ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση που έθαψαν τα αστικά ΜΜΕ

Ενάντια στο κλίμα «εθνικής συναίνεσης» που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Κυριακής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Μαχητική αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση με σύνθημα «Μην υποκύπτεις στο θρησκευτικό φανατισμό, τον ιμπεριαλισμό και τα πραξικοπήματα» έγινε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή Καρτάλ στην Κωνσταντινούπολη, την οποία βέβαια τα αστικά ΜΜΕ «έθαψαν», περιορίζοντας την «αντικειμενική ενημέρωσή» τους στα κομπρεμί της τουρκικής κυβέρνησης με συμμάχους κι «εταίρους».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν χιλιάδες διαδηλωτές, που κατήγγειλαν το «κλίμα εθνικής συναίνεσης» που καλλιεργεί σχεδιασμένα η κυβέρνηση του ΑΚΡ, σε συνεργασία ειδικά με το σοσιαλδημοκρατικό CHP και το εθνικιστικό MHP.

Αρχικά έγινε συγκέντρωση, παρά το «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» στο οποίο έχει κηρυχθεί η χώρα, μετά από ανοιχτό προσκλητήριο συνδικαλιστών, πολιτικών και διανοούμενων, που μεταξύ άλλων κατήγγειλαν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως ιμπεριαλιστές που σέρνουν την Τουρκία στην καταστροφή και καταδίκασαν την κυβέρνηση του ΑΚΡ ως το βασικό τους σύμμαχο. Ακολούθησε μεγάλη πορεία.

Στην κινητοποίηση πήρε μέρος και το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, που το προηγούμενο διάστημα είχε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες σε διάφορες περιοχές, καλώντας σε μαζική συμμετοχή. Από το βήμα της διαδήλωσης, ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ, Τουρκία Κεμάλ Οκουγιάν τόνισε: «Είμαστε ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά είμαστε και ενάντια στον τυχοδιωκτισμό με τον οποίο το ΑΚΡ αναφέρεται σε αυτή την απόπειρα. Πρέπει να διαλέξουμε υποχρεωτικά ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Φετουλάχ Γκιουλέν;...». Απέναντι στην «εθνική συναίνεση» στην οποία καλεί η κυβέρνηση, εκείνος κάλεσε στη συναίνεση όσων απορρίπτουν την εξουσία των φίλων των ιμπεριαλιστών, των θρησκευτικών φανατικών και των εχθρών των εργατών. «Δεν μπορεί να υπάρξει αγώνας ενάντια στο φονταμενταλισμό και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αν δεν υπάρξει αγώνας ενάντια στην τάξη των καπιταλιστών που συνεχίζει να ηγεμονεύει σε κάθε περίοδο και αγώνας ενάντια σε αυτό το σύστημα» τόνισε με έμφαση, μεταξύ άλλων.

«Εγινε ένα βήμα» με τη Γερμανία

Σε αντίθεση με τις λαϊκές κινητοποιήσεις που αντιδρούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τα διεθνή ΜΜΕ αναπαράγουν κατευθείαν οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά τις μεθοδεύσεις του τουρκικού κεφαλαίου, των συμμάχων και των ανταγωνιστών του.

Χτες, κυκλοφόρησε τάχιστα η είδηση ότι τελικά η Αγκυρα τερμάτισε τα εμπόδια που αφορούσαν τη δυνατότητα Γερμανών βουλευτών να επισκεφτούν τις γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που εδρεύουν στη βάση του Ιντσιρλίκ, τα οποία είχαν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων από το Βερολίνο. «Δώσαμε άδεια, αφού οι γερμανικές αρχές ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες μας, με μια δήλωση ότι η απόφαση για την αποκαλούμενη γενοκτονία δεν είναι νομικά δεσμευτική» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της γερμανικής βουλής. «Με αυτή την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, προχωρήσαμε ένα βήμα μπροστά», είπε από τη μεριά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι χτες αναμενόταν να φτάσει στην Αγκυρα για διήμερες επαφές ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ σήμερα αναμένεται και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ολα αυτά τα διπλωματικά πάρε - δώσε συνεχίζονται ενώ η κυβέρνηση εντείνει τις «αντιτρομοκρατικές» της επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ, που σύμφωνα και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, είναι οι μεγαλύτερες σε εύρος τέτοιες επιχειρήσεις στην ιστορία της χώρας.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ορθάνοιχτοι πολλοί «δίαυλοι» συντονισμού

Η Αγκυρα επιμένει να διεκδικεί καθοριστικό ρόλο στην περιοχή

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Παζάρια και επαφές στο φόντο βαθιών αντιθέσεων συνεχίζονται για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» και το «μέλλον» της Συρίας, ενώ η Τουρκία επεκτείνει το πεδίο της στρατιωτικής της επιχείρησης στη βόρεια Συρία. Μάλιστα, χτες, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, διαμήνυσε ότι η επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» «άλλαξε την άποψη του κόσμου για την περιοχή. Δεν είναι πλέον δυνατόν να εφαρμοστεί το οποιοδήποτε σενάριο στην περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή δεν έχει τη συναίνεση της Τουρκίας».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Φικρί Ισίκ, συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Αστον Κάρτερ, στο περιθώριο της συνάντησης που φιλοξένησε το Λονδίνο για το «μέλλον της Συρίας». Αν και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για «την ανάγκη οι τοπικές δυνάμεις να διαδραματίσουν έναν κεντρικό ρόλο» για την απόκρουση του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), ειδικά από τη Ράκα και τη Μοσούλη, μένουν οι διαφωνίες τους για το ποιες θα είναι αυτές οι «τοπικές δυνάμεις». Η Τουρκία επιμένει πως «οι επιχειρήσεις πρέπει να διεξαχθούν, στον πυρήνα τους, από τους ντόπιους ανθρώπους στην περιοχή, αντί για τις YPG (σ.σ. ένοπλο τμήμα του κόμματος των Κούρδων της Συρίας PYD)», είπε ο Ισίκ, προσθέτοντας ότι η χώρα του «δεν θα επιτρέψει στις δυνάμεις των YPG να επεκτείνουν το έδαφός τους και να αποκτήσουν εξουσία χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τις επιχειρήσεις του "ΙΚ"».

Χτες, τουρκικές στρατιωτικές πηγές δήλωναν ότι ένα τουρκικό φυλάκιο στη μεθόριο με τη Συρία δέχτηκε πυρά από δυνάμεις των YPG και ότι ανταπέδωσε. Επιπλέον, η Αγκυρα διέψευσε αναφορές ότι βομβάρδισε θέσεις των YPG στην περιοχή Αφρίν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και άμαχοι.

Επαφές Αμερικανών

Πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ στο συνασπισμό κατά του «ΙΚ», Μπρετ Μακγκέρκ, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο σε Τουρκία αλλά και Συρία, για «να συνομιλήσει με τους εταίρους στο έδαφος που διεξάγουν επιθέσεις (κατά του "ΙΚ")». Στη Συρία συνάντησε εκπροσώπους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ραχοκοκαλιά των οποίων είναι οι YPG. «Σε όλες τις επαφές του ενθάρρυνε την ενότητα της προσπάθειας και την εκτόνωση της αντιπαράθεσης», σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, χτες, αναμενόταν να ξεκινήσει νέα, διήμερη, συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας - ΗΠΑ Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι, αντίστοιχα, στη Γενεύη.

Σε αυτό το φόντο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, δήλωσε προχτές ότι «δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι σε ένα πρόσωπο (σ.σ. Ασαντ) και αντ' αυτού πρέπει να συζητήσουμε για το μέλλον της Συρίας (...) Θεωρώ ότι αυτό είναι ρεαλιστικό, αλλά οι χώρες που στηρίζουν τον Ασαντ πρέπει επίσης να το αντιληφθούν», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε μόνο εμείς, πρέπει και άλλες χώρες να εκπαιδεύσουν και να εξοπλίσουν τοπικές δυνάμεις, που πρέπει να συμβάλουν και να καθοδηγήσουν».

Τέλος, στη Δαμασκό πηγές του συριακού ΥΠΕΞ αντέδρασαν στις πρόσφατες επικρίσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ, Μπ. Τζόνσον (που κατηγόρησε την κυβέρνηση Ασαντ για το συνεχιζόμενο αιματοκύλισμα της χώρας) κατηγορώντας το Λονδίνο ότι είναι εκτός πραγματικότητας και ότι ο συριακός λαός δε θα επιτρέψει σε κανέναν να ανακατευτεί στις υποθέσεις του.

ΗΠΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ - ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΟΙ
«Αντιπαράθεση» με δεδομένη την πολιτική του κεφαλαίου

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε το δίκτυο «NBC News», την Τετάρτη το βράδυ, με τίτλο «Ο επικεφαλής του κράτους», συμμετείχαν οι υποψήφιοι των δύο βασικών αστικών κομμάτων, Χίλαρι Κλίντον, των Δημοκρατικών, και ο Ντόναλντ Τραμπ των Ρεπουμπλικάνων. Με το γνωστό αμερικανικό στιλ της κοκορομαχίας των δύο εκφραστών της ίδιας αντιλαϊκής, φιλομονοπωλιακής πολιτικής, απάντησαν σε ερωτήσεις κυρίως για τη λεγόμενη εθνική ασφάλεια, χωρίς να συναντηθούν. Ομως εκτιμάται ότι ήταν μια πρόγευση για τις τρεις τηλεμαχίες που θα ακολουθήσουν έως τις 8 Νοέμβρη, με την πρώτη να γίνεται στις 26 Σεπτέμβρη.

Η ατάκα του Τραμπ ότι θεωρεί τον Ρώσο Πρόεδρο, Β. Πούτιν, ως «ένα μεγάλο ηγέτη» σε αντίθεση με τον Αμερικάνο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, προκάλεσε στη συνέχεια την αντίδραση της Κλίντον, που είπε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μονάχα αντιπατριωτικό και προσβλητικό για τους πολίτες της χώρας μας και τον επικεφαλής της, είναι τρομακτικό».

Επίσης, για τα λεγόμενα του Τραμπ, σχετικά με την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους» με «δικό του σχέδιο, ή αν του αρέσει αυτό των στρατηγών» και ότι «οι στρατηγοί είναι ερείπια με τη διοίκηση Ομπάμα», η Κλίντον σημείωσε ότι «παίζει υπέρ του ΙΚ». Είπε ότι δική της προτεραιότητα θα είναι ο «εντοπισμός του ηγέτη της οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος"» και η εξάλειψή του, ενώ για τη γνωστή υπόθεση με το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο δήλωσε ότι δε περιέχονταν απόρρητα έγγραφα.

Σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι ήταν λάθος, με την Κλίντον να κάνει «αυτοκριτική» για το ότι τον στήριξε και τον Τραμπ να λέει ότι αυτός ήταν από την αρχή κατά, ενώ υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι και αυτός στήριξε την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Χαρακτηριστική, όμως, είναι και η στάση του λεγόμενου ανεξάρτητου «ελευθεριακού» υποψηφίου, Γκάρι Τζόνσον, που δημοσκοπήσεις τού δίνουν γύρω στο 13%. Οταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «τι θα έκανε για το Χαλέπι στη Συρία αν εκλεγόταν», απάντησε όλο φυσικότητα «και τι είναι το Χαλέπι;». Το συγκεκριμένο κόμμα υπερασπίζεται τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, αλλά προβάλλει υποκριτικά κάποιες θέσεις δήθεν υπέρ του λαού και κατά των απαγορεύσεων, όπως και ζητάει την απεμπλοκή των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ