Σάββατο 16 Ιούλη 2016 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός μοναδικού ντοκουμέντου

Εκδήλωση την Πέμπτη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, όπου παρουσιάστηκε η έκδοση «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας»

Το εξώφυλλο της έκδοσης
Το εξώφυλλο της έκδοσης
Με μια όμορφη εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε την Πέμπτη στην αυλή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας, ολοκληρώθηκε η έκθεση βιβλίου που διοργάνωσε η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ από την Τρίτη 5/7 μέχρι την Τετάρτη 13/7. Η εκδήλωση περιλάμβανε παρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Φωτογραφίζοντας το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», που περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό του οπερατέρ του ΔΣΕ Απόστολου Μουσούρη.

Οπως εξήγησε ο Φάνης Παρρής, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, που έκανε και την παρουσίαση, δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη αυτού του πολύτιμου και σπάνιου υλικού, που πρόσφατα έφτασε στο Κόμμα και εκδόθηκε. Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του ΔΣΕ, στο ταξικό περιεχόμενο του αγώνα του, αλλά και στα πολύτιμα συμπεράσματα που αντλούνται απ' όλη την ηρωική 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ, που κομμάτι της και κορυφαίο δημιούργημά της είναι ο επαναστατικός στρατός που έδρασε από το 1946 έως το 1949.

Η παρουσίαση από τον Φ. Παρρή στηρίχθηκε σε προβολή μικρού μέρους του ογκώδους φωτογραφικού υλικού της έκδοσης, που φτάνει τις 1.000 εικόνες. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η προσπάθεια συλλογής ντοκουμέντων, αλλά και τεκμηρίωσής τους συνεχίζεται, ενώ ανέδειξε την τεράστια σημασία που έχει να φτάνουν τέτοια αρχειακά υλικά στην ΚΕ του ΚΚΕ, ώστε να διασώζονται, να αξιοποιούνται και να διαδίδονται μέσα από εκδόσεις, όπως του συγκεκριμένου λευκώματος.

Η εκδήλωση στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας έκλεισε με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα, που περιελάμβανε ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ, τα οποία αποτελούν μέρος της παραγωγής που ετοιμάζει η ΚΝΕ και θα παρουσιαστούν στο 42ο Φεστιβάλ της Οργάνωσης τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Πολύτιμα και μοναδικά ντοκουμέντα

Ο Φάνης Παρρής
Ο Φάνης Παρρής
Οι τρεις ενότητες στις οποίες διαρθρώνεται το βιβλίο, καταγράφουν τη δράση του ΔΣΕ ως οργανωμένου λαϊκού στρατού, τη ζωή των κατοίκων στην Ελεύθερη Ελλάδα και το συντεταγμένο πέρασμα στην πολιτική προσφυγιά, με στιγμιότυπα και από τη ζωή των Ελλήνων κυρίως στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ.

Των ενοτήτων αυτών προηγείται μια σύντομη φωτογραφική περιήγηση στους χώρους που διαδραματίστηκε η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ. Για την καλύτερη, μάλιστα, παρακολούθηση από τον αναγνώστη των φωτογραφικών ντοκουμέντων και του ιστορικού - πολιτικού πλαισίου, η έκδοση περιλαμβάνει αποσπάσματα από τη Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, καθώς και πρωτότυπα κείμενα από τα έντυπα του ΔΣΕ που «υποστηρίζουν» το φωτογραφικό υλικό, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα του μεγαλείου και των δυσκολιών που είχαν να αντιμετωπίσουν οι μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ.

Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα που προβλήθηκαν στην εκδήλωση, ξεχωρίζουν αυτά της εκπαίδευσης των μαχητών του ΔΣΕ, όπως η στιγμή της αποφοίτησης της 6ης Σειράς της Σχολής Αξιωματικών του Γενικού Αρχηγείου, όπου μιλά ο Νίκος Ζαχαριάδης. Επίσης, μοναδικά είναι τα ντοκουμέντα από τις πορείες εκατοντάδων χιλιομέτρων των μαχητών και μαχητριών, που αποτελούσαν στοιχείο της μάχης. Μαχητές και μαχήτριες που ξεκουράζονται με το όπλο στημένο σε επιφυλακή στο πλάι τους, είναι επίσης στιγμιότυπα που δείχνουν πλευρές της καθημερινότητας του ΔΣΕ.

Ο Απ. Μουσούρης κατέγραψε με το φακό του και την τεράστια διαφωτιστική δραστηριότητα, την ιδεολογικοπολιτική δουλειά που γινόταν στις γραμμές των μαχητών, την εκδοτική δραστηριότητα με τα χιλιάδες έντυπα που επιμελούνταν οι μονάδες. Είναι χαρακτηριστική η εικόνα από θεατρική παράσταση στο βουνό.

Η καθημερινότητα του μαχητή αποτυπωμένη σε εικόνες

Η αυλή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας φιλοξένησε τη βιβλιοπαρουσίαση
Η αυλή του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας φιλοξένησε τη βιβλιοπαρουσίαση
Μεγάλος όγκος φωτογραφικού υλικού περιλαμβάνει, επίσης, στοιχεία της καθημερινής διαβίωσης κατά την τρίχρονη εποποιία, που αναδεικνύουν την πίστη, τη μαχητικότητα και την επαναστατική αισιοδοξία των μαχητών. Από το φακό του Απ. Μουσούρη προφανώς δεν «ξέφυγε» η ιστορική επίσκεψη του Γάλλου ποιητή Πολ Ελιάρ στο Βίτσι και στο Γράμμο το 1949.

Η ζωή στις ελεύθερες περιοχές καταγράφεται στο λεύκωμα μέσα από μοναδικά στιγμιότυπα των εκτεταμένων ζωνών όπου κυριαρχούσε ο ΔΣΕ και είχε εκδιωχθεί η αστική κρατική διοίκηση. Ο αναγνώστης θα δει και θα πληροφορηθεί για τα Λαϊκά Συμβούλια, τους νέους θεσμούς εξουσίας που άρχισαν να αναπτύσσονται στην Ελεύθερη Ελλάδα.

Αντίστοιχα πλούσιο είναι το υλικό και από το πέρασμα των μαχητών στα εδάφη των Λαϊκών Δημοκρατιών. Είναι χαρακτηριστική η φωτογραφία παρέλασης του ΔΣΕ στην Αλβανία, που δείχνει ότι δεν διαλύθηκε από τον αστικό στρατό, αλλά κατάφερε να υποχωρήσει συντεταγμένα. Οι φωτογραφίες καταγράφουν, επίσης, τη ζωή των Ελλήνων στην Τασκένδη της ΕΣΣΔ, τη συμμετοχή τους στη σοσιαλιστική παραγωγή, αλλά και τον άθλο της κατάκτησης της γνώσης με τη φροντίδα του σοσιαλιστικού κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ