Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Δράσεις κομμένες και ραμμένες για το κεφάλαιο

Τις «Δράσεις Οικονομικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών για το 2017» δημοσιοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Δ. Μάρδας, σε άλλο ένα δείγμα της πρεμούρας της κυβέρνησης να υπηρετήσει τους στόχους των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων. Ο τέτοιος προγραμματισμός, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών, έχει γνώμονα «την ανάγκη ενίσχυσης του πλέγματος διμερών οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας και τη διευκόλυνση της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας».

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση μέσα στο 2017 μεικτών διυπουργικών επιτροπών με 12 συνολικά χώρες, καθώς και την οργάνωση 22 επιχειρηματικών αποστολών σε ξένες αγορές.

Καταρχάς, η σύγκληση Μεικτών Διυπουργικών Επιτροπών (ΜΔΕ), όπως αναφέρεται αρμοδίως, «αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων, καθώς αυτές προετοιμάζουν το κατάλληλο διμερές θεσμικό πλαίσιο και συμβάλλουν στην επίλυση ή στην πρόληψη προβλημάτων, ενισχύοντας παράλληλα την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων». Σημειωτέον, μέχρι το τέλος του 2016 προγραμματίζεται από την κυβέρνηση να έχουν πραγματοποιηθεί 12 ΜΔΕ, «εν αντιθέσει με προηγούμενα έτη, κατά τα οποία είχαν συγκληθεί πολύ λιγότερες (2010 - 2014 συνολικά 14 ΜΔΕ)», όπως αναφέρεται από κυβερνητικής πλευράς, στην προσπάθειά τους να εμφανιστούν αποτελεσματικότεροι για το κεφάλαιο σε σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Σε μια τέτοια βάση, στον προγραμματισμό του 2017 έχουν ενταχθεί ΜΔΕ με Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γεωργία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Λευκορωσία, Μαρόκο, Ν. Αφρική, Ουκρανία, Ρωσία και Χιλή.

Παραπέρα, κατόπιν ανάλυσης των στοιχείων των ελληνικών εξαγωγών σε διάφορες χώρες, προτάσεων των πρεσβειών και επιχειρηματικών φορέων, το ΥΠΕΞ κατέληξε στη διοργάνωση νέων επιχειρηματικών αποστολών το 2017 σε: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιράν, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Λίβανο, Λιθουανία, Λετονία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Επιπλέον, όσες εκ των προαναφερθεισών ΜΔΕ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν στο εξωτερικό (Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΑΕ, Λευκορωσία, Μαρόκο, Ουκρανία, Ρωσία, Χιλή), θα συνδυαστούν με αντίστοιχες επιχειρηματικές αποστολές.

Με βάση τον ανωτέρω προγραμματισμό, ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν σε οργανωμένες αποστολές σε 22 ξένες αγορές. «Συγκριτικά, σημειώνεται ότι το διάστημα 2010 - 2014 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 13 αποστολές, ίδιος αριθμός αποστολών με το 2016», λέγεται από πλευράς ΥΠΕΞ, πάντα στην πρεμούρα να αναδειχτούν ικανότεροι από τους προηγούμενους. Προσθέτουν, δε, ότι όπως έγινε και κατά το 2016, οι επιχειρηματικές αυτές αποστολές θα εστιάζονται κάθε φορά σε συγκεκριμένους κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών, για τους οποίους οι σχετικές αναλύσεις αγορών καταδεικνύουν ότι υπάρχουν «ευκαιρίες» μεγαλύτερων κερδών για τους Ελληνες εξαγωγείς.

Τέλος, ορισμένες εκ των ανωτέρω αποστολών πρόκειται να πραγματοποιηθούν, κατά περίπτωση, σε συνεργασία με επιχειρηματικούς φορείς, σε άλλο ένα δείγμα του βαθύτερου συντονισμού ανάμεσα στην κυβέρνηση και το εγχώριο κεφάλαιο.

Ψάχνουν νέες «αγορές - στόχους» και για τις ΑΠΕ

Στο πλαίσιο αυτού ακριβώς του συντονισμού, για την υποστήριξη της «εξωστρέφειας» του κεφαλαίου σε κερδοφόρες «αγορές - στόχους», ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε την Τρίτη 20/9 με εκπροσώπους φορέων και επιχειρήσεων από τον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Ενωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ, ΙΕΝΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, WRE Hellas, ITA Group, EUROSOL Hellas, ΣΙΛΣΙΟ, Πανεπιστήμιο Αθήνας).

Επισήμως, στόχος της συνάντησης ήταν «η ενημέρωση των συμμετεχόντων για το πρόγραμμα δράσεων του ΥΠΕΞ, η παρουσίαση του θεσμικού πλαισίου επενδύσεων σε αγορές - στόχους, όπως του Ιράν, του Ισραήλ και της Κένυας, καθώς και η διερεύνηση δυνατοτήτων στενότερης συνεργασίας με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών μας σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για μπίζνες στο Κόσσοβο (2017-02-21 00:00:00.0)
Του ΣΥΡΙΖΑ οι ωφελούμενοι (2016-10-01 00:00:00.0)
Ψάχνει μπίζνες και στη Ν. Αφρική (2016-06-16 00:00:00.0)
Αλλο ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου (2016-06-01 00:00:00.0)
Συνεχείς επαφές με ξένους παράγοντες για τα κομπρεμί του κεφαλαίου (2016-05-17 00:00:00.0)
Στήνει για το κεφάλαιο γέφυρες και με Ιορδανία (2016-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ