ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργούν αύριο οι εργαζόμενοι στον «Καρυπίδη»

Από παλιότερη κινητοποίηση στην «Καρυπίδης»
Από παλιότερη κινητοποίηση στην «Καρυπίδης»
Κλιμάκωση του αγώνα με απεργία, αύριο Πέμπτη, συγκέντρωση στις 9 π.μ. μπροστά από το κατάστημα στην Καρόλου Ντηλ στη Θεσσαλονίκη και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης αποφάσισαν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»). Σταθερά και έμπρακτα στο πλευρό τους έχουν σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους φορείς του κινήματος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν δεδουλευμένα 7-8 μηνών και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Αποφάσισαν το επόμενο βήμα κλιμάκωσης να είναι το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Σεπτέμβρη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Με ανακοίνωσή του, το Πανελλαδικό Επιχειρησιακό Σωματείο αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείο Εργασίας, που τόσο καιρό, με τις προσπάθειες «συμφιλίωσης», έδινε το χρόνο στην εταιρεία να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Οπως αναφέρει, «η εργοδοσία, στη συμφωνία που κατέθεσε στο δικαστήριο (στις 15 Ιούνη) δεσμευόταν για την εξόφληση των δεδουλευμένων μέχρι τέλος Αυγούστου. Και ενώ δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την καταβολή του Γενάρη, με περίσσιο θράσος κατέθεσε αιτήματα ανακοπής, για να μην μπορέσουν οι εργαζόμενοι να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.

Παρ' όλα αυτά, ο κ. Καρυπίδης βρήκε τα χρήματα 1.200.000 για να "επενδύσει" στην ΠΑΕ "Αρης". Αδειάζει τα καταστήματα από τα εμπορεύματα, "διαπραγματεύεται" την τύχη 1.400 εργαζομένων προς όφελός της. Αυτό το διάστημα, για να "εμποδίσει" και τους υπόλοιπους εργαζόμενους να μπουν στην επίσχεση εργασίας, πληρώνει έναντι μισθού Φεβρουαρίου σε ορισμένους εργαζόμενους και φυσικά όχι σε όσους βρίσκονται σε επίσχεση».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους που ακόμη δεν έκαναν το βήμα, να παλέψουν συσπειρωμένοι στη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΟΑΕΔ
Γενναία επιδότηση των επιχειρήσεων αντί για προστασία των ανέργων

Τα προγράμματα παροχής τζάμπα εργασίας ολοκληρώνονται με την απευθείας απόδοση στους εργοδότες ακόμα και του επιδόματος της ανεργίας

Ο ΟΑΕΔ είναι ένας ακόμα μηχανισμός αναδιανομής υπέρ της εργοδοσίας των εισφορών που εισπράττει από τους εργαζόμενους
Ο ΟΑΕΔ είναι ένας ακόμα μηχανισμός αναδιανομής υπέρ της εργοδοσίας των εισφορών που εισπράττει από τους εργαζόμενους
«Αντί για δουλειά με δικαιώματα, προσφέρουν ξεροκόμματα και κακοπληρωμένες "ευκαιρίες" για λίγους. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, επιδοτούνται τα μονοπώλια, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο θεσμός της μαθητείας, καθώς, αντί να προσφέρει εξειδίκευση και γνώση του αντικειμένου που μαθαίνει ένας νέος άνθρωπος, αποτελεί το έδαφος για παραπέρα εκμετάλλευση και τζάμπα εργασία».

Το παραπάνω απόσπασμα προέρχεται από την Αιτιολογική Εκθεση της πρότασης νόμου για την ουσιαστική προστασία των ανέργων που έφερε, για άλλη μια φορά, τον περασμένο Μάρτη το ΚΚΕ στη Βουλή και περιγράφει με ακρίβεια τα νέα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την υλοποίηση των αποκαλούμενων «πολιτικών ενεργητικής απασχόλησης».

Μορφές αυτών των πολιτικών είναι η «κοινωφελή εργασία», η «πρακτική άσκηση», η «κατάρτιση», η «επιταγή εισόδου», η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των επιχειρήσεων και ό,τι άλλο επινοούν οι κυβερνήσεις για να υπηρετήσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων, με την παροχή φτηνής έως τζάμπα εργατικής δύναμης.

Μόλις προχτές, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, διαφήμισε δύο ακόμα προγράμματα: Το πρώτο αφορά στην «πρακτική άσκηση» 23.000 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για τέσσερις μήνες, που πρακτικά σημαίνει προσφορά τζάμπα εργατικού δυναμικού στους εργοδότες.

Οι μισοί από αυτούς μετά τους τέσσερις μήνες θα συνεχίσουν να απασχολούνται πάλι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για άλλους έξι μήνες. Η συνολική αμοιβή που θα πάρουν για δέκα μήνες δουλειά θα είναι μόλις 5.500 ευρώ (τμήμα των οποίων προέρχεται από το κράτος, δηλαδή από τη φορολεηλασία των εργατικών και λαϊκών οικογενειών) ή 550 ευρώ το μήνα μικτά.

Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επιδότηση των επιχειρηματιών, αφού η κυβέρνηση σκοπεύει να «σπρώξει» 10.000 ανέργους να το χρησιμοποιήσουν «ως επιταγή που θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να τους προσλάβει», όπως κομψά είπε η αναπληρώτρια υπουργός. Δίπλα σε αυτά, «τρέχουν» ήδη προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας» και «επιδότησης της απασχόλησης».

Αποκαλυπτικός ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ

Η απόδοση του επιδόματος ανεργίας στους εργοδότες για να προσλάβουν ανέργους ρίχνει και το τελευταίο «φύλλο συκής» από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος λειτουργεί εξολοκλήρου για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και ως «μεσολαβητής» για την παροχή στις επιχειρήσεις ευέλικτου και φτηνού δυναμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

Ο ρόλος αυτός αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το 2016, όπου μειώνονται κι άλλο τα κονδύλια που προορίζονται ακόμα και για την ελάχιστη προστασία μέρους των ανέργων, ενώ αντίστροφα, περισσότερα κονδύλια κατευθύνονται στην επιδότηση των επιχειρήσεων για να προσλάβουν βραχυπρόθεσμα ορισμένους από τους χιλιάδες ανέργους.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού: Η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 32,6% σε σχέση με το 2015, από τα 750 στα 505 εκατομμύρια ευρώ. Η υποχρηματοδότηση αυτή οδηγεί σε νέα ακόμα πιο επώδυνη περικοπή των κονδυλίων για τα επιδόματα ανεργίας, που περιορίζονται στα 830 εκατ. ευρώ για φέτος, από 992 εκατ. το 2015. Εχουμε, δηλαδή, μείωση κατά 16,3% των ποσών που κατευθύνονται προς τους ανέργους, οι μισοί από τους οποίους είναι χωρίς δουλειά για περισσότερους από 12 μήνες («μακροχρόνια άνεργοι»).

Πλέον, όλο και λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας, καθώς επιδοτείται κατά μέσο όρο κάθε μήνα περίπου το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Παράλληλα, με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση, μεγάλο τμήμα των ανέργων επιδοτείται μόλις για 5 μήνες.

Η πολιτική συρρίκνωσης των επιδομάτων προς τους ανέργους συνεχίζεται απρόσκοπτα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παρά την τεράστια αύξηση της ανεργίας στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και τη σταθεροποίησή της σε ποσοστό άνω του 25% το τελευταίο δίχρονο.

Για παράδειγμα, τα κονδύλια για τους ανέργους μειώθηκαν από το 62,8% του συνόλου των δαπανών του Οργανισμού το 2012 (1,737 δισ. ευρώ) στο 35,8% για το επόμενο έτος (830 εκατ. ευρώ). Τώρα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι περικοπές σε σχέση με το 2012 φτάνουν το 52,2% ή τα 907 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα η ανεργία εκείνη τη χρονιά ήταν μικρότερη απ' ό,τι σήμερα.

Γιατί πανηγυρίζουν;

Το πρόσχημα για τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στην πράξη την ανακυκλώνουν και διευρύνουν τις ευέλικτες, ελαστικές και προσωρινές μορφές απασχόλησης ή τις κακοπληρωμένες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Είναι ο «δούρειος ίππος» για την ισοπέδωση και συρρίκνωση των εργατικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, παρέχουν τζάμπα εργασία στους εργοδότες, αφού επιδοτούν ένα μέρος ή και το σύνολο των θέσεων απασχόλησης.

Απ' αυτή τη σκοπιά, αποτελούν υποκρισία και εμπαιγμό τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης ότι με την πολιτική της επήλθε σχετική μείωση της ανεργίας και ότι αυτό αποτελεί προπομπό για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η οριακή υποχώρηση της ανεργίας προέρχεται κατά βάση από το μοίρασμα των ήδη «κακοπληρωμένων» θέσεων απασχόλησης σε δύο και τρεις ανέργους κι όχι βέβαια από τη δημιουργία θέσεων εργασίας σταθερής απασχόλησης, με πλήρη δικαιώματα και ικανοποιητικούς μισθούς.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μερικά απασχολούμενοι, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο το Γενάρη του 2016. Ακόμα, το 55% των νέων προσλήψεων είναι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια ώρα, το 63% όσων εργάζονται παίρνουν κάτω από 850 ευρώ καθαρά, ενώ περίπου 130.000 εργαζόμενοι παίρνουν κάτω και από 100 ευρώ μικτά.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ «ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ»
Πρόγραμμα δράσης και αίτημα για Γενική Συνέλευση

Σε κινητοποιήσεις με αιτήματα που αφορούν στην προστασία των εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» προχωρούν οι Επιτροπές Αγώνα, που έχουν συγκροτηθεί σε μια σειρά καταστήματα της εταιρείας στην Αττική. Οι Επιτροπές έχουν καταρτίσει πρόγραμμα δράσης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων, όπως για το γεγονός ότι η μισθοδοσία καταβάλλεται με το σταγονόμετρο και με μεγάλες καθυστερήσεις.

Σήμερα, Τετάρτη, θα συγκεντρωθούν, στις 10 π.μ., στη ΔΕΗ (Αριστείδου 5-7) και στις 12 μ. στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Αμαλιάδος 17 Αμπελόκηποι), διεκδικώντας να μη γίνει καμία διακοπή της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης στα σπίτια των εργαζομένων που έχουν χρέη. Την Παρασκευή, καλούν στις 10 π.μ. στα γραφεία του ΟΑΣΑ (Μετσόβου 15) και στις 12 μ. στο υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως 2, Χολαργός) με αίτημα τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα ζητούν να συγκληθεί Γενική Συνέλευση για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος» στην Αττική, την Κυριακή 4 Σεπτέμβρη. Τη στιγμή που «φουντώνει» η φημολογία για τα σενάρια «διάσωσης» της επιχείρησης, τονίζουν ότι «δεν χωράει εφησυχασμός, ούτε αναμονή, αλλά πρέπει εμείς οι εργαζόμενοι να σχεδιάσουμε την απάντησή μας με άξονα τα δικά μας συμφέροντα». Το αίτημά τους το έχουν ήδη θέσει στη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου.

Οπως εξηγούν, κανένας «σωτήρας» δεν θα διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων και κανένα σχέδιο «εξυγίανσης» δε θα πραγματοποιηθεί χωρίς απολύσεις και κλείσιμο καταστημάτων. Για το λόγο αυτό, καλούν τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα να αποφασίσουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωτοβουλίες οργάνωσης και κινητοποίησης για την ανεργία

Πρόγραμμα δράσης ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, με μεγάλη συναυλία αύριο Πέμπτη 1/9 και κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ τη Δευτέρα 5/9

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την ανεργία

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη για την ανεργία
Το μέτωπο της ανεργίας, με βασικό αίτημα την ουσιαστική προστασία των χιλιάδων ανέργων, που πετιούνται κατά χιλιάδες εκτός παραγωγής, χωρίς καμιά δική τους ευθύνη, είναι από τα βασικά που αναδεικνύουν οι ταξικές δυνάμεις, ενόψει και του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Ετσι, αύριο, Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους οργανώνουν συναυλία για ανέργους και εργαζόμενους, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Γιώργου Αετόπουλου, Κώστα Καρμπά, Γιώργου Φαναρά, Κώστα Πρατσινάκη και Νίκου Κατσίκα. Επίσης, τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., οργανώνουν κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου, για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων.

Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τις Επιτροπές Ανέργων των Σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών.

Στόχος είναι να αξιοποιηθούν στοχευμένα όλοι οι τρόποι δουλειάς και επικοινωνίας με τους ανέργους (συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις, ατομικές συζητήσεις), να ανοίξει η συζήτηση για τις πραγματικές αιτίες της ανεργίας και της κρίσης, τη διέξοδο που προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις.

Το πλαίσιο πάλης

Τα έξι σωματεία, με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα, απευθύνονται πλατιά στους ανέργους και τους καλούν να μην υποκύψουν στην απαισιοδοξία, στη μοιρολατρία και την απογοήτευση, να οργανωθούν στις Επιτροπές Ανέργων των Σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών. «Δεν πάμε για να ανακόψουμε μόνο την επίθεση! Πάμε και για να αποσπάσουμε, να κερδίσουμε. Από εμάς εξαρτάται! Να ετοιμαστούμε για μεγάλο αγώνα!», σημειώνουν. Καλούν τους ανέργους, μαζί με τους εργαζόμενους, να διεκδικήσουν:

  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης των ανέργων και προστασίας από τα χρέη στις τράπεζες και το Δημόσιο.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται με μισθούς κάτω από 751 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μην εργάζεται ανασφάλιστος, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις. Να επανέλθουν οι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων που επηρεάζουν τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις, την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις.
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία και στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών και των φόρων που πλήττουν μισθούς και συντάξεις.
Αλλες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις

Αλλες σημαντικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην πορεία προς το μεγάλο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 10 Σεπτέμβρη, είναι οι εξής:

  • Την Τρίτη 6/9, στις 11 π.μ., κινητοποίηση στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
  • Την Τετάρτη 7/9, στις 10 π.μ., κινητοποίηση στην ΕΥΑΘ, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις.
  • Την Πέμπτη 8/9, στις 12 μ., στο ΕΚΘ, συνέντευξη Τύπου της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή του Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων (ΠΑΣΕΒΕ), των γυναικών (ΟΓΕ), της νεολαίας (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών), όπου θα παρουσιαστούν το πρόγραμμα δράσης και οι στόχοι του ταξικού κινήματος για το επόμενο διάστημα.
Στη διαδήλωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια καλεί το ΜΑΣ

Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα

Σε αντεπίθεση, μπροστά στο νέο γύρο λεηλασίας των δικαιωμάτων του λαού, καλεί με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ενόψει του συλλαλητηρίου που καλεί το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 το απόγευμα, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ.

«Οι ορέξεις των μονοπωλίων απαιτούν ένα νέο γύρο επίθεσης για να ολοκληρωθεί η "αξιολόγηση"», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ το ΜΑΣ υπογραμμίζει την εκρηκτική κατάσταση που έχει ήδη διαμορφωθεί στις σχολές:

  • Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές και υποδομές που υποβαθμίζουν τις σπουδές μας! Ηδη το ΕΚΠΑ ζήτησε 140 διδάκτορες για να καλύψει κενές ώρες θεωριών και εργαστηρίων.
  • Θα κληθούμε και πάλι να πληρώσουμε ένα σκασμό λεφτά για σημειώσεις, συγγράμματα, βοηθήματα, εργαστηριακό εξοπλισμό.
  • Η σίτιση και η στέγαση των εστιακών φοιτητών είναι κυριολεκτικά "στον αέρα", με το ΙΝΕΒΙΔΙΜ να προειδοποιεί για λουκέτο αν δε δοθούν τα εκατομμύρια χρωστούμενα από το υπουργείο Παιδείας!
  • Οι πρωτοετείς φοιτητές θα πληρώσουν ένα σκασμό για ενοίκια, καθώς οι εστίες δεν καλύπτουν ούτε το 9% των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από την πόλη τους!
  • Η καθαριότητα για πολλούς φοιτητές θα είναι ανύπαρκτη! Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΚΠΑ, στο οποίο, σύμφωνα με τις πρυτανικές αρχές, θα προσληφθούν πολύ λιγότερες καθαρίστριες, σχεδόν οι μισές από αυτές που χρειάζονται, και μάλιστα για 3 μήνες μόνο!!!

Παράλληλα, το μενού της αντιλαϊκής επίθεσης στην Παιδεία δεν έχει τελειωμό!!!

Τέλη Σεπτέμβρη, ετοιμάζεται νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο που σύμφωνα με τον "εθνικό διάλογο" περιλαμβάνει: Νέο σχέδιο "Αθηνά Νο 2" με συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περαιτέρω γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στις σχολές μας και ξεπούλημα των υποδομών των σχολών μας σε ιδιώτες. Δε θα το επιτρέψουμε!».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποίηση στα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα

Στα τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα (17 προς 18 Σεπτέμβρη 2013) από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, Σωματεία και Συνδικάτα του Πειραιά καλούν σε κινητοποίηση το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ζαρντέν στην Αμφιάλη. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και στην οποία συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς του Πειραιά. Θυμίζουμε ότι στελέχη του Συνδικάτου στο Πέραμα είχαν μπει στο στόχαστρο δολοφονικής επίθεσης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, το βράδυ της 12ης Σεπτέμβρη 2013, λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα. Παράλληλα, από τη σύσκεψη που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα σωματεία απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια, ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, με αφορμή τη ΔΕΘ.

Σύσκεψη για την οργάνωση της αλληλεγγύης στην Καβάλα

Σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οργανώνει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, με στόχο το σχεδιασμό της αλληλεγγύης προς τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Νικόλαου Μάρτη» στην Αντιπεριφέρεια Καβάλας. Στο κάλεσμα - πρόσκληση που απευθύνει προς τα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα «Λιπάσματα Καβάλας», που εδώ και τέσσερις μήνες δίνουν έναν σκληρό αγώνα ενάντια στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας για την επιβολή ατομικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με σημαντικές μειώσεις μισθών, κόντρα στην τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία με ποινικές διώξεις και απολύσεις. Επίσης, αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», που παλεύουν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, για να μη χτυπηθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αλλά και στην κλιμάκωση της επίθεσης, στα εργασιακά δικαιώματα, στη συνδικαλιστική δράση, στις ομαδικές απολύσεις, που συνοδεύει τη δεύτερη «αξιολόγηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ