ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΡΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»
Ενεργότερο ρόλο σε επικίνδυνους σχεδιασμούς διεκδικεί η κυβέρνηση

Συγκέντρωση διοργανώνουν την Τετάρτη 7/9 η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου

Με αναφορές περί «ασφάλειας και σταθερότητας» επιχειρείται να «ντυθούν» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί
Με αναφορές περί «ασφάλειας και σταθερότητας» επιχειρείται να «ντυθούν» οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί
Η Ροδιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) διοργανώνουν την Τετάρτη 7/9, στις 7.30 μ.μ., στον πεζόδρομο Νικ. Πλαστήρα (δίπλα στην Τράπεζα της Ελλάδος) συγκέντρωση με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.

Τη Δευτέρα 5/9, η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιείται μια μέρα πριν από τη διάσκεψη που οργανώνει στη Ρόδο το υπουργείο Εξωτερικών με τίτλο «Χτίζοντας σταθερές γέφυρες συνεργασίας» (8-9/9), στην οποία θα συμμετάσχουν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτο, Αλγερία, Ιορδανία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Τυνησία.

Η διάσκεψη, εξάλλου, οργανώνεται έναν περίπου χρόνο μετά την πρόταση του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, για δημιουργία ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο.

Να θυμίσουμε, επίσης, ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία αποφασίστηκε, με σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, η αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης «Active Endeavour» στην Ανατολική Μεσόγειο, που μετονομάζεται σε «Sea Guardian». Θα έχει αντικείμενο την επιτήρηση και τις περιπολίες στη θαλάσσια επικράτεια, με στόχο τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας, την προστασία κρίσιμων υποδομών, την αντιμετώπιση τρομοκρατίας και πολλά άλλα...

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου και η Ομάδα Γυναικών Ρόδου της ΟΓΕ τονίζουν ότι η παρουσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στις χερσαίες βάσεις στην Ευρώπη δεν έχει στόχο την υπεράσπιση των εθνικών συνόρων και των λαών, αλλά την προστασία των συμφερόντων των πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων, αμερικανικών και ευρωπαϊκών.

Η «προστασία της ναυσιπλοΐας» αφορά πρώτα και κύρια τον έλεγχο των στόλων ανταγωνιστριών χωρών (π.χ. Ρωσία), ενώ η «προστασία των κρίσιμων υποδομών» προφανώς αφορά πλατφόρμες άντλησης, αγωγούς καυσίμων και λιμάνια εξαγωγής υδρογονανθράκων.

Η δραστήρια συμμετοχή της Ελλάδας στις δραστηριότητες της λυκοσυμμαχίας και πρωτοβουλίες όπως αυτή της Διάσκεψης της Ρόδου αποβλέπουν μεταξύ άλλων στην προώθηση των συμφερόντων και των ελληνικών ενεργειακών και άλλων επιχειρήσεων, στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στις αγορές της ευρύτερης περιοχής και δεν έχουν καμία σχέση με την προάσπιση της ειρήνης.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ρόδου προειδοποιεί ότι οι δημόσια διακηρυγμένες επιδιώξεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ταραγμένη και ασταθή περιοχή της Εγγύς Ανατολής, θα εμπλέξουν βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε τεράστιους κινδύνους.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Η πίτα μοιράστηκε, ο «κουρνιαχτός» αποπροσανατολισμού παραμένει

«Ιστορική αλλαγή» και «τέλος της ανομίας» βαφτίζει η κυβέρνηση το ξαναμοίρασμα της πίτας μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων

Το ενδοαστικό παζάρι φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, με τις περιφερειακές και ενδεχομένως τις θεματικές άδειες

Eurokinissi

Το ενδοαστικό παζάρι φαίνεται ότι θα έχει και συνέχεια, με τις περιφερειακές και ενδεχομένως τις θεματικές άδειες
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας που διεκδίκησαν 8 επιχειρηματικά σχήματα.

Τις άδειες πήραν τελικά οι εξής εταιρείες:

-- «ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ», ιδιοκτησίας Γ. Αλαφούζου με τελικό τίμημα 43,6 εκατ. ευρώ.

-- «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ», ιδιοκτησίας της οικογένειας Καλογρίτσα με τελικό τίμημα 52,6 εκατ. ευρώ.

-- «ΑΝΤΕΝΝΑ TV» ιδιοκτησίας της οικογένειας Κυριακού με τελικό τίμημα 75,9 εκατ. ευρώ.

-- «ALTER EGO», ιδιοκτησίας Β. Μαρινάκη με τελικό τίμημα 73,9 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα και για τις τέσσερις άδειες ανήλθε στα 246 εκατ. ευρώ.

Χωρίς άδεια μένουν απ' τα ήδη υπάρχοντα τηλεοπτικά κανάλια ο «ALPHA» και το «STAR», ενώ στους «χαμένους» της δημοπρασίας περιλαμβάνονται και οι εταιρείες «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ» (Γ. Βαρδινογιάννης) και «DIMERA» (Ι. Σαββίδης). Πάντως, απ' τις πρώτες αντιδράσεις διαφαίνεται πρόθεση να δοθεί συνέχεια στην υπόθεση από ορισμένους εξ όσων αποκλείστηκαν, με τον Δ. Κοντομηνά π.χ. να κάνει λόγο χτες για δικαίωση που θα έρθει σύντομα.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως δρομολογείται και νέος γύρος παζαριού, αυτή τη φορά για τις περιφερειακές άδειες. Ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, δήλωσε χτες στο «Euronews» ότι ο διαγωνισμός με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά θα πρέπει να επαναληφθεί και γι' αυτές τις άδειες και η διαδικασία να ξεκινήσει άμεσα.

Κομπασμοί και πανηγύρια απ' το Μαξίμου

Οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών μετά το πέρας της διαδικασίας, όπως και η χτεσινή σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνουν ότι πρόθεσή τους είναι να αξιοποιήσουν την εξέλιξη για να επενδύσουν στους ισχυρισμούς τους περί μάχης κατά της διαπλοκής και πάταξης της ανομίας. Την ώρα βεβαίως που η μόνη αλλαγή στο τηλεοπτικό τοπίο συνίσταται σε εναλλαγή ιδιοκτητών και όχι φυσικά στο περιεχόμενο των καναλιών και το ρόλο τους.

Στη δήλωσή του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, μίλησε για «τέλος σε 27 χρόνια ανομίας» και προεξόφλησε ότι πλέον «στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πλέον τα κανάλια «θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια»!

Το ξαναμοίρασμα της πίτας μεταξύ επιχειρηματικών συμφερόντων το βάφτισε «ιστορική αλλαγή» και «απαίτηση του ελληνικού λαού», ενώ ευλογώντας και προσωπικά τα γένια του, πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση ενός κρυστάλλινου διαγωνισμού, που θα αποτελέσει πρότυπο για την προσέλκυση κεφαλαίων στο μέλλον μεγιστοποιώντας το εκάστοτε τίμημα υπέρ του Ελληνα φορολογούμενου, απαίτησε σκληρή δουλειά, αφοσίωση και ηθικό που ξεπερνούν την απλή αίσθηση του καθήκοντος, από δεκάδες ανθρώπους»...

Ο Ν. Παππάς επανέλαβε τα ίδια και στη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, για να τον ενημερώσει για τη διαδικασία. Υπερασπίστηκε μάλιστα τη συγκρότηση μιας ισχυρής Ρυθμιστικής Αρχής, που θα περιφρουρεί «το επίπεδο και την ποιότητα», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «οι μόλις με το καλό αδειοδοτημένοι, καινούργιοι σταθμοί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και του Συντάγματος».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη, που έκανε λόγο για τερματισμό της αυθαιρεσίας και αποκατάσταση της νομιμότητας, κομπάζοντας ότι «μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».

Για μήνυμα «εντός της χώρας και εκτός της χώρας» ότι «σε αυτόν τον τόπο σταματάει η ανομία και η ασυδοσία (...) μπαίνουν κανόνες (...) δίνει το σήμα και στους ξένους επενδυτές ότι σε αυτόν τον τόπο (...) οι κυβερνήσεις πια δεν θα παίζουν πολιτικά παιχνίδια για να δίνουν τα έργα με διάφορα κόλπα και τις δημόσιες προμήθειες και τις δημόσιες συχνότητες σε φίλους και ημέτερους», έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας, σχολιάζοντας τις εξελίξεις κατά τα εγκαίνια οδικών έργων.

Συνεχίζοντας την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, εξάλλου, υποσχέθηκε ότι το τίμημα που καταβλήθηκε για τις τηλεοπτικές άδειες θα κατευθυνθεί σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών ομάδων, την ίδια ώρα που η κυβερνητική πολιτική υπέρ του κεφαλαίου προκαλεί υπερπολλαπλάσιες απώλειες στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα!

Φυσικά, ο Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για μια «στάση που δεν της αξίζει, ούτε σε μια παράταξη που έχει ιστορία, αλλά ούτε και στον τόπο», υποστηρίζοντας ότι «ταυτίστηκε με ιδιωτικά συμφέροντα», σε αντίθεση τάχα με την κυβέρνηση που «πήγε κόντρα σε όλο το μιντιακό σύστημα και κατεστημένο».

Ζήτησε τέλος τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος για «να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, που είναι να μπουν κανόνες και στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με την από κοινού συγκρότηση του ΕΣΡ».

«Θετικά» βλέπει τη διαδικασία η Κομισιόν

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για το αποτέλεσμα της διαδικασίας χορήγησης τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, απάντησε ότι η Επιτροπή έχει ήδη τοποθετηθεί επί αυτού του θέματος, ότι δεν υπάρχει εναρμονισμένη νομοθεσία και ως εκ τούτου τα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι ελεύθερα να επιλέξουν και να εφαρμόσουν το καθεστώς αδειοδότησης, σύμφωνα με τις εγχώριες απαιτήσεις και τις ευρωενωσιακές αρχές που ορίζουν οι συνθήκες.

Μάλιστα, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι επρόκειτο για μια διαδικασία που έφερε επιπλέον έσοδα στο κράτος.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στο επίκεντρο

Με κύρια θέματα την «κατάσταση στην Ουκρανία», τη μετανάστευση, την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και την «πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης», ζητήματα δηλαδή άμεσα συνδεδεμένα με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιήθηκε, χτες, στην Μπρατισλάβα, άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ («Gymnich»), η οποία συνεχίζεται και σήμερα.

Είχε προηγηθεί, την Πέμπτη, στο Πότσνταμ της Γερμανίας έκτακτη υπουργική Σύνοδος του ΟΑΣΕ, με παρόμοια θεματολογία.

Την ελληνική κυβέρνηση και στις δύο συναντήσεις εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν, επίσης, συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, με θέμα τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα και προφανώς την πορεία των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

Στο πλαίσιο, εξάλλου, της σταθερής προσπάθειας να στηριχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, σε ανταγωνισμό με τα αντίστοιχα ρωσικά μονοπώλια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα έχουν συνάντηση και με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης» (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Γεωργία), με αντικείμενο «τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και των ανατολικών εταίρων».

Με μοιρασμένους ρόλους για την προώθηση εξίσου επικίνδυνων σχεδιασμών

Για την ανάγκη πραγματικού διαλόγου, οικοδόμησης εμπιστοσύνης και κουλτούρας συμβιβασμού, που θα δώσουν πνοή εκ νέου στην αναγκαία αρχιτεκτονική ασφάλειας στον ΟΑΣΕ, μίλησε ο Ν. Κοτζιάς, στην άτυπη σύνοδο του Οργανισμού, στο Πότσνταμ. Ο υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στο διαχωρισμό του Οργανισμού απ' τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως π.χ. το ΝΑΤΟ, προκειμένου με μοιρασμένους ρόλους κι από διακριτές θέσεις να προωθούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Ο Ν. Κοτζιάς, μάλιστα, προσπάθησε να σκιαγραφήσει τις διαφορές, παραδεχόμενος ότι το ΝΑΤΟ δουλεύει με τα όπλα, ο ΟΑΣΕ με την επιδίωξη συμβιβασμών και η ΕΕ «με τον κανόνα του δικαίου», όπως αυτός υπαγορεύεται απ' τις ανάγκες των επιχειρηματικών της ομίλων.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με το ΝΑΤΟ, υποστήριξε πως δουλειά του ΟΑΣΕ είναι να δει «εάν και πώς μπορεί να οικοδομηθεί μία αρχιτεκτονική ασφάλειας, με τη Ρωσία κομμάτι αυτής της ασφάλειας», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι «ακόμα και στις πιο σκληρές μέρες του Ψυχρού Πολέμου και στη διαμάχη Σοβιετικής Ενωσης - Δύσης, πήγαμε στο Ελσίνκι και φτιάξαμε μία δομή αρχιτεκτονικής ασφάλειας, της οποίας προϊόν είναι ο ΟΑΣΕ».

Στο πλαίσιο των ενδοαστικών ανταγωνισμών η κριτική των άλλων αστικών κομμάτων

Τα «πυρά» τους προς την κυβέρνηση εξαπέλυσαν εκ νέου, χτες, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, χωρίς βέβαια και η νέα ...«επίθεση» να αγγίζει την «ταμπακιέρα», που είναι ότι τα ΜΜΕ και την «επόμενη μέρα» θα εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων. Αντιθέτως, η «δριμεία» κριτική που άσκησαν και χτες, πέρα από αποπροσανατολιστική για το λαό, φάνηκε και πάλι ότι αντανακλά ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.

Από τη ΝΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Κουμουτσάκος, επικρίνοντας την κυβέρνηση από την πλευρά τμημάτων του κεφαλαίου που διεκδικούν κι αυτά κομμάτι από την πίτα, επανέλαβε την πρόταση της ΝΔ για «κεντρικό ρόλο στο ΕΣΡ και πλήρη αξιοποίηση του ψηφιακού φάσματος, χωρίς προκαθορισμένο αριθμό αδειών», λέγοντας ότι αν η κυβέρνηση την είχε εφαρμόσει «θα είχαμε περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερα κανάλια, περισσότερα έσοδα. Και, βέβαια, χτύπημα στη διαπλοκή». Αντίθετα, κατά τον Γ. Κουμουτσάκο, «η κυβέρνηση επέλεξε το δρόμο της αυθαιρεσίας τόσο με την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ όσο και με τον περιορισμό των αδειών στις 4». Αφησε δε αιχμές για το σχήμα Καλογρίτσα, ρωτώντας αν θα παραιτηθεί τώρα ο Π. Καμμένος (είχε ασκήσει κριτική για την υποψηφιότητά του), ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ αν γίνει κυβέρνηση είπε: «Η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο Παππά (...) Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ δεσμεύεται ότι δεν θα υπάρχει αριθμητικός περιορισμός».

Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «όλοι είχαμε προτείνει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο», όμως με τη στάση της κυβέρνησης, όπως επισημαίνει, «οδηγούμαστε σε ολιγοπώλιο» με «αρνητικές επιπτώσεις στη Δημοκρατία»... Σχολιάζοντας δε το «υψηλό τίμημα που προσέφεραν οι επιχειρηματίες σε μια καθημαγμένη αγορά, ένα από τα δύο σημαίνει: 'Η οι 4 άδειες είναι πολύ λίγες ή κάποιοι προσδοκούν να αξιοποιήσουν την άδεια για αλλότριους σκοπούς», ενώ αφήνει επίσης αιχμές για το σχήμα Καλογρίτσα.

«Η τηλεοπτική λοταρία της κυβέρνησης απέδωσε τελικά 246 εκατομμύρια (για άδειες δεκαετίας συνολικού διαφημιστικού τζίρου - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης - άνω των 2 δισ. ευρώ)» σχολίασε το Ποτάμι, ενώ προβάλλοντας τη δική του πρόταση «για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ», αποφαίνεται ότι θα είχε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά το τίμημα και «τη συνταγματική τάξη, που παραβιάστηκε» κ.λπ.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ

Ανακοίνωση για τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών εξέδωσε το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Η επόμενη μέρα, μετά τη "ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου", δηλαδή το ξαναμοίρασμα της πίτας των ΜΜΕ μεταξύ παλιών και νέων καπιταλιστών - ιδιοκτητών, που επιχειρεί η κυβέρνηση, βρίσκει τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερη θέση.

Από τη μια, σύμφωνα με ομολογία της ίδιας της κυβέρνησης, άλλοι 1.000 και πάνω εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Από την άλλη, όσοι συνεχίσουν να εργάζονται θα το κάνουν σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, για τις οποίες έχουν φροντίσει τόσο αυτή η κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Εμείς οι εργαζόμενοι δεν έχουμε κανένα λόγο να ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα των αφεντικών μας. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε με αυτούς που στήριξαν τις επιχειρήσεις τους στο δικό μας ιδρώτα, είναι οι ίδιοι που χρηματοδοτούμενοι χοντρά από την "καρδιά" του αστικού συστήματος, τις τράπεζες, ενώ, την ίδια στιγμή, με διάφορα προσχήματα γενίκευσαν την απληρωσιά, τις απολύσεις, την τρομοκρατία, το τσάκισμα εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ συμμερίζεται την αγωνία χιλιάδων εργαζομένων (δημοσιογράφων, διοικητικών, τεχνικών) στα ιδιωτικά κανάλια. Ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν πρέπει να κυριαρχήσουν η ηττοπάθεια και η απελπισία, αλλά, αντίθετα, η δίκαιη οργή πρέπει να γίνει αφετηρία αγώνων και συμπόρευσης με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Απαιτούμε: Καμία απώλεια θέσης εργασίας από την όποια "ρύθμιση" της κυβέρνησης. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Πλήρη κάλυψη των ανέργων του κλάδου με επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού της τελευταίας υφιστάμενης ΣΣΕ και μέτρα προστασίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος. Υπογραφή κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας με αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «νέα σελίδα» στα ΜΜΕ αφορά στην εναλλαγή ιδιοκτητών και όχι στο περιεχόμενο και το χαρακτήρα τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η "νέα σελίδα" στο τηλεοπτικό τοπίο αφορά αποκλειστικά στην εναλλαγή ιδιοκτητών των μέσων και όχι στο χαρακτήρα και το περιεχόμενό τους. Τα τηλεοπτικά κανάλια, με τους ίδιους και ορισμένους νέους επιχειρηματικούς παράγοντες, δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν ούτε το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, οι οποίοι θα συνεχίζουν να δέχονται το μεγαλύτερο χτύπημα, ενώ οι μεγαλομέτοχοι θα "τη βγάλουν καθαρή".

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίζοντας το ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων, επιδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε δεν μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση απ' την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών.

Τα περί "κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση" και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από σωματεία, τους συλλόγους, τους μαζικούς φορείς τους χρειάζεται να αναπτύξουν τους δικούς τους διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης. Να μη χαθεί καμία θέση εργασίας για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Να μην αξιοποιηθεί ο διαγωνισμός για να διαγραφούν οφειλές και δεδουλευμένα προς τους εργαζόμενους.

Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, αλλά και τα δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

Ματαιώνεται η εκδήλωση στα «Πετρουλιάνικα»

Το προσκύνημα στα «Πετρουλιάνικα» Μάνης που διοργάνωναν το Παράρτημα Πειραιά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΠΕΑΦΕ, για τα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των ταγματασφαλιτών, ακυρώνεται. Ο λόγος της ματαίωσης της εκδήλωσης είναι ότι ο δρόμος προς το χώρο της εκδήλωσης βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν είναι δυνατή η διέλευση των λεωφορείων που δρομολογούνταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ