ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Η αγανάκτηση συνυπάρχει με την αβεβαιότητα και το φόβο

Περιοδεία χτες από το κλαδικό σωματείο των καθαριστριών και την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ

Από την τρομοκρατία του εργολάβου στην κοροϊδία της ατομικής σύμβασης. Αυτή είναι η «λύση» που προσφέρει η κυβέρνηση στις καθαρίστριες των νοσοκομείων
Από την τρομοκρατία του εργολάβου στην κοροϊδία της ατομικής σύμβασης. Αυτή είναι η «λύση» που προσφέρει η κυβέρνηση στις καθαρίστριες των νοσοκομείων
Με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τις υπηρεσίες σίτισης του Νοσοκομείου «Σωτηρία» συζήτησαν χτες η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο μαζί με το κλαδικό σωματείο των καθαριστριών στην Αττική. Σε κοινή εξόρμηση που πραγματοποίησαν στο χώρο του νοσοκομείου, προέταξαν το κάλεσμα «κανένας εργαζόμενος στα εργολαβικά συνεργεία να μη φοβηθεί, να έρθει σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου».

Για πολλούς από τους 150 εργαζόμενους, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ΑΡΙΑΔΝΗ ΗΛΙΑ ΕΠΕ», η απληρωσιά που έφτασε τους τρεις μήνες, έγινε το προηγούμενο διάστημα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, πυροδοτώντας παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των εργολαβικών στη διοίκηση του νοσοκομείου, με την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ να βρίσκεται στο πλευρό τους.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων, που για πρώτη φορά ήταν τόσο μαζική, είχε σαν αποτέλεσμα να καταβληθεί η μισθοδοσία των δύο μηνών του καλοκαιριού (Ιούνη και Ιούλη), όχι όμως και το επίδομα αδείας. Παράλληλα, η εργοδοσία θορυβημένη από την κινητοποίηση των εργαζομένων, αλλά και αποθρασυμένη από τη στάση της Διοίκησης, προχώρησε στα τέλη του Αυγούστου στην απόλυση ενός εργαζόμενου.

Σιγοντάρει η διοίκηση

«Σε συνέχεια της απόλυσης που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, ο εργολάβος απειλεί με νέες μαζικές απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων», σημειώνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση της διοίκησης: «Η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αντίθετα κλείνει τα αυτιά της και ουσιαστικά τάσσεται με το μέρος του εργοδότη».

Η στάση της διοίκησης είναι χαρακτηριστική: Εμεινε και συνεχίζει να μένει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην απληρωσιά, την απόλυση και το κλίμα τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα «διαφημίζει» τις ατομικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, λέγοντας πως έχει «εντολή από το υπουργείο» να προχωρήσει στην υπογραφή τους.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, σε συνάντηση που είχε το σωματείο με τη διοίκηση, ο νέος διοικητής απάντησε ότι δεν τον αφορούν οι καταγγελίες των καθαριστριών - τραπεζοκόμων για την απληρωσιά και την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ζήτησε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους να πάνε ατομικά και να κάνουν τις καταγγελίες και όχι όλοι μαζί και με το σωματείο.

Η σύμβαση που έχει υπογράψει το νοσοκομείο με τον εργολάβο, λήγει στις 15 Σεπτέμβρη, με πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Είτε μέσω των εργολάβων, είτε μέσω των ατομικών συμβάσεων των νοσοκομείων, το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, με μισθούς - ψίχουλα όταν τους καταβάλλουν», αναφέρουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους.

Συνυπάρχουν φόβος και αγανάκτηση

Στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους το συναίσθημα της οργής συνυπάρχει με αυτό του φόβου. Αγανακτούν και την ίδια στιγμή φοβούνται, γιατί η δουλειά στον εργολάβο σημαίνει ότι ακόμα και όποια τολμήσει να ζητήσει να διαβάσει τη σύμβαση πριν την υπογράψει ή να την πάρει στα χέρια της μετά, μπαίνει στο στόχαστρο. Θυμώνουν και εξοργίζονται γιατί η «λύση» που τους δείχνουν κυβέρνηση και διοίκηση είναι οι ατομικές συμβάσεις. «Μα είναι μόνο για λίγους μήνες», λένε.

Ωστόσο, για ορισμένες το να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα έχει γίνει πια απόφαση: «Ολες φοβισμένες είμαστε. Πριν πιάσω δουλειά εδώ, ήμουν ενάμιση χρόνο άνεργη. Κι εγώ φοβάμαι αλλά δε γίνεται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», λέει μια από αυτές. Και μια ακόμα συμπληρώνει: «Και τα μωρά ακόμα όταν πεινάσουν θα κλάψουν. Εμείς γιατί να μένουμε με το στόμα κλειστό;»...

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Πλάνο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας

Αποκαλυπτική η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης με το Σωματείο Εργαζομένων

Την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» - όπως και όλων των δημόσιων νοσοκομείων - επιβεβαίωσε με τον πιο κυνικό τρόπο ο νέος διοικητής του νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων τον Ιούλη, όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, βασική κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας προς τους νέους διοικητές είναι η πώληση και η αγορά υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία στη βάση κοστολογίων και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μάλιστα, οι εντολές του υπουργείου είναι να υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με περιθώριο έως το Δεκέμβρη του 2017. Διαφορετικά, σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Σωτηρία», θα καταφύγει σε εκμετάλλευση χώρων του νοσοκομείου (σ.σ. πώληση, ενοικίαση κ.λπ.) και αποδοτικότερη εκμετάλλευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πάντως, από όλη τη συνάντηση έγινε φανερό ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν πρέπει να υπολογίζουν στην κρατική χρηματοδότηση, αντίθετα όλο και περισσότερο θα λειτουργούν ως «αυτοτελείς» και αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες με ίδια έσοδα. Οσο για την ...«αποδοτικότερη εκμετάλλευση» των υπηρεσιών του νοσοκομείου και τι συνεπάγεται για ασθενείς και προσωπικό, η νέα διοίκηση ανέφερε πως θα εφαρμοστεί αυστηρά η κοστολόγηση υπηρεσιών με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος νοσηλείας για μια πνευμονία ορίζεται στις τέσσερις μέρες. Ομως, ο κάθε ασθενής είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, ανάλογα με την ηλικία, άλλα προβλήματα υγείας κ.λπ. Αν ο ασθενής μείνει παραπάνω στο νοσοκομείο, πληρώνει από την τσέπη του για τις επιπλέον μέρες νοσηλείας, ενώ ο γιατρός δεν αξιολογείται θετικά... Πρόκειται - εκτός των πληρωμών των ασθενών - για επικίνδυνη πολιτική, ενταγμένη στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.

Θυμίζουμε ακόμα πως στο «Σωτηρία», λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, έχουν κλείσει από το 2013 τέσσερις εξειδικευμένες πνευμονολογικές κλινικές και έχουν καταργηθεί περίπου 135 κρεβάτια. Φέτος το καλοκαίρι, ανεστάλη η λειτουργία δύο ακόμη πνευμονολογικών κλινικών, προκειμένου να δοθούν καλοκαιρινές άδειες στο ελάχιστο προσωπικό.

«Στον αέρα» ξανά οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων

«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες καθαρίστριες/ές δημόσιων σχολείων, που απασχολούνται εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση για την ανανέωσή τους. Πέρα από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τις συνθήκες υγιεινής στα σχολεία, καθώς μια βδομάδα πριν μπουν στις τάξεις οι μαθητές δεν έχει λυθεί σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα της καθαριότητας.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις ανανεώνονταν με τους ίδιους εργαζόμενους. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, δεν συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που δούλευαν στο συγκεκριμένο τομέα για χρόνια, να έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση έργου είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που αμείβονται με ποσά των 200 - 300 ευρώ μηνιαίως.

Στο άθλιο εργασιακό καθεστώς έρχεται να προστεθεί και η μείωση των δαπανών για την καθαριότητα των σχολείων κατά 10%, με αποτέλεσμα μια σειρά δήμων να μετακυλούν τη μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνοντας περαιτέρω τους ήδη πενιχρούς μισθούς. Επίσης, η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί αδικαιολόγητα από το υπουργείο (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και πολλοί δήμοι, με τη σειρά τους, παρότι είναι οι εργοδότες, αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των καθαριστριών διεκδικεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων. Καμία απόλυση - Καμία μείωση μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς - άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές κ.ά.

Περιοδεία της ΟΓΕ στο ΠΑΓΝΗ

Με τις εργαζόμενες στη σίτιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου συναντήθηκαν την Πέμπτη μέλη των Συλλόγων Γυναικών Ηρακλείου (ΟΓΕ) μαζί με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη. Σκοπός της συνάντησης ήταν να συζητηθεί το νέο εργασιακό καθεστώς (ατομικές συμβάσεις), στο οποίο θα κληθούν να εργαστούν οι εργαζόμενες (μέχρι σήμερα δούλευαν στον εργολάβο), τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της κουζίνας, τα ιδιαίτερα προβλήματα των γυναικών και η ανάγκη να δοθεί οργανωμένη απάντηση των εργαζομένων.

Οπως σημειώνουν οι Σύλλογοι Γυναικών Ηρακλείου, «με το νέο εργασιακό καθεστώς, τα προβλήματα δεν λύνονται, αλλά παραμένουν. Με εργολάβο να γίνεται τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου, συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που θέλει τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες και τους εργαζομένους φτηνούς και ευέλικτους χωρίς εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική βάζει στο στόχαστρο και τη μητρότητα. Με τη νέα σύμβαση εργασίας που προωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου, οι εργαζόμενες δεν θα μπορούν να πάρουν άδειες κυήσεως, λοχείας και ανατροφής των παιδιών τους». Τα μέλη των Συλλόγων της ΟΓΕ κάλεσαν τις εργαζόμενες να σηκώσουν ανάστημα, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και μαζί με το σωματείο τους, τις Ομάδες και Συλλόγους της ΟΓΕ, να δώσουν τη μάχη για Συλλογικές Συμβάσεις με ανάκτηση και διεύρυνση δικαιωμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ