Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Προσάπτει στην κυβέρνηση τον κίνδυνο για πολιτική αστάθεια

Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το Brexit μίλησε χτες ο πρόεδρος της ΝΔ

Σε άλλη μια προσπάθεια να πείσει το κεφάλαιο ότι η ΝΔ αποτελεί τον πιο αξιόπιστο «εντολοδόχο» για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος, την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών και το φτιασίδωμα της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χτες σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», σε εκδήλωση για το Brexit.

Αναφερόμενος στην προχτεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον «ΣΚΑΪ», τον κατηγόρησε ότι δεν έκανε την απαραίτητη «αυτοκριτική» για την «εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και το πρόβλημα που διέγνωσε είναι ότι «ιδεολογικά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει το δρόμο που θέλει να βαδίσει. Πατά σε δύο βάρκες με γνώμονα την - με κάθε τρόπο - παραμονή της στην εξουσία».

Συνέχισε εστιάζοντας στο ζήτημα της σταθερότητας, σημειώνοντας ότι «οι θεσμικοί τακτικισμοί της κυβέρνησης είναι συνεχείς και πολύ επικίνδυνοι. Ξεκίνησαν με το περσινό δημοψήφισμα - παρωδία και τις αχρείαστες εκλογές. Συνεχίστηκαν με την απαξίωση της Δικαιοσύνης, της λειτουργίας της Βουλής, του ΕΣΡ και γενικότερα των θεσμών. Κορυφώνονται με την πρόταση για ένα εκλογικό σύστημα που εγγυάται την ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις», επαναλαμβάνοντας έτσι την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει κατάργηση του μπόνους, στο όνομα των σταθερών αστικών κυβερνήσεων.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Κυρ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι η απόφαση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ είναι λάθος, ωστόσο δεδομένου του αποτελέσματος τάχθηκε και ο ίδιος υπέρ της ταχείας διευθέτησης του Brexit, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «a la carte λύσεις δεν υπάρχουν. Ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών δίχως ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων δεν νοείται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Παίρνοντας, εξάλλου, και ο ίδιος θέση στην επιχείρηση εξωραϊσμού της ΕΕ, σημείωσε ότι «σήμερα, το ευρωπαϊκό όραμα ξεθωριάζει και δεν εμπνέει πλέον τους πολίτες στο βαθμό που ομολογουμένως το πετύχαινε τις προηγούμενες δεκαετίες», συνεπώς «χρειάζεται επειγόντως ένα καινούργιο ευρωπαϊκό αφήγημα (...) που θα εστιάζει στους Ευρωπαίους πολίτες και θα τους πείθει ότι η Ενωση μπορεί να τους διασφαλίσει ασφάλεια, προοπτική και ευημερία».

Στο ίδιο πνεύμα, ανέφερε ότι «η Μεγάλη Βρετανία ποτέ δεν ήταν θιασώτης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Μάλλον την μποϊκοτάριζε. Ισως η έξοδός της να είναι μια ευκαιρία για την ισχυροποίηση της ενότητας της Ευρώπης των "27". Αυτό το εγχείρημα όμως θα πρέπει να συνδράμουν με συνέπεια και θάρρος οι πολιτικοί ηγέτες των κρατών - μελών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ