Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
Με «fast track» διαδικασίες η αδειοδότηση των μονοπωλίων

Το νομοσχέδιο που συζητάει η Βουλή αφήνει μεγάλα κενά στην προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος

Καμιά εγγύηση για την ασφάλεια των εργαζομένων στις εταιρείες εξόρυξης και την προστασία του περιβάλλοντος δεν δίνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Καμιά εγγύηση για την ασφάλεια των εργαζομένων στις εταιρείες εξόρυξης και την προστασία του περιβάλλοντος δεν δίνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο
Η γρήγορη αδειοδότηση και η χωρίς εμπόδια λειτουργία των «υπεράκτιων - off shore» εταιρειών που θα αναλάβουν την έρευνα και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, με ό,τι σημαίνει αυτό για την προστασία της ζωής των εργαζομένων, συνολικά των κατοίκων των περιοχών και του περιβάλλοντος, είναι το αντικείμενο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τίτλο «Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του ΠΔ 148/2009 και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο ήδη συζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου στη συνέχεια να πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια. Το νομοσχέδιο, με την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας, όπως και ορισμένες ακόμα διατάξεις, καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο όπως αυτό προβλέπεται από την ΕΕ, που θα επιτρέψει τη χορήγηση αδειών σε τέτοιες εταιρείες.

Με την κοινοτική οδηγία, η ΕΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει τη δράση επί ίσοις όροις των ευρωενωσιακών μονοπωλίων σε όλα τα κράτη - μέλη, ενώ οι προδιαγραφές και τα «μέτρα πρόληψης και ασφάλειας» που προβλέπονται ως προϋπόθεση για την έκδοση αδειών, είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Αποκαλυπτική ως προς αυτό ήταν, την περασμένη Πέμπτη στην Επιτροπή, η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΚΚΕ Σάκη Βαρδαλή (το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε το νομοσχέδιο). Ερχονται «ρυθμίσεις που δεν εξασφαλίζουν ούτε την προστασία του περιβάλλοντος ούτε την ασφάλεια των εργαζομένων σ' αυτές τις εργασίες» είπε και ανέφερε ενδεικτικά ότι «ενώ αναφέρεται η υποχρέωση του διαχειριστή να εκπονήσει έκθεση κινδύνων και εσωτερικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δεν υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία και κριτήρια γι' αυτό».

«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το ζήτημα της ανεξάρτητης επαλήθευσης» των σχεδίων και των μέτρων πρόληψης, πρόσθεσε και εξήγησε: «Στο άρθρο 7, φαίνεται ότι η επιλογή του ανεξάρτητου φορέα επαλήθευσης γίνεται από τον ίδιο τον ελεγχόμενο, δηλαδή από το διαχειριστή ή τον ιδιοκτήτη, δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ο ανεξάρτητος φορέας επαλήθευσης (...) Επιτρέπουν το διαχωρισμό κατόχων της άδειας και φορέα εκμετάλλευσης, κάνοντας ακόμη πιο πολύπλοκο τον εντοπισμό του υπευθύνου».

Επίσης, σύμφωνα με τον Σάκη Βαρδαλή, το νομοσχέδιο «δεν περιλαμβάνει ουσιαστικές υποχρεωτικές διατάξεις για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων, παραπέμποντας σε διαβουλεύσεις με τους εργοδότες». Δηλαδή, «αναθέτει την υγιεινή και ασφάλεια στην αυθαιρεσία του εργοδότη». ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Ποτάμι, Ενωση Κέντρων επικρότησαν το νομοσχέδιο ψηφίζοντας υπέρ επί της αρχής. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή επιφυλάχτηκε, καθώς κατά την ειδική της αγορήτρια, Ε. Ζαρούλια, «έχουμε τη διάθεση να χαιρετίσουμε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για να καταστεί η Ελλάδα στρατηγικός, ενεργειακός κόμβος», αλλά υπό προϋποθέσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαράζ «διευκολύνσεων» και «δώρων» στους επιχειρηματικούς ομίλους (2018-12-20 00:00:00.0)
Συνεχή μέτρα για «φιλοεπενδυτικό περιβάλλον» (2018-09-26 00:00:00.0)
Σε χώρους της ΔΕΗ ΑΕ και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο περιόδευσε ο Σ. Βαρδαλής (2017-09-14 00:00:00.0)
Παραμένει ο αντιδραστικός ρόλος των ΚΕΠΑ (2015-06-26 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση (2008-09-23 00:00:00.0)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ (2005-06-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ