ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Σε εξέλιξη η διαδικασία και ο ενδοαστικός καβγάς για το «πάπλωμα»

Παντιέρες «μάχης κατά της διαπλοκής» σηκώνει η κυβέρνηση, την ώρα που τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων

Το σίριαλ της διαδικασίας δημοπράτησης συνοδεύτηκε από την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων

Eurokinissi

Το σίριαλ της διαδικασίας δημοπράτησης συνοδεύτηκε από την αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων
Με τη διαδικασία δημοπράτησης των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας να συνεχίζεται για τρίτο 24ωρο, συνεχίστηκε μαζί και η αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ γύρω απ' το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής «πίτας».

Το παζάρι πάντως φαίνεται πως θα συνεχιστεί, αυτή τη φορά με αντικείμενο τις περιφερειακές και θεματικές άδειες, όπως διαφαίνεται απ' τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. Μάλιστα, ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσος, δήλωσε χτες (ρ/σ «Real») ότι ο επόμενος διαγωνισμός θα πρέπει να γίνει απ' το ΕΣΡ και ότι μπορεί να υπάρξει στο μέλλον 5η άδεια, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

«Η τιμή εκκίνησης της δημοπρασίας δεν προήλθε αυθαίρετα, αλλά βάσει μελέτης η οποία υπογράμμιζε ότι η τιμή βγαίνει με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της αγοράς. Μόνο αν αλλάξουν αυτά τα δεδομένα της αγοράς, θα μπορέσει να υπάρξει μια πέμπτη άδεια», υποστήριξε σχετικά.

Για το θέμα των θεματικών και περιφερειακών αδειών, ανέφερε ότι η συζήτηση αυτή είναι προς το παρόν άκαιρη. «Το περιφερειακό σύστημα των μίντια, το οποίο είναι πολύ σημαντικό, υποφέρει από μη πρόσβαση στη διαφήμιση και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την πολυφωνία και τον πλουραλισμό (...) Χρειαζόμαστε μία τροποποίηση, έναν νέο χάρτη συχνοτήτων προκειμένου να μπορούμε να καθορίσουμε και ποιος θα είναι ο αριθμός. Αυτός ο διαγωνισμός, ο επόμενος διαγωνισμός, πρέπει να γίνει από το ΕΣΡ», δήλωσε.

Βαφτίζουν «μάχη» και «σύγκρουση» το ξαναμοίρασμα της «πίτας»

Η δε κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της (ρ/σ «Κόκκινο») επανέλαβε ότι μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του διαγωνισμού, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής όσων αδειοδοτηθούν, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των όρων του διαγωνισμού. «Οσον αφορά, δηλαδή, την ποιότητα του προγράμματος, τον αριθμό αλλά και τις ειδικότητες των εργαζομένων, μια σειρά όρων που υπάρχουν στον διαγωνισμό. Χρειάζεται μια περίοδος προσαρμογής σε αυτό, είτε κάποιος είναι παλιός είτε καινούργιος που θα έχει πάρει τηλεοπτική άδεια», ανέφερε, προσθέτοντας πως στο ίδιο διάστημα θα διακοπεί η εκπομπή σήματος όσων σταθμών δεν έχουν άδεια.

Κατηγόρησε τη ΝΔ για αντικρουόμενες θέσεις, ερμηνεύοντάς τις ως επιθυμία να μην αλλάξει τίποτα και να μην μπει τάξη επειδή το υπάρχον καθεστώς την εξυπηρετούσε τόσα χρόνια. «Δεν ενδιέφερε ποτέ τη ΝΔ τι είδους ενημέρωση θα έχουμε, αρκεί αυτή η ενημέρωση να εξυπηρετούσε την ίδια. Και βεβαίως δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας πολίτης που θα μιλήσει στην Ελλάδα για αντικειμενική ενημέρωση μέσω των τηλεοπτικών σταθμών τα τελευταία αρκετά χρόνια», υποστήριξε, κρύβοντας ότι το περιεχόμενο της ενημέρωσης δεν πρόκειται να αλλάξει λόγω της διαδικασίας αδειοδότησης, αφού τα κανάλια θα συνεχίσουν να είναι στην ιδιοκτησία επιχειρηματικών ομίλων που θα τα αξιοποιούν για να προωθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους.

Επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα επενδύσει στην υποτιθέμενη «μάχη κατά της διαπλοκής», πρόσθεσε, αναφερόμενη στα ΜΜΕ, στο ποδόσφαιρο κ.λπ., ότι «για μας αυτή είναι μια μάχη που δίνουμε αυτονόητα. Ξέραμε τι θα μας συμβεί, ξέραμε τον πόλεμο τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε (...) Ωστόσο, είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτές τις ριζικές αλλαγές (...) Εδώ, λοιπόν, θα συγκρουστούμε».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η παρέμβαση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στον «ΣΚΑΪ». Επιπλέον, «άδειασε» τον ευρωβουλευτή του κόμματος Κ. Χρυσόγονο για τις ενστάσεις του ως προς το ποιοι αποκτούν πρόσβαση σε τηλεοπτικά κανάλια, λέγοντας: «Καταλαβαίνω βέβαια ότι σ' όλη αυτή τη συζήτηση που διεξάγεται ως προς το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο πολλές φορές χρησιμοποιούνται τα λεγόμενά του και διαστρεβλώνονται έτσι ώστε να φαίνεται η αντίθεσή του στο νομοσχέδιο (...) Εγώ ως μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζω ο κ. Χρυσόγονος να έχει απευθύνει αυτές τις ανησυχίες του σε κάποιο κομματικό ή κυβερνητικό όργανο».

Απ' την άλλη, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι καμία σοβαρή χώρα στον κόσμο θα έκανε μία τέτοια διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι το ίδιο το κράτος ελέγχων και ελεγχόμενος. Αυτό έγινε γιατί ουσιαστικά απαξιώθηκε το ΕΣΡ, το οποίο θα έπρεπε να κάνει αυτή τη διαδικασία.

Τέσσερις άδειες... Για ποιο λόγο τέσσερις; Και αν τα φάσματα τα τηλεοπτικά δίνουν τη δυνατότητα να δοθούν και άλλες τόσες θεματικές άδειες, γιατί δεν δόθηκαν από την αρχή; Αυτό που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, αν ήθελε, μία σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, θα ήταν να ορίσει τους όρους με τους οποίους γίνεται η ενημέρωση. Σήμερα κάνουμε μία διαδικασία, που δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται πίσω από τα χρήματα αυτά και δεν ξέρουμε και από πού προέρχονται. Αρα, όλα αυτά είναι τριτοκοσμικές παράμετροι λειτουργίας ενός συστήματος».

Β. ΛΕΒΕΝΤΗΣ
Διαψεύδει φήμες για «φλερτ» με ΣΥΡΙΖΑ, εγκωμιάζει τον πρωθυπουργό...

Την αγιογραφία του Αλ. Τσίπρα φιλοτέχνησε χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, σε συνέντευξή του στο ρ/σ «Βήμα», την ώρα που πυκνώνουν οι φήμες για εξέλιξη στο «φλερτ» μεταξύ των δύο κομμάτων.

«Ο πρωθυπουργός μέσα του δεν είναι άδικος άνθρωπος. Είδε έναν Βασίλη Λεβέντη, που μετά από διασυρμό και κακοποίηση 35 ετών, μπήκε στη Βουλή και έχει πέντε απόψεις. Να μην το εκτιμήσει αυτό; Εχει ωριμάσει, είναι ρεαλιστής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Β. Λεβέντης διέψευσε ότι θα συνταξιδεύσει με τον πρωθυπουργό έπειτα από πρόσκλησή του στη Νέα Υόρκη, λέγοντας ότι «εγώ έχω κληθεί από διμήνου στο φόρουμ αυτό, χωρίς να γνωρίζω ότι θα είναι ο πρωθυπουργός. Από τις εφημερίδες έμαθα ότι έχουμε κανονίσει να είμαστε και μαζί. Είναι ευφάνταστοι οι δημοσιογράφοι. Εγώ έχω βγάλει εισιτήρια για τις 17... Δεν γνωρίζω πώς θα πάει ο πρωθυπουργός».

Ερωτηθείς για τον Γ. Καλλιάνο, δήλωσε ότι «χρησιμοποιείται τώρα. Δεν είναι κακό παιδί. Αυτός ισχυρίστηκε ότι του είπα "θα σε διώξω αν ξανακάνεις κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ", ενώ εγώ κάνω μεγαλύτερη κριτική. Πώς μπορώ να απαγορέψω από τον συνεργάτη μου να κάνει κι εκείνος αυτό που κάνω εγώ;».

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα της συνεργασίας της Ενωσης Κεντρώων με τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχυρίστηκε: «Να μην ψηφίσει κανένας την Ενωση Κεντρώων, στις επόμενες εκλογές, αν κάνω την όποιας φύσεως συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ! Δεν μπορώ να συνεργαστώ, γιατί εγώ έχω ορκιστεί στους ψηφοφόρους της Ενωσης Κεντρώων, το 4% που μου δώσανε μετά από 35 χρόνια, να το κάνω 14%, 15%... Για λάφυρα δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ η Ενωση Κεντρώων. Ενώ τώρα ο κ. Τσίπρας σχημάτισε μία κυβέρνηση νομής λαφύρων. Εδωσε τάδε, πέντε υπουργεία στον κ. Καμμένο και τελείωσε η συζήτηση».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Διαβουλεύσεις προετοιμασίας ενόψει ΔΕΘ

Τις εξελίξεις και την παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ εξέτασε σε συνεδρίασή της χτες η Συντονιστική Ομάδα Κοινοβουλευτικού Εργου της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος.

Σύμφωνα με πηγές του κόμματος που επικαλείται το ΑΠΕ, όσον αφορά τη γενική πορεία της χώρας η ΝΔ διαπίστωσε την κατάσταση, εκτιμώντας τα αυτονόητα, ότι δηλαδή «τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώνονται δραματικά από τη σφαγιαστική έμμεση και άμεση φορολογία και από την ταυτόχρονη μείωση μισθών και συντάξεων» και πως η χώρα είναι και θα παραμείνει σε ύφεση.

Γίνεται φανερή απ' τις διαρροές στον Τύπο η προσπάθεια της ΝΔ να εμφανιστεί σαν εκπρόσωπος του λαού που χειμάζεται. Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι ότι ο λαός υποφέρει από τα μέτρα στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης, τα οποία εφάρμοσαν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και η σημερινή κυβέρνηση. Ετσι, όταν μιλά για «σφαγιαστική φορολογία», στην πραγματικότητα αυτό για το οποίο «καίγεται» η ΝΔ είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερων περιθωρίων κρατικής στήριξης του κεφαλαίου και η παροχή ακόμα περισσότερων φορολογικών προνομίων προς αυτό.

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εκφράστηκε η εκτίμηση πως τέτοια θέματα που «σκόπιμα υπερτονίζει η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες δεν μπορούν να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη και τους πολίτες από την οδυνηρή καθημερινότητα που βιώνουν». Μιλά δηλαδή για έναν αποπροσανατολισμό στον οποίο συστηματικά συμβάλλει και η ΝΔ, επιχειρώντας να συσκοτίσει την αντιλαϊκή στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση.

Ως προς την ουσία του θέματος φέρεται να επιβεβαιώθηκε από το όργανο η θέση της ΝΔ ότι με το νέο διαγωνισμό η κυβέρνηση δεν καταπολεμά τη διαπλοκή, αντίθετα υφαίνει νέο δίκτυο διαπλοκής και πως η ίδια θα καταργήσει το νόμο Παππά επαναφέροντας το ΕΣΡ. Τέλος, ότι θα αξιοποιηθεί το σύνολο του ψηφιακού φάσματος με νέες τηλεοπτικές άδειες.

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ
Κατέθεσε ο εκδότης της «Καθημερινής»

Ο εκδότης της «Καθημερινής», Θ. Αλαφούζος, κατέθεσε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, ο συνολικός δανεισμός του ομίλου είναι 99 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 45 εκατ. είναι για την «Καθημερινή ΑΕ» και τα 47 εκατ. είναι δανεισμός από τράπεζα του εξωτερικού (σε δολάρια) για την «Αργοναύτης», θυγατρική της «Καθημερινή ΑΕ». Είπε ακόμα ότι έχει πάρει κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 36 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση δανεισμού, το οποίο βαίνει μειούμενο.

Ο ίδιος, επιδιώκοντας να σκιάσει τον τρόπο που λειτουργεί το όλο σύστημα και τη σύμφυση τραπεζών - επιχειρηματικών ομίλων, αποφάνθηκε ότι «δεν έχουν τα ΜΜΕ καμία προνομιακή μεταχείριση από τις τράπεζες». Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν την άποψη πως και σε αυτήν την περίπτωση εντοπίζεται ότι δόθηκαν δάνεια στον όμιλο χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ