Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΑΕΔ
Προγράμματα για τις ... ταλαίπωρες τις επιχειρήσεις!

Την παραδοχή ότι οι όροι για τα προγράμματα απασχόλησης καθορίζονται αποκλειστικά από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων έκανε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη, σε συνέντευξη που παραχώρησε («dikaiologitika.gr.»).

Με αφορμή τα νέα προγράμματα που προωθεί η κυβέρνηση, η διοικήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το πρόγραμμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτό και το οποίο θα τροποποιήσουμε, αναφέρεται στην επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργοδοτών γενικά. Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιεί την επιταγή επανένταξης επιδοτούμενων ανέργων.

Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα προβλέπει μεγάλες και μακροχρόνιες δεσμεύσεις για τους εργοδότες, προκειμένου να διατηρήσουν και να μην έχουν μείωση προσωπικού. Το διάστημα της επιχορήγησής τους ήταν μέχρι 24 μήνες. Δηλαδή, η επιχείρηση δεσμεύεται έξι μήνες πριν να μην κάνει μείωση του προσωπικού της και δώδεκα μήνες μετά να χρηματοδοτήσει τον άνεργο με δικά της έξοδα. Το συνολικό διάστημα της δέσμευσης ήταν 42 μήνες (...)

Είμαστε σε ένα σημείο καμπής για την οικονομία, όπου έχουν ταλαιπωρηθεί οι επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων ρευστότητας και ζήτησης στην αγορά για προϊόντα. Οπότε, σε αυτήν τη δύσκολη καμπή, δεν είναι λογικό να ζητάς μακρόχρονες δεσμεύσεις, αλλά αντίθετα θα πρέπει να προσαρμόσεις τα κίνητρα που δίνεις στις ανάγκες των επιχειρήσεων και για να έχουν ρευστότητα και για να προσλάβουν προσωπικό μειώνοντας την ανεργία (...) Πρέπει να πω επιπλέον ότι από τους 42 μήνες της σημερινής δέσμευσης, οδηγούμαστε στους 18 μήνες συνολικής δέσμευσης».

Με άλλα λόγια, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ ομολογεί ότι τα περίφημα προγράμματα που υλοποιεί ο Οργανισμός για την αντιμετώπιση τάχα της ανεργίας, δεν είναι τίποτα άλλο από προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, που δημιουργούν πολύ φθηνές θέσεις προσωρινής απασχόλησης, η διάρκεια των οποίων ορίζεται από τις ανάγκες και τις αντοχές των ...«ταλαιπωρημένων» εργοδοτών!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ