ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ενισχύεται το εναλλακτικό κόμμα του κεφαλαίου

Σαμπάνιες από την «Εναλλακτική» του κεφαλαίου, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα

Copyright 2016 The Associated

Σαμπάνιες από την «Εναλλακτική» του κεφαλαίου, που κατάφερε να χειραγωγήσει λαϊκά στρώματα
Ενισχυμένο, για άλλη μια φορά, βγήκε από τις εκλογές της Κυριακής στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία, στα ανατολικά της Γερμανίας, το νέο κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που εκφράζει το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που βλέπει τη Γερμανία σε διαφορετική σχέση με την Ευρωζώνη, χειραγωγώντας και λαϊκά στρώματα, ενώ χρησιμοποιεί έντονο αντιμεταναστευτικό λόγο. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) παρέμειναν πρώτη δύναμη με 30,6% (από 35,7% που είχαν), ενώ η «Εναλλακτική», με 20,8%, καταγράφτηκε για πρώτη φορά στο κρατίδιο, ξεπερνώντας τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), στην εκλογική περιφέρεια της Αγκελα Μέρκελ, που πήραν 19% (από 23,1%). Ακολουθούν η σοσιαλδημοκρατική «Die Linke» («Αριστερά») με 13,2% (από 18,4%). Εκτός Βουλής, χωρίς να πιάσουν το όριο του 5%, βρέθηκαν το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και το νεοναζιστικό NPD, με 2,9% και 3,2%, αντίστοιχα.

Το αποτέλεσμα αυτό και ιδιαίτερα αυτό της «Εναλλακτικής», που συγκέντρωσε ψήφους από όλους τους χώρους και καρπώθηκε τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την πολιτική του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών) και ιδιαίτερα για το Μεταναστευτικό, θεωρείται από πολλά αστικά επιτελεία και ΜΜΕ προμήνυμα για τις εκλογές που ακολουθούν σε μια βδομάδα στο Βερολίνο και του χρόνου σε άλλα δύο κρατίδια και τις ομοσπονδιακές εκλογές.

Χαρακτηριστικά, το περιοδικό «Σπίγκελ» αναφέρει ότι «ίσως αυτή είναι η αρχή του τέλους της καγκελαρίου Μέρκελ». «Μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2017 αναμένεται μια σειρά σημαντικών τοπικών εκλογικών αναμετρήσεων στη Γερμανία. Σε δυο εβδομάδες εκλέγεται στο Βερολίνο το νέο τοπικό Κοινοβούλιο ενώ την ερχόμενη χρονιά πραγματοποιούνται τοπικές εκλογές στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία», σημειώνει η «Ντόιτσε Βέλε».

Η «Die Welt» εκτιμά, από την πλευρά της, ότι «εκείνοι που θέλουν να τελειώνουν με την Μέρκελ κάποια στιγμή, είναι πιθανό να αρχίσουν τώρα».

Αυτό που δήλωσαν και τα στελέχη της «Εναλλακτικής», οι συμπρόεδροι Φράουκε Πέτρι και Γιοργκ Μούτεν, είναι ότι το κόμμα αυτό μπορεί να αντιπαρατεθεί σε πανεθνικό επίπεδο και όχι μόνο τοπικά, ενώ τόνισαν ότι «το καλό αποτέλεσμα ήρθε όχι μόνο λόγω της αποτυχημένης μεταναστευτικής πολιτικής αλλά και της αντίδρασης του λαού στην οικονομική πολιτική». Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα αυτό, που θυμίζουμε πρωτοστάτησε στις ρατσιστικές διαδηλώσεις του λεγόμενου κινήματος «Pegida» (Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά του εξισλαμισμού της Δύσης), μεθοδεύει τα τρία τελευταία χρόνια τη συνολική παρέμβασή του χειραγωγώντας και εργατόκοσμο, που εγκλωβίζεται στα διλήμματα των αστών. Ειδικά των καπιταλιστών αυτών που προβάλλουν ως λύση για το λαό την επιστροφή στο μάρκο, ή μια άλλη δομή του ευρώ και άλλες συμμαχίες. Στο κόμμα αυτό έχουν επιστρατευτεί διάφορα στελέχη του συστήματος (καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες) που υπερθεματίζουν ως προς τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και εμφανίζονται ως ικανοί να πάρουν το τιμόνι της αστικής διαχείρισης από την Μέρκελ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντατικές επαφές τις επόμενες μέρες

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τρεις διαδοχικές συναντήσεις (σήμερα, αύριο και στις 10 Σεπτέμβρη) θα έχουν αυτή τη βδομάδα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο της νέας φάσης εντατικών διαπραγματεύσεων που αναμένονται να κορυφωθούν πριν τη φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στα μέσα του μήνα.

Σε δηλώσεις που έκανε το Σαββατοκύριακο, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι «λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση του κυπριακού λαού, έχουμε βελτιώσει σημαντικές και κρίσιμες παραμέτρους σχεδίων που στο παρελθόν απέρριψε ο κυπριακός λαός» και μεταξύ άλλων εμφάνισε ως θετικό επίτευγμα την εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις. Επίσης, έκανε λόγο για συμφωνία που έχει ήδη επιτευχθεί για κατοχύρωση των τεσσάρων «βασικών ελευθεριών» (κεφαλαίου, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και ανθρώπων) της ΕΕ, στην εφαρμογή των οποίων προσβλέπουν πολλά μονοπώλια προσδοκώντας λύση του Κυπριακού, για να επισπεύσουν διάφορα επιχειρηματικά σχέδια.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμα ότι διαμορφώνονται μελέτες και προτάσεις που προωθούν «την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στο κράτος που θα δημιουργήσουμε. Αναγνωρίζεται εμπράκτως ο σεβασμός στο δικαίωμα του ιδιοκτήτη περιουσίας με πέντε επιλογές ως θεραπεία. Διαμορφώνουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης όπου δεν θα υπάρχουν αδιέξοδα και μειώνουμε στον ελάχιστο βαθμό τους κινδύνους ρήξης», αναφερόμενος σε πλευρές που αφορούν σε μεγάλο βαθμό τη διασφάλιση μελλοντικών μονοπωλιακών επενδύσεων και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι».

Στο μεταξύ, κυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν ως πολύ πιθανή μια τριμερή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ τις μέρες της Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάτι που πολλοί ερμηνεύουν ως «σημάδι» επιτάχυνσης των προσπαθειών «λύσης», ενώ συνεχίζονται τα «σενάρια» και ως προς την πιθανότητα συνάντησης και με Τουρκία - Βρετανία - Ελλάδα (δηλαδή τις «εγγυήτριες δυνάμεις» σύμφωνα με τις τελευταίες εν ισχύ διεθνείς Συνθήκες), ενδεχόμενο που προς το παρόν η Λευκωσία φαίνεται να αποφεύγει, σε αντίθεση με την Αγκυρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΤΙΑΝ.-- Στο Λάος αναμενόταν να φτάσει χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ASEAΝ (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες), που ξεκινά σήμερα και στο περιθώριο της οποίας θα γίνουν χωριστές συναντήσεις και με ηγέτες χωρών όπως οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία κ.λπ.

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.-- Με τη συμμετοχή να φτάνει το ποσοστό - ρεκόρ (για τα δεδομένα της χώρας) του 58%, έγιναν την Κυριακή οι εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας (τοπικής) Βουλής του Χονγκ Κονγκ. Η πλειοψηφία παραμένει στις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη διατήρηση της σημερινής σχέσης με το Πεκίνο. Πάντως, βουλευτές αναδείχτηκαν και παράγοντες που πρωτοστάτησαν στις προπερυσινές κινητοποιήσεις με αίτημα τη μεγαλύτερη αυτονομία από την Κίνα, φανερώνοντας ευρύτερες διεργασίες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον 24 νεκρούς και 91 τραυματίες άφησαν πίσω τους οι δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, κοντά στο υπουργείο Αμυνας. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η Βρετανία διόρισε τον Νίκολας Χόπτον πρέσβη στο Ιράν μετά από 5 χρόνια. Το 2011 η πρεσβεία είχε δεχτεί επίθεση στη διάρκεια διαδηλώσεων. «Η αναβάθμιση στις διπλωματικές σχέσεις μάς δίνει την ευκαιρία να αναπτύξουμε τις συζητήσεις μας σε ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων των προξενικών υποθέσεών μας για τις οποίες ενδιαφέρομαι βαθιά», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον.

ΣΑΝΑΑ.-- Συνολικά 15 κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν προχτές σε μια επίθεση των (σιιτών) ανταρτών Χούτι στα βόρεια της Υεμένης αλλά και μια βομβιστική επίθεση στα νότια. Αξιωματικός του κυβερνητικού στρατού δήλωσε ότι ενισχύθηκαν οι επιθέσεις της συμμαχίας αραβικών κρατών (υπό τη Σαουδική Αραβία) που υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Νέες βαλλιστικές εκτοξεύσεις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Τρεις ακόμα βαλλιστικούς πυραύλους εκτόξευσε η ΛΔ Κορέας, χτες, ενώ παραμένουν σφοδροί οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, όπως αναδεικνύει και η απόφαση Ν. Κορέας - ΗΠΑ να εγκαταστήσουν το υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στην Κορεατική Χερσόνησο, προκαλώντας τις αντιδράσεις Κίνας αλλά και Ρωσίας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Νότιας Κορέας, οι πύραυλοι ήταν μεσαίου βεληνεκούς, τύπου «Ροντονγκ» (Rodong - δηλαδή έχουν βεληνεκές 1.300 - 1.500 χλμ.) και διένυσαν μια απόσταση 1.000 χλμ., με τουλάχιστον τον έναν από αυτούς να προσγειώνεται 400 χλμ. μέσα στη Ζώνη Εναέριας Επιτήρησης της Ιαπωνίας.

Το θέμα απασχόλησε, μεταξύ άλλων, και τη συνάντηση που είχαν ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και η Νοτιοκορεάτισσα ομόλογός του, Παρκ Γκεούν - Χι, στη Χανγκζού της Κίνας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20. Σχολιάζοντας τη χτεσινή κίνηση της Πιονγιάνγκ, ο Σι - σύμφωνα με το «Σινχουά» - δήλωσε ότι «η λαθεμένη διαχείριση του ζητήματος δε συμβάλλει στη στρατηγική σταθερότητα στην περιοχή και μπορεί να εντείνει τις διενέξεις» και πρόσθεσε: «Η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί μαζί με τη Νότια Κορέα για να προστατέψει και να αναπτύξει καλύτερα τους σκληρά κεκτημένους δεσμούς (μας)». Ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα οι δυο χώρες να προσπαθήσουν «να επεκτείνουν τα θετικά στοιχεία συνεργασίας και να βάλουν ένα όριο στα αρνητικά», εξηγώντας ότι το Πεκίνο παραμένει αντίθετο στην εγκατάσταση του THAAD. Η Παρκ από την πλευρά της διατύπωσε την ευχή οι δυο πλευρές να αξιοποιήσουν την κατάσταση, μετατρέποντάς την σε ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Τις νέες εκτοξεύσεις από τη ΛΔ Κορέας καταδίκασαν και οι ΗΠΑ, με αξιωματούχο να μιλά για «απειλές για την πολιτική αεροπορία και το θαλάσσιο εμπόριο στην περιοχή». Η ΕΕ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ «πρέπει να σταματήσει όλες τις εκτοξεύσεις πυραύλων (...) και να εγκαταλείψει το βαλλιστικό πρόγραμμά της οριστικά και αμετάκλητα».

ΙΣΡΑΗΛ
Κατέρρευσε πολυώροφο εργοτάξιο

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Τουλάχιστον 2 νεκροί εργάτες και άλλοι 23 τραυματίες ήταν ο προσωρινός απολογισμός στο Τελ Αβίβ, όπου κατέρρευσε ένας τετραώροφος υπό ανέγερση χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Οι αρχές βεβαίωναν ότι στα συντρίμμια υπάρχουν εγκλωβισμένοι, ο αριθμός των οποίων ήταν δύσκολο να διασταυρωθεί. Ισραηλινά και διεθνή ΜΜΕ ανέβαζαν τους παγιδευμένους στους 4 - 10, ενώ μετέδιδαν πλάνα από έναν τεράστιο κρατήρα που προκλήθηκε από την κατάρρευση.

Εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας δήλωναν ότι στο σημείο συνήθως βρίσκονταν 90 - 100 άτομα την ώρα των εργασιών. Σε μεγάλο μέρος τους οι εργαζόμενοι είναι Παλαιστίνιοι.

Τα αίτια της κατάρρευσης έμεναν άγνωστα, σύμφωνα με τις αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ