ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Στον αέρα» και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Εκτός από δεκάδες χιλιάδες «κομμένα» παιδιά, η πριμοδότηση της κυβέρνησης προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς στέλνει στην ανεργία συμβασιούχους εργαζόμενους στους δημοτικούς

Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γονείς που αναζητούν μία λύση για να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. Από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που είναι δωρεάν, έχουν ήδη αποκλειστεί και επίσημα πάνω από 48.000 παιδιά, χιλιάδες ακόμα βρίσκονται κυριολεκτικά ξεκρέμαστα, αφού τα τροφεία που ζητούν δημοτικοί και ιδιωτικοί σταθμοί είναι υπέρογκα. Ακόμα όμως και εκείνες οι οικογένειες που πήραν στα χέρια τους τα κουπόνια (voucher), που τους δίνουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων και πολλές από αυτές δεν ξέρουν εάν τελικά στάθηκαν τυχερές ή όχι.

Τις προηγούμενες μέρες, ο «Ριζοσπάστης» κατέγραψε αναλυτικά αυτά τα προβλήματα. Υπάρχουν δικαιούχοι από τους οποίους πήραν πίσω το κουπόνι επειδή δεν υπήρχε δομή στην περιοχή τους. Αλλοι δικαιούχοι ακόμα δεν έχουν βρει πού θα στείλουν το παιδί τους αφού όπου απευθύνονται τους ενημερώνουν ότι έχει συμπληρωθεί ο αριθμός. Και αυτά είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με τους εργαζόμενους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, των οποίων η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται «στον αέρα». Γιατί συμβαίνει αυτό; Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, μειώθηκαν δραστικά φέτος οι θέσεις σε δομές που δηλώθηκαν από δήμους. Επιπλέον, οι περισσότεροι γονείς προτιμούν τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού πλέον μπορούν να επιλέξουν οι ίδιοι, με το voucher, πού θα στείλουν το παιδί. Αυτός ο συνδυασμός έχει ως συνέπεια οι εγκεκριμένες θέσεις σε δομές των δήμων να είναι λιγότερες, δηλαδή λιγότερα voucher.

Ας πάμε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην Ηλιούπολη, από τις συνολικά 343 οικογένειες που πήραν voucher, τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης επιλέγουν οι 125 και τους ιδιωτικούς σταθμούς οι 121, ενώ 97 δεν έχουν κάνει ακόμα προσωρινή επιλογή. Στο περσινό πρόγραμμα το μερίδιο των ιδιωτικών παιδικών σταθμών δεν ξεπερνούσε τα 80 παιδιά. Με βάση αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί στην πόλη αυξάνουν την πελατεία τους από το πρόγραμμα και οι δημοτικοί σταθμοί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τον αριθμό των παιδιών που είχαν και πέρσι και που ανερχόταν σε 217!

Πέρσι, με αυτό τον αριθμό των παιδιών και τη χρηματοδότηση που τα συνόδευε, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ανανέωσαν τις συμβάσεις των περίπου 25 παιδαγωγών και βοηθητικού προσωπικού και κατάφεραν να λειτουργήσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, αν εξαιρέσει κανείς το βοηθητικό προσωπικό που παρέμενε με σοβαρότατες ελλείψεις. Φέτος, πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους είναι κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι.

Να που, εκτός από τις επιπτώσεις στα νέα ζευγάρια, σοβαρές είναι οι επιπτώσεις και στους εργαζόμενους σε αυτές τις δομές. Και γι' αυτό προβάλλει η ανάγκη να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο διεκδίκησης δραστικών λύσεων απέναντι σε αυτήν την κατάσταση.

Εκτός χρηματοδότησης ό,τι δεν βγάζει κέρδη για το κεφάλαιο

Με τις αγωνίες και τα αδιέξοδα χιλιάδων εργατικών οικογενειών παίζει προκλητικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η επίτροπος Απασχόλησης της ΕΕ, Μ. Τάισεν, στην Ερώτηση της Eυρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του ΚΚΕ «γιατί η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις λειτουργικές δαπάνες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών;», απαντά χωρίς περιστροφές ότι η ΕΕ «παρέχει στήριξη μόνο σε επενδύσεις, σε παραγωγικές επενδύσεις και σε δραστηριότητες για τη δημιουργία ικανοτήτων. Ως εκ τούτου, τα λειτουργικά έξοδα δεν εντάσσονται στο πεδίο της συνδρομής της» μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Πρόκειται για κυνική ομολογία της ΕΕ πως ό,τι δεν έχει άμεση σχέση με επενδυτικά σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και την κερδοφορία του, περισσεύει και δεν χρηματοδοτείται. Ετσι, και τα λειτουργικά έξοδα για τους παιδικούς σταθμούς θεωρούνται κόστος που πρέπει να το επωμιστούν και πάλι οι εργαζόμενοι ξαναπληρώνοντας απευθείας οι ίδιοι κι ενώ ήδη πληρώνουν αβάσταχτους φόρους. Στην ίδια κατεύθυνση στήριξης της επιχειρηματικότητας εντάσσεται και το ότι ακόμη και τα όποια κονδύλια του ΕΣΠΑ δίνονται για τους παιδικούς σταθμούς, δίνονται με όρους και προϋποθέσεις που οδηγούν στην ενίσχυση των ιδιωτικών παιδικών σταθμών και την απαξίωση των δημοτικών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτούμε παιδικούς σταθμούς δημόσιους και δωρεάν για όλα τα παιδιά

Διαμαρτυρία, χτες, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και δωρεάν, για όλα τα παιδιά απαίτησαν δεκάδες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και συγκεντρώθηκαν, χτες το πρωί, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Ανάμεσά τους μητέρες που είδαν την αίτησή τους στο πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για τη δωρεάν φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) να απορρίπτεται με την αιτιολογία: «Δεν δικαιούστε voucher λόγω κάλυψης των κονδυλίων». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθήνας.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο είχε ενημερωθεί για την κινητοποίηση και το αίτημα της ΟΓΕ για συνάντηση, κανένας εκπρόσωπός του δεν μπόρεσε να δεχθεί την αντιπροσωπεία των φορέων. Τη στάση του υπουργείου και την πολιτική που αφήνει χιλιάδες παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών κατήγγειλε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη. Οπως τόνισε, η δράση των Συλλόγων και των Ομάδων της ΟΓΕ για το ζήτημα των παιδικών σταθμών θα συνεχιστεί σε κάθε Δήμο και γειτονιά, αλλά και με νέα παρέμβαση στο υπουργείο, διεκδικώντας το δικαίωμα όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή.

Εκτός από τα 48.000 παιδιά που «κόπηκαν» από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ, καθώς και εκείνα οι γονείς των οποίων δεν είχαν καν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση σε αυτό, χωρίς θέση στους σταθμούς κινδυνεύουν να βρεθούν ακόμα και βρέφη και νήπια που πήραν το «voucher», αφού υπάρχουν περιοχές όπου δεν υπάρχει αντίστοιχη διαθεσιμότητα δομών και θέσεων. Επιπλέον, δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις των γονιών που καλούνται να πληρώσουν πρόσθετα ποσά στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, παρότι εγγράφουν τα παιδιά τους σε αυτούς μέσω του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ. Πρόσθετες δραστηριότητες για τα παιδιά, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας σε σχέση με τους δημοτικούς σταθμούς και άλλες παρόμοιες υπηρεσίες επιστρατεύονται για να καλέσουν τους γονείς - δικαιούχους του «voucher» να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε χτες και στο Δήμο Βόλου, από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Μαγνησίας (μέλος της ΟΓΕ) και πρωτοβάθμια Σωματεία. Συγκεκριμένα, στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Σωματείου Καθαριστριών, του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, του Συνδικάτου ΟΤΑ, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ καθώς και μέλη των Επιτροπών Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων, Οικοδόμων και Επισιτισμού. Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του δήμου, ο οποίος δεν έδωσε απαντήσεις στα καίρια αιτήματα και διεκδικήσεις των φορέων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κάλεσμα για οργάνωση του κοινού αγώνα σε γονείς - εργαζόμενους

Με αφορμή τα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς

Κάλεσμα σε οργάνωση του κοινού αγώνα απευθύνει η πρωτοβουλία μελών του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΑΠΕ) σε όλους τους γονείς - υπαλλήλους της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν ενόψει της έναρξης της λειτουργίας των παιδικών σταθμών από χτες Πέμπτη 1η Σεπτέμβρη.

«Σε καλούμε, εάν είσαι γονιός βρέφους ή νηπίου και δεν βρήκες θέση στο δημοτικό παιδικό σταθμό της περιοχής σου, να επικοινωνήσεις μαζί μας ώστε να οργανώσουμε συλλογικά την αντίδρασή μας. Ακόμη και στην περίπτωση που βρήκες θέση πληρώνοντας τροφεία σε δημοτική δομή ή αναγκάστηκες να στείλεις το παιδί σου σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό ενημέρωσέ μας. Απαιτείται κοινή δράση! Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω σήμερα εγώ, θα το βρεις αύριο και εσύ μπροστά σου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία μελών του ΔΣ του ΣΥΑΠΕ. Και εξηγεί:

«Ως γνωστόν, με απόφαση της κυβέρνησης, οι μητέρες βρεφών και νηπίων που εργάζονται στο Δημόσιο δεν έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που αφορά τη φιλοξενία των παιδιών τους στις ανάλογες δομές. Επίσης, η λειψή κρατική χρηματοδότηση δεν επιτρέπει στους δήμους να καλύψουν τα παιδιά δημοτών εκτός ΕΣΠΑ. Οσοι έχουν τη δυνατότητα αναλαμβάνουν το κόστος και στέλνουν το παιδί τους σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά στερούνται την αγωγή τους. Ομως, η Προσχολική Αγωγή δεν είναι ατομική υπόθεση, ένα εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός.

Είναι θεμελιώδες κοινωνικό δικαίωμα - προϋπόθεση για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών μας - και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι καθολική, με ευθύνη του κράτους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τη μοιρολατρία και την απαράδεκτη λογική ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τα παιδιά μας. Αλλωστε, συνεχίζουμε να πληρώνουμε δυσβάσταχτους φόρους - χαράτσια. Πού πάνε τα λεφτά μας;

Απαιτούμε να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού.

Επικοινωνήστε μαζί μας, για να αποκτήσουμε σαφή εικόνα του προβλήματος, για τους γονείς συναδέλφους, για να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα την παρέμβασή μας και να διατυπώσουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεών μας».

Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δοξακίδης Σωτήρης 6932.473.523, Καζάκος Βαγγέλης 6972.820.724 και Παγανέλη Αριάδνη 6978.894.946.

Συνέντευξη Τύπου για το Σκοπευτήριο

Η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, σήμερα, Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη, στις 13.00, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Βρυούλων 125 και Φιλαδελφείας) σχετικά με την παραχώρηση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ