ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συλλήψεις, ανησυχίες και επίσκεψη Μπάιντεν

Αυτό που η κυβέρνηση Ερντογάν ονομάζει διαδικασία εκκαθαρίσεων στην Τουρκία ενάντια στο λεγόμενο παράλληλο κράτος του δικτύου του ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, στον οποίο αποδίδει το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη, συνεχίστηκε χωρίς διακοπή και χτες. Συνελήφθησαν 120 διευθυντικά στελέχη από 44 εταιρείες στην Κωνσταντινούπολη, που κατηγορούνται ότι παρέχουν οικονομική υποστήριξη στο δίκτυο του Γκιουλέν. Ηδη έχουν συλληφθεί πάνω από 35.000 άνθρωποι προς διερεύνηση από τον κρατικό μηχανισμό (στρατός, αστυνομία, δικαστικό σώμα, εκπαίδευση) αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, από τους οποίους οι 17.000 είναι υπό κράτηση ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Αγκυρα στις 24 Αυγούστου

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζον Κέρι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χτες, συζήτησαν την πιθανή έκδοση του Γκιουλέν, που ζητά η Τουρκία, χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι στις 24 Αυγούστου επίσκεψη στη χώρα θα πραγματοποιήσει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στοιχείο που θεωρείται από την τουρκική πλευρά ως ένα θετικό βήμα.

Πάντως, η τουρκική Εισαγγελία ζήτησε την επιβολή δύο ποινών, ισόβιας κάθειρξης και μίας συμπληρωματικής, 1.900 ετών κάθειρξης για τον Γκιουλέν. Στο κατηγορητήριο 2.527 σελίδων ο 75χρονος ιμάμης επιχειρηματίας, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, κατηγορείται ότι «επιχείρησε να καταλύσει με τη βία τη συνταγματική τάξη» και ότι «συνέστησε και διηύθυνε μια ένοπλη τρομοκρατική ομάδα». Επίσης, ζητείται επιβολή προστίμου 4,8 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

Ανησυχία για τη βάση του Ιντσιρλίκ

Ενα ζήτημα που δείχνει τη σημαντική επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ είναι τα δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο των ΗΠΑ («New York Times», «Los Angeles Times» κ.ά.), που εκφράζουν μερίδες του κεφαλαίου, σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ που είναι αποθηκευμένα στην κομβικής σημασίας βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. Επίσης, έκθεση του Stimson Center (ιδρύθηκε το 1989 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός), σημειώνει ότι «είναι αδύνατο να ξέρουμε αν οι ΗΠΑ θα είχαν μπορέσει να διατηρήσουν τον έλεγχο των όπλων σε περίπτωση παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία». Θυμίζουμε ότι ο Τούρκος διοικητής της βάσης έχει ήδη συλληφθεί ως συμμετέχων στο πραξικόπημα.

Επίσης, ενδεικτικό είναι ότι ο γερμανικός τηλεοπτικός σταθμός ARD δημοσιοποίησε εμπιστευτική γνωμοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης και των μυστικών υπηρεσιών (ΒΝD) ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν και το κόμμα του υποστήριξαν τρομοκρατικές ισλαμιστικές στρατιωτικές οργανώσεις σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

  • Τη Δευτέρα, στο μεταξύ, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στα περίχωρα της πόλης Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, με 4 νεκρούς, δύο αστυνομικούς και δύο πολίτες, που αποδίδεται σε μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Σε μια παράλληλη εξέλιξη, τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε να απαγορεύσει προσωρινά την κυκλοφορία της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Οζγκιούρ Γκιουντέμ», κατηγορώντας την για προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ.
ΣΥΡΙΑ
Ρωσικοί βομβαρδισμοί από ιρανική βάση

Κουρδικές δυνάμεις που κατέλαβαν την πόλη Μανμπίτς στο Χαλέπι απομακρύνοντας τους ένοπλους του «Ισλαμικού Κράτους»
Κουρδικές δυνάμεις που κατέλαβαν την πόλη Μανμπίτς στο Χαλέπι απομακρύνοντας τους ένοπλους του «Ισλαμικού Κράτους»
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Σε μία ένδειξη ενίσχυσης της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν στη Συρία, ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου «Tu-23M3» και «Su-34» απογειώθηκαν χτες το μεσημέρι από την ιρανική αεροπορική βάση Χαμαντάν (280 χλμ. ΝΔ της Τεχεράνης) βομβαρδίζοντας αποθήκες όπλων και διοικητικά κέντρα τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα» (νυν «Τζαμπχάτ Φατέχ αλ Σαμ») σε Χαλέπι, Ντέιρ Εζόρ, Ιντλίμπ.

Οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν, σύμφωνα με ανακοινώσεις Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων, σημαντικά πλήγματα και «δεκάδες» νεκρούς στις οργανώσεις των ισλαμιστών μισθοφόρων και θεωρήθηκαν ως απτή απόδειξη όχι μόνο της «πολύ αποτελεσματικής» αντιτρομοκρατικής συμμαχίας της Μόσχας με τη Συρία, το Ιράν και το Ιράκ, αλλά και της «υψηλής ικανότητας» των Ρώσων πιλότων...

Είναι η πρώτη φορά που αφενός το Ιράν επιτρέπει τη χρήση ιρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από ξένη δύναμη, αφετέρου που οι Ρώσοι εξαπολύουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Συρία από έδαφος άλλης χώρας της Μέσης Ανατολής. Ο επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Αλί Σαμχανί, σημείωσε πως η ιρανο-ρωσική συνεργασία «είναι στρατηγική» και πως με την «εποικοδομητική και διευρυμένη συνεργασία μεταξύ Ιράν - Ρωσίας και Συρίας η κατάσταση έχει δυσκολέψει πολύ για τους τρομοκράτες του "Ισλαμικού Κράτους"».

Το ίδιο διάστημα, ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Ρωσία έχει ήδη ζητήσει από το Ιράν και το Ιράκ την άδεια να περάσουν πάνω από τα εδάφη τους πύραυλοι τύπου «Κρουζ», ώστε να πλήξουν θέσεις τζιχαντιστών στη Συρία.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως προχωρούν οι ρωσο-αμερικανικές συνομιλίες για στρατιωτική συνεργασία στο Χαλέπι κατά των τζιχαντιστών. «Βρισκόμαστε τώρα σε μια πολύ δραστήρια φάση των διαπραγματεύσεων με τους Αμερικανούς συναδέλφους μας... Προχωράμε βήμα - βήμα πιο κοντά σε ένα σχέδιο - και μιλάω μόνο για το Χαλέπι εδώ - που θα μας επιτρέψει πραγματικά να αρχίσουμε να πολεμάμε μαζί για να φέρουμε την ειρήνη...» σημείωσε ο Σόιγκου.

Αντίθετα, Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίστηκαν πιο επιφυλακτικοί, διαψεύδοντας ότι οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία.

Αίσθηση δημιούργησε, ακόμη, η δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρ. Β. Σταϊνμάγιερ, μετά την προχτεσινή συνάντησή του με το Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, πως ελπίζει «να προχωρήσει η συνεργασία με τη Ρωσία» και το συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους» αρχικά στις συριακές επαρχίες Χαλέπι και Χομς και στη συνέχεια και σε άλλες.

Προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου

Η πρόσφατη ανάκτηση ελέγχου της βόρειας συριακής πόλης Μανμπίτς από Κούρδους και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ δεν πέρασε διόλου απαρατήρητη από την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, κάλεσε προχτές τους Κούρδους μαχητές «να αποσυρθούν ανατολικά του Ευφράτη» μετά την ανάληψη του ελέγχου της πόλης Μανμπίτς, που είχε πέσει στα χέρια τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Θύμισε ότι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG θεωρούνται από την Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση», καθώς και τις διαβεβαιώσεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Αγκυρα πως την επιχείρηση στο Μανμπίτς θα αναλάβουν κυρίως Σύροι Αραβες...

Κινεζικό ενδιαφέρον...

Κινέζοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την επιθυμία για στενότερες στρατιωτικές σχέσεις με τη Συρία. Αφορμή έδωσε η επίσκεψη στην Δαμασκό του Γκουάν Γιουφέι, διευθυντή του Γραφείου Διεθνούς Στρατιωτικής Συνεργασίας της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, και η συνάντησή του με τον Σύρο υπουργό Αμυνας, Φάχαντ Τζάσιμ αλ-Φρέιτζ.

Ο Γκουάν σημείωσε ότι οι στρατοί Κίνας και Συρίας «έχουν παραδοσιακά φιλική σχέση» και ότι ο στρατός της Κίνας «είναι πρόθυμος να συνεχίσει να ενισχύει τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με το στρατό της Συρίας».

ΙΣΡΑΗΛ
Δολοφονία 17χρονου Παλαιστίνιου

ΡΑΜΑΛΑ.--

Νέο φονικό σε βάρος 17χρονου Παλαιστίνιου διέπραξαν χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις όταν εισέβαλαν στον προσφυγικό καταυλισμό Φάουαρ νοτίως της Χεβρώνας στη Δυτική Οχθη, για να κάνουν έρευνες «για όπλα». Δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι αντιστάθηκαν στις τρομοκρατικές εφόδους των κατοχικών δυνάμεων στα σπίτια τους, πετώντας πέτρες στους στρατιώτες.

Οι Ισραηλινοί δεν δίστασαν να τους αντιμετωπίσουν χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά. Σκότωσαν έτσι με σφαίρες στο στήθος τον έφηβο Μοχάμεντ Αμπου Χάσας και τραυμάτισαν πάνω από 30 άλλους.

Στο μεταξύ, πάνω από 70 Παλαιστίνιοι έμειναν άστεγοι χτες το πρωί όταν οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις κατεδάφισαν τα σπίτια τους στα περίχωρα της ανατολικής Χεβρώνας στην κατεχόμενη νότια Δυτική Οχθη.

ΥΕΜΕΝΗ
Φονικές επιδρομές Σαουδαράβων σε σχολείο και νοσοκομείο

ΣΑΝΑΑ.--

Σχολεία και νοσοκομεία στοχοποιούν τα βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας κατά την επανέναρξη των φονικών επιδρομών στην Υεμένη, μετά την πρόσφατη κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Κουβέιτ.

Το Σάββατο, μαχητικά της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν σχολείο στην περιοχή Χεϊντάν στη βορειοδυτική επαρχία Σάαντα σκοτώνοντας επιτόπου 10 μαθητές και τραυματίζοντας άλλους 28. Ενα 48ωρο αργότερα, βομβαρδιστικά της Σ. Αραβίας χτύπησαν νοσοκομείο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην πόλη Αμπς της Υεμένης σκοτώνοντας 11 ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές και τραυματίζοντας άλλους 19.

Εκπρόσωπος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» κατήγγειλε τους Σαουδάραβες πως χτύπησαν σκόπιμα το νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι είχαν δώσει τις ακριβείς συντεταγμένες εγκαίρως στις σαουδαραβικές αρχές για να αποφευχθεί ο βομβαρδισμός του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο εκπρόσωπος της σαουδαραβικής συμμαχίας δικαιολόγησε τις εγκληματικές επιδρομές, κατηγορώντας, ως συνήθως, τους ενόπλους σιίτες Χούτι πως κρύβουν τις δυνάμεις τους σε «νοσοκομεία και σχολεία»...

Υποκριτική «ανησυχία» για τους βομβαρδισμούς αμάχων εξέφρασαν ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον τελευταίο να διαψεύδει ότι ενδέχεται οι ΗΠΑ να αποχωρήσουν ή να εξασθενίσουν τη συμμετοχή τους στις ιμπεριαλιστικές επιδρομές της Σ. Αραβίας στην Υεμένη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ