ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Χαιρετίζει τη μαζική συμμετοχή στην προχτεσινή κινητοποίηση

Δεσμεύσεις της διοίκησης ότι θα πληρωθούν οι εργολαβικοί, «άλλα λόγια» για τα υπόλοιπα ζητήματα

Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην είσοδο του νοσοκομείου κατά την προχτεσινή τους κινητοποίηση
Οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην είσοδο του νοσοκομείου κατά την προχτεσινή τους κινητοποίηση
Τη σημαντική συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων στην προχτεσινή στάση εργασίας και κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό» χαιρετίζει το Σωματείο του νοσοκομείου: «Με τη μαζική και δυναμική κινητοποίησή μας, αποσπάσαμε τη δέσμευση της διοίκησης ότι θα εξασφαλίσει τις αμέσως επόμενες μέρες την πληρωμή των δεδουλευμένων στους εργολαβικούς σίτισης και καθαριότητας (Ιούνης - Ιούλης - επίδομα άδειας)».

Το Σωματείο καλεί σε συνέχεια του αγώνα για σταθερή και μόνιμη δουλειά των εργολαβικών, χωρίς τα δεσμά των εργολάβων ή των ατομικών συμβάσεων, για πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με κριτήριο τις πραγματικές - σημερινές ανάγκες.

Απαντώντας σε δελτίο Τύπου διοίκησης - υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε λίγες ώρες μετά τη μαζική κινητοποίηση, για 113 προσλήψεις μέχρι το α' τρίμηνο του 2017, το Σωματείο σημειώνει: «Απ' το 2010, που έχουμε πρακτικά να δούμε πρόσληψη, έχουν αποχωρήσει πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι (είτε με συνταξιοδοτήσεις, είτε με μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες). Μόνο τα έτη 2015 και α' εξάμηνο του 2016 οι αποχωρήσεις ξεπερνούν τις 120». Επιπλέον, τις «προσλήψεις που ευαγγελίζεται η διοίκηση», «πολλές φορές τις έχουμε ακούσει αλλά ακόμη δεν τις είδαμε»...

Αναφορικά με την πτέρυγα νέων χειρουργείων με τη δωρεά της Εθνικής Τράπεζας, το Σωματείο απαντά: «"Υποψιαζόμαστε" ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προσωπικό» - όπως άλλωστε και τα κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κλειστά, αφού μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ προσλήφθηκαν ελάχιστοι εργαζόμενοι. Εξάλλου, «πρόσφατη απόφαση της διοίκησης - μετά από τις συνεχείς πιέσεις μας - ζητάει τουλάχιστον 84 νοσηλευτές μόνο για τα χειρουργεία. Θα έρθουν;».

«Τέλος, για το αίτημα άμεσης επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στην επάρκεια φαρμάκων, υλικών κ.λπ. δεν πήραμε ούτε καν ευχή!», υπογραμμίζει το Σωματείο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συσκέψεις για ενημέρωση και οργάνωση της πάλης

Συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στο νέο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του κλάδου ηλεκτρικής ενέργειας διοργανώνει το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δ. Μακεδονίας. Χτες, έγινε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και τη Δευτέρα, στις 7.30 μ.μ., θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Στην ανακοίνωσή του, το ΣΕΕΕΝ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ανεξάρτητα από το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που θα επιλεγεί (ΝΟΜΕ, στρατηγικός επενδυτής, συμπράξεις ΔΕΗ - ιδιωτών κ.ά.), οι συνέπειες θα είναι το ίδιο επώδυνες για τους εργαζόμενους στον κλάδο, για το λαό της περιοχής, για το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας.

Ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα. Στο τραπέζι βρίσκονται οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των ΣΣΕ, νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση κ.ά. Επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η "δίκαιη ανάπτυξη" που διαφημίζει η κυβέρνηση θα βασιστεί στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε σταθερά από όλες τις κυβερνήσεις, τα κόμματα, τους εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό που υπηρετούν την ΕΕ, που θεωρούσαν και θεωρούν την πολιτική και τις οδηγίες της μονόδρομο για τους εργαζόμενους και το λαό.

Δεν μπορούμε να έχουμε θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και το λαό αν δεν συγκρουστούμε με την πολιτική τη ΕΕ, που με τις οδηγίες της μειώνει την παραγωγή λιγνίτη στη χώρα μας, που θέλει σμπαραλιασμένες εργασιακές σχέσεις, μισθούς και συντάξεις πείνας. Η ανταγωνιστικότητα σημαίνει κυνήγι για μεγαλύτερα κέρδη. Ακόμα και μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο για να ανταγωνιστεί τους ιδιωτικούς ομίλους θα έπαιζε με τους όρους αγοράς, όπως κάνει και τώρα.

Εχουμε συμφέρον ενωμένοι να παλέψουμε ενάντια σε όσα ετοιμάζουν, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν. Δεν μένει κανένας έξω από τη νέα επίθεση. Ολοι πρέπει να πούμε "δεν πάει άλλο!"».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με «παράτες» η παρουσίαση της «κοινωφελούς εργασίας»

Η προκήρυξη του β' κύκλου του προγράμματος αναμένεται στα τέλη Οκτώβρη και αφορά 23.000 μακροχρόνια ανέργους

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) είχε, χτες, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, ενόψει της έναρξης της δεύτερης φάσης υλοποίησης του προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας». Η προκήρυξη του β' κύκλου του προγράμματος αναμένεται στα τέλη Οκτώβρη και αφορά 23.000 μακροχρόνια ανέργους, που θα τοποθετηθούν σε 274 δήμους της χώρας μέσα στο Νοέμβρη.

Η διάρκεια του προγράμματος έχει επεκταθεί πλέον από τους 5 στους 8 μήνες, κάτω και από τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις των «πενταμηνιτών» των προηγούμενων κύκλων της «κοινωφελούς εργασίας». Ωστόσο, ούτε η επέκταση του προγράμματος λύνει το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας και της παραπέρα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ και οι μηνιαίες αποδοχές παραμένουν στα 490 ευρώ (για τους άνω των 25 ετών) και στα 430 ευρώ (για τους νέους κάτω των 25 ετών), ανεξάρτητα από ειδικότητα και αντικείμενο εργασίας.

Στον α' κύκλο της «κοινωφελούς εργασίας», με βάση τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στις αρχές του Αυγούστου, 2.500 άνεργοι τοποθετήθηκαν σε δήμους και Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στην πρώτη φάση σε 17 δήμους που καταγράφουν μεγάλα ποσοστά ανεργίας και τώρα επεκτείνεται στους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, σε καθεμιά από τις 2.500 θέσεις του α' κύκλου του προγράμματος αντιστοιχούσαν 14 αιτήσεις (!) ανέργων, πράγμα που σημαίνει ότι 35.000 άνεργοι αιτήθηκαν την ένταξή τους στο πρόγραμμα. Με βάση το παραπάνω στοιχείο η υπουργός υπεραμύνθηκε των προγραμμάτων «ανακύκλωσης» και μοιράσματος της ανεργίας και των ...βελτιώσεων που έχει επιφέρει σε αυτά η κυβέρνηση. Το «ενδιαφέρον» των ανέργων, όπως είπε, ήταν «ιδιαίτερα μεγάλο», ενώ «η αναλογία στα προηγούμενα προγράμματα ήταν 5 προς 1, παρότι τα ποσοστά ανεργίας ήταν υψηλότερα».

Ομως, το μεγάλο «ενδιαφέρον» για το οποίο επιχαίρει η αναπληρώτρια υπουργός, δεν είναι τίποτε άλλο από τον αγώνα χιλιάδων ανέργων να βάλουν ένα μεροκάματο στο σπίτι τους, να κολλήσουν μερικά από τα ένσημα που τους λείπουν για το βιβλιάριο υγείας και το επίδομα του ΟΑΕΔ. Το «ενδιαφέρον» αυτό δεν μεταφράζεται σε αποδοχή των όρων αμοιβής και εργασίας των προγραμμάτων αυτών ούτε σε «προτίμηση» στην «κοινωφελή» του ΣΥΡΙΖΑ από την «κοινωφελή» των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εκδηλώσεις σωματείων
  • Η Γραμματεία Θεσπρωτίας του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο και τα ταξικά σωματεία της περιοχής διοργανώνουν εκδήλωση - γλέντι αλληλεγγύης με ζωντανή δημοτική - παραδοσιακή μουσική, σήμερα, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στην Ηγουμενίτσα.
  • Γιορτή για τα παιδιά των εργαζομένων οργανώνουν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18/9, στις 11 π.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46, πλατεία Βικτωρίας). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Η ιστορία του αλόγου και της λεύκας», από τη θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ, ενώ θα μοιραστούν σχολικά είδη στα παιδιά. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Κρούσματα βίας σε βάρος εργαζομένων

Τα κρούσματα βίας σε βάρος εργαζομένων στις Περιφερειακές Διοικήσεις, που συνεχώς πολλαπλασιάζονται, καταγγέλλει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «οι απειλές και η άσκηση βίας απέναντι σε κάθε εργαζόμενο που προσπαθεί να εκτελέσει με υπευθυνότητα και ευσυνειδησία τα καθήκοντά του αποτελεί απαράδεκτη - πέρα για πέρα - και καταδικαστέα συμπεριφορά. Απαιτούμε από τις περιφερειακές αρχές να καταδικάσουν τις συμπεριφορές αυτές, να πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθούν παρόμοια περιστατικά, να σταθούν απέναντι σε οποιασδήποτε μορφής βίαιη συμπεριφορά που αποσκοπεί στον εκφοβισμό των υπαλλήλων και να περιφρουρήσουν τους συναδέλφους μας κατά την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων».

Περιοδείες στα ΚΥ Φαρκαδόνας - Καλαμπάκας

Στα Κέντρα Υγείας Φαρκαδόνας (στις 10 π.μ.) και Καλαμπάκας (στις 12 μ.) του Νομού Τρικάλων θα περιοδεύσει, σήμερα Παρασκευή, ο Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ. Θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τους εργαζόμενους και ασθενείς επισκέπτες των Κέντρων Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ