Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Η αγανάκτηση συνυπάρχει με την αβεβαιότητα και το φόβο

Περιοδεία χτες από το κλαδικό σωματείο των καθαριστριών και την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ

Από την τρομοκρατία του εργολάβου στην κοροϊδία της ατομικής σύμβασης. Αυτή είναι η «λύση» που προσφέρει η κυβέρνηση στις καθαρίστριες των νοσοκομείων
Από την τρομοκρατία του εργολάβου στην κοροϊδία της ατομικής σύμβασης. Αυτή είναι η «λύση» που προσφέρει η κυβέρνηση στις καθαρίστριες των νοσοκομείων
Με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τις υπηρεσίες σίτισης του Νοσοκομείου «Σωτηρία» συζήτησαν χτες η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο μαζί με το κλαδικό σωματείο των καθαριστριών στην Αττική. Σε κοινή εξόρμηση που πραγματοποίησαν στο χώρο του νοσοκομείου, προέταξαν το κάλεσμα «κανένας εργαζόμενος στα εργολαβικά συνεργεία να μη φοβηθεί, να έρθει σε επαφή με τα σωματεία του κλάδου».

Για πολλούς από τους 150 εργαζόμενους, μέσω της εργολαβικής εταιρείας «ΑΡΙΑΔΝΗ ΗΛΙΑ ΕΠΕ», η απληρωσιά που έφτασε τους τρεις μήνες, έγινε το προηγούμενο διάστημα η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, πυροδοτώντας παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις των εργολαβικών στη διοίκηση του νοσοκομείου, με την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ να βρίσκεται στο πλευρό τους.

Η κινητοποίηση των εργαζομένων, που για πρώτη φορά ήταν τόσο μαζική, είχε σαν αποτέλεσμα να καταβληθεί η μισθοδοσία των δύο μηνών του καλοκαιριού (Ιούνη και Ιούλη), όχι όμως και το επίδομα αδείας. Παράλληλα, η εργοδοσία θορυβημένη από την κινητοποίηση των εργαζομένων, αλλά και αποθρασυμένη από τη στάση της Διοίκησης, προχώρησε στα τέλη του Αυγούστου στην απόλυση ενός εργαζόμενου.

Σιγοντάρει η διοίκηση

«Σε συνέχεια της απόλυσης που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, ο εργολάβος απειλεί με νέες μαζικές απολύσεις και μετακινήσεις εργαζομένων», σημειώνει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση της διοίκησης: «Η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των εργαζομένων, αντίθετα κλείνει τα αυτιά της και ουσιαστικά τάσσεται με το μέρος του εργοδότη».

Η στάση της διοίκησης είναι χαρακτηριστική: Εμεινε και συνεχίζει να μένει με σταυρωμένα χέρια απέναντι στην απληρωσιά, την απόλυση και το κλίμα τρομοκρατίας, ενώ παράλληλα «διαφημίζει» τις ατομικές συμβάσεις παροχής υπηρεσιών, λέγοντας πως έχει «εντολή από το υπουργείο» να προχωρήσει στην υπογραφή τους.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, σε συνάντηση που είχε το σωματείο με τη διοίκηση, ο νέος διοικητής απάντησε ότι δεν τον αφορούν οι καταγγελίες των καθαριστριών - τραπεζοκόμων για την απληρωσιά και την καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ ζήτησε από τους εργολαβικούς εργαζόμενους να πάνε ατομικά και να κάνουν τις καταγγελίες και όχι όλοι μαζί και με το σωματείο.

Η σύμβαση που έχει υπογράψει το νοσοκομείο με τον εργολάβο, λήγει στις 15 Σεπτέμβρη, με πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση. «Είτε μέσω των εργολάβων, είτε μέσω των ατομικών συμβάσεων των νοσοκομείων, το σίγουρο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι χωρίς συγκροτημένα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ, με μισθούς - ψίχουλα όταν τους καταβάλλουν», αναφέρουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη δικαιώματα, για όλους.

Συνυπάρχουν φόβος και αγανάκτηση

Στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους το συναίσθημα της οργής συνυπάρχει με αυτό του φόβου. Αγανακτούν και την ίδια στιγμή φοβούνται, γιατί η δουλειά στον εργολάβο σημαίνει ότι ακόμα και όποια τολμήσει να ζητήσει να διαβάσει τη σύμβαση πριν την υπογράψει ή να την πάρει στα χέρια της μετά, μπαίνει στο στόχαστρο. Θυμώνουν και εξοργίζονται γιατί η «λύση» που τους δείχνουν κυβέρνηση και διοίκηση είναι οι ατομικές συμβάσεις. «Μα είναι μόνο για λίγους μήνες», λένε.

Ωστόσο, για ορισμένες το να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα έχει γίνει πια απόφαση: «Ολες φοβισμένες είμαστε. Πριν πιάσω δουλειά εδώ, ήμουν ενάμιση χρόνο άνεργη. Κι εγώ φοβάμαι αλλά δε γίνεται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», λέει μια από αυτές. Και μια ακόμα συμπληρώνει: «Και τα μωρά ακόμα όταν πεινάσουν θα κλάψουν. Εμείς γιατί να μένουμε με το στόμα κλειστό;»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ