ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΣΑΡΙΣΑ 2016»
Μεγάλης κλίμακας άσκηση με προεκτάσεις εμπλοκής

«Μήνυμα» προς ΝΑΤΟ και ΕΕ να «βασίζονται» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις γιατί «ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους»...

Από τη διακλαδική άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ 2016»

MotionTeam

Από τη διακλαδική άσκηση «ΣΑΡΙΣΑ 2016»
Η πρεμούρα της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα και από συγκεκριμένες κινήσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, να επιτύχει την αναβάθμισή της, χτίζοντας κομπρεμί με ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, δίνοντας φυσικά και αντίστοιχα ανταλλάγματα, αναδείχτηκε και χτες, στην τελική φάση της μεγάλης κλίμακας διακλαδικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων «ΣΑΡΙΣΑ 2016». Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία, στην ευρύτερη περιοχή Λαγκαδά - Σοχού - Σταυρού - Σκεπαστού, υπό τον συντονισμό της 1ης Στρατιάς, με τη συμμετοχή μονάδων και των 3 Κλάδων, καθώς και τμήματος Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ («SEALs»).

Η άσκηση, που ξεκίνησε στις 19/9, είχε ως βασικούς αντικειμενικούς σκοπούς την εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, την εφαρμογή διαδικασιών, την ενάσκηση διοίκησης και ελέγχου, την δοκιμή και αξιολόγηση οπλικών συστημάτων, καθώς και τη «συνεργασία» με «συμμαχικές δυνάμεις».

Η τελική φάση της άσκησης έγινε χτες σε δυο φάσεις. Η πρώτη στην παραλία Βρασνών (αποβατικές ενέργειες) και κατόπιν στο Πεδίο Βολής και Ασκήσεων Ασκού - Προφήτη (κανονιοβολισμοί, βομβαρδισμοί, επέλαση, κατάληψη). Την παρακολούθησαν η υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, ο αρχηγός ΓΕΣ, άλλα στελέχη της ιεραρχίας, ακόλουθοι Αμυνας και στρατιωτικά στελέχη ξένων χωρών (π.χ. από ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία, Αίγυπτο, Ιράν, Βουλγαρία, Ιταλία, Γαλλία, Ρουμανία, Πολωνία, Ισπανία) κ.ά.

Σημειωτέον, στο σχεδιασμό της άσκησης συμμετείχαν και οι Ισραηλινοί, σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας και των επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού.

Οπως εκτιμούσε, με το πέρας της, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, ήταν μια «γεμάτη» άσκηση με πληθώρα «επεισοδίων» και το κύριο βάρος της να το σηκώνουν Ειδικές Δυνάμεις και επιθετικά ελικόπτερα, όπως απαιτούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις...

Κυανοί, Ερυθροί, Λευκοί και... «ριζοσπαστικά στοιχεία»

Πάντως, το σενάριο της άσκησης ήταν αποκαλυπτικό σχετικά με το τι σχεδιάζεται στα αρμόδια επιτελεία. Οπως το ανέλυσε ανώτερος στρατιωτικός, η «Κυανοχώρα» δέχεται επίθεση από την «Ερυθροχώρα», η οποία στο πλαίσιο διεξαγωγής του λεγόμενου «υβριδικού πολέμου» (ορίζεται ως σύγχρονη μορφή πολέμου που περιλαμβάνει, πέρα από τα παραδοσιακά μέσα, δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές, πλήγματα στον κυβερνοχώρο, εξάπλωση και αξιοποίηση της λεγόμενης διαφθοράς κ.λπ.), αξιοποιεί και «ριζοσπαστικά στοιχεία» που δρουν στο εσωτερικό της «Κυανοχώρας»...

Οι ίδιες πηγές απέφευγαν όποιον άλλο προσδιορισμό σχετικά με τη φύση, την καταγωγή, ή την πολιτική τοποθέτηση των τέτοιων «ριζοσπαστικών στοιχείων», το αν ζούσαν από πριν στην «Κυανοχώρα» ή εισήλθαν ακριβώς για να προκαλέσουν δολιοφθορές, περιορίζοντας την υπόθεση στο ότι έδρασαν στο εσωτερικό της «Κυανοχώρας», εναντίον της, αξιοποιούμενοι από την επιτιθέμενη «Ερυθροχώρα». Ωστόσο, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν κι έναν τέτοιο προσανατολισμό στη θεώρηση και δράση τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, πάντα κατά το σενάριο της άσκησης, η «Κυανοχώρα» για να αντιμετωπίσει την εισβολή και να ανακαταλάβει τα εδάφη της απευθύνεται στην αποκαλούμενη «Λευκή χώρα», που συνδράμει με δυνάμεις της.

Οπως έλεγαν οι ίδιες στρατιωτικές πηγές, στην προκειμένη περίπτωση «Λευκή χώρα» είναι οι ΗΠΑ, εξ ου και η έλευση εδώ των Αμερικανών κομάντος.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με έμφαση ότι η συμμετοχή των Αμερικανών εξασφαλίστηκε κατόπιν σχετικών ενεργειών της ηγεσίας του στρατεύματος, σε συντονισμό προφανώς με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας και συνολικά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για σχετική συνεννόηση που έγινε με τον διοικητή των αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη. Προσέθεταν δε ότι οι αντίστοιχες ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις πήραν «πολλά θετικά στοιχεία» παρακολουθώντας τον τρόπο που επιχειρούν οι Αμερικανοί...

«Βασιστείτε πάνω μας»

Παράλληλα, παρότι από πλευράς της στρατιωτικής ηγεσίας η άσκηση παρουσιάζεται ως αμυντικής - αποτρεπτικής φύσης, με προηγούμενη επίθεση από εξωτερικό εχθρό και απάντηση από πλευράς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό δε σημαίνει ότι είναι άσχετη με το πλαίσιο προετοιμασίας των Ενόπλων Δυνάμεων και για ανάληψη «αποστολών» στο εξωτερικό, προς υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, στους οποίους διεκδικούν συστηματικά ενεργότερο ρόλο το εγχώριο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του. Το ίδιο το σενάριο της άσκησης, άλλωστε, «κουμπώνει» με μια σειρά ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη...

Ισως μάλιστα μέσα από ένα τέτοιο πρίσμα πρέπει να αναγνωσθεί και η αποστροφή του λόγου του αρχηγού ΓΕΣ στις «οδηγίες» που έδωσε με το πέρας της άσκησης στο παριστάμενο προσωπικό, στέλνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς ΝΑΤΟ και ΕΕ, παρουσία στρατιωτικών στελεχών τους, ότι «ξέρουμε να κάνουμε τη δουλειά μας πολύ καλά» και ότι «η διεθνής συμμαχία και οι εταίροι μας μπορούν να βασίζονται στις δυνατότητές μας»...

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δράσεις κομμένες και ραμμένες για το κεφάλαιο

Τις «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών για το 2017» δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Δ. Μάρδας, σε άλλο ένα δείγμα της πρεμούρας της κυβέρνησης να υπηρετήσει τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Ο τέτοιος προγραμματισμός, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, έχει γνώμονα «την ανάγκη ενίσχυσης του πλέγματος διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας και τη διευκόλυνση της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση μέσα στο 2017 μεικτών διυπουργικών επιτροπών με 12 συνολικά χώρες, καθώς και την οργάνωση 22 επιχειρηματικών αποστολών σε ξένες αγορές.

Καταρχάς, η σύγκληση Μεικτών Διυπουργικών Επιτροπών (ΜΔΕ), όπως αναφέρεται αρμοδίως, «αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς αυτές προετοιμάζουν το κατάλληλο διμερές θεσμικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην επίλυση ή στην πρόληψη προβλημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων». Σημειωτέον, μέχρι το τέλος του 2016 προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να έχουν πραγματοποιηθεί 12 ΜΔΕ, «εν αντιθέσει με προηγούμενα έτη, κατά τα οποία είχαν συγκληθεί πολύ λιγότερες (2010 - 2014 συνολικά 14 ΜΔΕ)», όπως αναφέρεται από κυβερνητικής πλευράς, στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν αποτελεσματικότεροι για το κεφάλαιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε μια τέτοια βάση, στον προγραμματισμό του 2017 έχουν ενταχθεί ΜΔΕ με Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Λευκορωσία, Μαρόκο, Ν. Αφρική, Ουκρανία, Ρωσία και Χιλή.

Παραπέρα, κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων των ελληνικών εξαγωγών σε διάφορες χώρες, προτάσεων των πρεσβειών και επιχειρηματικών φορέων, το ΥΠΕΞ κατέληξε στη διοργάνωση νέων επιχειρηματικών αποστολών το 2017 σε: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λίβανο, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Επιπλέον, όσες εκ των προαναφερθεισών ΜΔΕ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό (Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΑΕ, Λευκορωσία, Μαρόκο, Ουκρανία, Ρωσία, Χιλή), θα συνδυαστούν με αντίστοιχες επιχειρηματικές αποστολές.

Με βάση τον ανωτέρω προγραμματισμό, ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αποστολές σε 22 ξένες αγορές. «Συγκριτικά, σημειώνεται ότι το διάστημα 2010 - 2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 αποστολές, ίδιος αριθμός αποστολών με το 2016», λέγεται από πλευράς ΥΠΕΞ, πάντα στην πρεμούρα να αναδειχτούν ικανότεροι από τους προηγούμενους. Προσθέτουν, δε, ότι όπως έγινε και κατά το 2016, οι επιχειρηματικές αυτές αποστολές θα εστιάζονται κάθε φορά σε συγκεκριμένους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών, για τους οποίους οι σχετικές αναλύσεις αγορών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν «ευκαιρίες» μεγαλύτερων κερδών για τους Ελληνες εξαγωγείς.

Τέλος, ορισμένες εκ των ανωτέρω αποστολών πρόκειται να πραγματοποιηθούν, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με επιχειρηματικούς φορείς, σε άλλο ένα δείγμα του βαθύτερου συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και το εγχώριο κεφάλαιο.

Ψάχνουν νέες «αγορές - στόχους» και για τις ΑΠΕ

Στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του συντονισμού, για την υποστήριξη της «εξωστρέφειας» του κεφαλαίου σε κερδοφόρες «αγορές - στόχους», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε την Τρίτη 20/9 με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΙΕΝΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, WRE Hellas, ITA Group, EUROSOL Hellas, ΣΙΛΣΙΟ, Πανεπιστήμιο Αθήνας).

Επισήμως, στόχος της συνάντησης ήταν «η ενημέρωση των συμμετεχόντων για το πρόγραμμα δράσεων του ΥΠΕΞ, η παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου επενδύσεων σε αγορές - στόχους, όπως του Ιράν, του Ισραήλ και της Κένυας, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων στενότερης συνεργασίας με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών μας σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Αίγυπτο μετά το Ισραήλ

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποίησε χτες και προχτές ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, μετά και την αντίστοιχη επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη βδομάδα στο Ισραήλ, στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, μέσα και από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία».

Σε αυτήν τη βάση, προχτές συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής. Με τον Αιγύπτιο υπουργό Αμυνας συζήτησαν, επισήμως, «θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής». Με τον υπουργό Στρατιωτικής Παραγωγής συζήτησαν θέματα συνεργασίας των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών και τις δυνατότητες συμπαραγωγής οπλικών αμυντικών συστημάτων.

Χτες ο Ελληνας υπουργός παρέστη στην πρώτη συνάντηση κρατικών και ιδιωτικών βιομηχανιών Ελλάδας - Αιγύπτου, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο Αιγύπτιος ομόλογός του, ο υπουργός Στρατιωτικής Παραγωγής της Αιγύπτου, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο αρχηγός του Επιτελείου των αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ