Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κοινός στόχος η επιτάχυση του αντιλαϊκού έργου

Σε εντατικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι συνεννοήσεις ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και το κουαρτέτο, τόσο για το κλείσιμο των «εκκρεμοτήτων» της πρώτης «αξιολόγησης», όσο και για την προετοιμασία του επόμενου κύκλου, με το μπαράζ των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, με επίκεντρο τα Εργασιακά και τις αναδιαρθρώσεις που στοχεύουν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα και της κοινής συνάντησης που θα έχει, μεθαύριο Δευτέρα, με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο και με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Προλειαίνοντας το έδαφος, ο Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι «είναι στο συμφέρον όλων, αλλά πρώτα από όλα της Ελλάδας, να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όσο πιο γρήγορα γίνεται». Παράλληλα, σχετικά με το ενδεχόμενο χαλάρωσης του αντιλαϊκού χρονοδιαγράμματος στο φόντο της αβεβαιότητας που προκαλεί το ζήτημα του «Brexit», ο Π. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι «οι συνομιλίες πρέπει να είναι γρήγορες, ανεξάρτητα με την κατάσταση στη Βρετανία». Σε ό,τι αφορά το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, ο Επίτροπος της ΕΕ, χαρακτηριστικά τόνισε: «Ας μην ξανανοίξουμε τη συζήτηση τώρα».

Από την πλευρά της, η συγκυβέρνηση αποστέλλει αλλεπάλληλα μηνύματα για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής και για τη διατήρηση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ακόμη και για μετά το 2018, που αναμένεται η τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου. Σε αυτό το πλαίσιο, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έσπευσαν χτες να διαψεύσουν σενάρια τα οποία έφεραν την συγκυβέρνηση να προχωρά σε «μονομερείς ενέργειες» σχετικά με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018.

Την ίδια ώρα, ο Π. Μοσκοβισί, δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο αλλαγής του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αξιολόγηση των διοικήσεων, στη βάση της οποίας απομακρύνονται από το «τιμόνι» των τραπεζών πολλά διοικητικά στελέχη. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κριτήρια «αποφασίστηκαν βάσει μιας σκληρής αξιολόγησης και μετά από εκτενείς συνομιλίες στις οποίες λάβαμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού τομέα». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «θεσμοί» απάντησαν αρνητικά σε επιστολή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, σχετικά με «τροποποιήσεις» του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, προκειμένου να γίνουν αλλαγές στην επιλογή των διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ