος δεν δίνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Η γρήγορη αδειοδότηση και η χωρίς εμπόδια λειτουργία των «υπεράκτιων - off shore» εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, συνολικά των κατοίκων των περιοχών και του περιβάλλοντος, είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ήδη συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, όπως και ορισμένες ακόμα διατάξεις, καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από την ΕΕ, που θα επιτρέψει τη χορήγηση αδειών σε τέτοιες εταιρείες.

Με την κοινοτική οδηγία, η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δράση επί ίσοις όροις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε όλα τα κράτη - μέλη, ενώ οι προδιαγραφές και τα «μέτρα πρόληψης και ασφάλειας» που προβλέπονται ως προϋπόθεση για την έκδοση αδειών, είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό ήταν, την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή, η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή (το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο). Ερχονται «ρυθμίσεις που δεν εξασφαλίζουν ούτε την προστασία του περιβάλλοντος ούτε την ασφάλεια των εργαζομένων σ' αυτές τις εργασίες» είπε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «ενώ αναφέρεται η υποχρέωση του διαχειριστή να εκπονήσει έκθεση κινδύνων και εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία και κριτήρια γι' αυτό».

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της ανεξάρτητης επαλήθευσης» των σχεδίων και των μέτρων πρόληψης, πρόσθεσε και εξήγησε: «Στο άρθρο 7, φαίνεται ότι η επιλογή του ανεξάρτητου φορέα επαλήθευσης γίνεται από τον ίδιο τον ελεγχόμενο, δηλαδή από το διαχειριστή ή τον ιδιοκτήτη, δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο ανεξάρτητος φορέας επαλήθευσης (...) Επιτρέπουν το διαχωρισμό κατόχων της άδειας και φορέα εκμετάλλευσης, κάνοντας ακόμη πιο πολύπλοκο τον εντοπισμό του υπευθύνου».

Επίσης, σύμφωνα με τον Σάκη Βαρδαλή, το νομοσχέδιο «δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές υποχρεωτικές διατάξεις για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, παραπέμποντας σε διαβουλεύσεις με τους εργοδότες». Δηλαδή, «αναθέτει την υγιεινή και ασφάλεια στην αυθαιρεσία του εργοδότη». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Ποτάμι, Ενωση Κέντρων επικρότησαν το νομοσχέδιο ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε, καθώς κατά την ειδική της αγορήτρια, Ε. Ζαρούλια, «έχουμε τη διάθεση να χαιρετίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός, ενεργειακός κόμβος», αλλά υπό προϋποθέσεις.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συνεχίστηκε με κατάθεση της αδερφής του Ρουπακιά

Με την κατάθεση της Χρυσούλας Ρουπακιά, αδερφής του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Συχνές ήταν οι απαντήσεις τύπου «δεν το ξέρω», «δεν ρώτησα να μάθω», «δεν ενδιαφέρθηκα», «δεν θυμάμαι». Η Χ. Ρουπακιά κατέθεσε ότι ήξερε μόνο όσα της είπε στο τηλέφωνο ο αδερφός της, στη μία το βράδυ της δολοφονίας, δηλαδή ότι τσακώθηκε με κάποιους και ότι τον έχουν στο Τμήμα. Στις 4 το πρωί είπε ότι επικοινώνησε με τη σύζυγο του Ρουπακιά, η οποία είπε πως «δεν ξέρουμε κι εμείς, τα βλέπουμε από το ίντερνετ».

Χ. Ρουπακιά: Χτύπησα κι εγώ στο ίντερνετ «επίθεση Αμφιάλη 17 Σεπτεμβρίου» και άρχισε να μου βγάζει...

Πρόεδρος: «Επίθεση στην Αμφιάλη» πώς σας ήρθε να γράψετε;

Χ. Ρουπακιά: Εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτηκα, ασυναίσθητα το έγραψα.

Πρόεδρος: Μα, ποιο στοιχείο σάς έκανε να γράψετε «επίθεση στην Αμφιάλη»; Πώς ξέρατε ότι αφορούσε επίθεση που εμπλέκονταν ο αδερφός σας και δεν ήταν κάτι άλλο;

Στην προσπάθειά της να πείσει ότι ο αδερφός της είναι συζητήσιμος, οικογενειάρχης, ισχυρίστηκε ότι «ακόμα και το ψωμί το κόβει με το χέρι, δεν χρησιμοποιεί μαχαίρι». Σύμφωνα με τη μάρτυρα, ο Ρουπακιάς της είπε ότι «την ώρα που έφτασε με το αυτοκίνητο, δεν ξέρω πού, ήταν 4-5 άτομα που τον τραβήξανε έξω από το αυτοκίνητο και ο αδελφός μου πήρε το μαχαιράκι του και έκανε στο παιδί δύο γρατσουνιές...».

Πρόεδρος: Και οι γρατσουνιές αυτές τι αντίκτυπο είχαν;

Χ. Ρουπακιά: Απ' ό,τι διάβασα, να πεθάνει το παιδί.

Για το τι προηγήθηκε της δολοφονίας, η Χ. Ρουπακιά είπε στο δικαστήριο: «Η νύφη μου μου είπε ότι τον πήρε τηλέφωνο ο Δήμου και του είπε ότι κάτι έχει συμβεί στην Τοπική, 11.00. - 11.30 ήταν, ξεκίνησαν να πάνε στην Τοπική. Δεν ξέρω τι έγινε μετά».

Ισχυρίστηκε ότι είναι απλός ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής, όπως και ο αδερφός της, και ότι παραβρέθηκε στις γνωστές συγκεντρώσεις της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά, στις Θερμοπύλες, στο Περιβολάκι της Νίκαιας. Χαρακτηριστική ήταν, όμως, η ερώτηση της εφέτη Γ. Τσουλφόγλου, για το αν θα αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής για έναν απλό ψηφοφόρο...

Κληθείσα να αναγνωρίσει πρόσωπα από τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία Φύσσα, αναγνώρισε τους Τσορβά, Καζαντζόγλου και Πατέλη, τους οποίους είχε αναφέρει προηγουμένως ως φίλους του αδελφού της.

Χτες, το μηχάνημα ελέγχου της εισόδου (της οδού Δέγλερη) στο Εφετείο «χτύπησε» και οι αστυνομικοί αντελήφθησαν ότι ένα άτομο είχε στο τσαντάκι του σουγιά με λάμα 5 εκατ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα χαρακτηριστικά του ατόμου παρέπεμπαν σε χρυσαυγίτη... Το άτομο συνελήφθη και προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΟΧΩΡΟ»
Ελλοχεύουν κίνδυνοι για τα λαϊκά δικαιώματα

Επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων προμηνύει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κύρωση απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 2013/40/ΕΕ που αφορούν στο «έγκλημα στον Κυβερνοχώρο», την «ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω Συστημάτων Υπολογιστών» και «τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών και την αντικατάσταση της απόφασης».

Εντελώς ενδεικτικά, με πρόσχημα την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, αλλά και τις «κυβερνοεπιθέσεις» σε στοιχεία κρατών, τράπεζες, μονοπωλιακούς ομίλους κ.ά., περνάνε διατάξεις που δίνουν το ελεύθερο στις διωκτικές αρχές ακόμα και για προληπτική άρση απορρήτων των επικοινωνιών και την έρευνα, τη συλλογή και κατάσχεση στοιχείων από υπολογιστές ή δίκτυα υπολογιστών.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σημείωσε ότι «με τη θέσπιση των μέτρων» που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, «επιδιώκονται πολλαπλοί στόχοι, όπως η θωράκιση της λειτουργίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και των αστικών κρατών, που αξιοποιούν όλο και περισσότερο στη λειτουργία τους τα πληροφοριακά συστήματα, η εκμετάλλευση της τεράστιας αγοράς των μέτρων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο, η αυξανόμενη αστυνόμευση του διαδικτύου στο όνομα της αντιμετώπισης κρατικών ή τρομοκρατικών επιθέσεων και, κατά συνέπεια, η επιβολή νέων κατασταλτικών μέτρων σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών».

Οπως επισήμανε, «η αντιμετώπιση και ο προληπτικός έλεγχος των εγκλημάτων του κυβερνοχώρου, όπως είναι φυσικό, θα οδηγήσει σε ένα αυστηρότερο κατασταλτικού χαρακτήρα έλεγχο πάνω στο διαδίκτυο, αλλά και στους χρήστες του. Αυτό μπορεί να δρομολογήσει επικίνδυνες εξελίξεις σε βάρος των λαϊκών ελευθεριών. Οπως ανοιχτή παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών».

Ειδικά με την οδηγία, προωθείται το «αντιδραστικό δόγμα του ενιαίου χώρου ασφάλειας και οικοδόμησης του γνωστού αντιδραστικού χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέρα από το χώρο των κρατικών οντοτήτων και στον κυβερνοχώρο. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνεται η εφαρμογή των τρομονόμων και στις δραστηριότητες του διαδικτύου και μάλιστα με τρόπο που διεισδύει στην καθημερινότητα του συνόλου των χρηστών».

Οσο για την ψήφο επί της αρχής, ο Μ. Συντυχάκης επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια. «Υπέρ» στο νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισαν «θετικό» και «προοδευτικό νομοθέτημα», ψήφισαν, εκτός από τα κυβερνητικά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων. Το Ποτάμι επιφυλάχθηκε. Ο εκπρόσωπος της ΧΑ αν και ήταν στην Επιτροπή δεν τοποθετήθηκε.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Καταγγέλλουν αποσπασματικές και αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις

Για απουσία ενημέρωσης και διαλόγου καταγγέλλουν οι δικαστικές ενώσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο προχώρησε σε ρυθμίσεις που αφορούν στην ανάδειξη των οργάνων των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Οι δικαστικές ενώσεις ζητούν την απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και τη συζήτηση «όλων των συναφών θεμάτων αποκλειστικά στα πλαίσια της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί για την αναθεώρηση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών». Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, «εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις σχετικές με το αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων που εμπεριέχονται στο νομοσχέδιο "Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της, κ.λπ.", με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των οργάνων διεύθυνσης των δικαστηρίων και των εισαγγελιών». Οπως σημειώνουν, οι αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν εξυπηρετούν τη συνολική αναδιαμόρφωση του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ