Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΩΤΕΥΣ»
Αλλο ένα εργαλείο στα χέρια του κεφαλαίου

...και συνεχείς επαφές του ΥΠΕΞ με παράγοντες του εξωτερικού για κομπρεμί με ντόπια κεφάλαια

Στην πρεμούρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να στηρίξει με κάθε τρόπο και μέσο το κεφάλαιο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, «στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΥΠΕΞ προς το ελληνικό Επιχειρείν» - όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση - ανακοίνωσε τη δημιουργία «Καταλόγου Συμβουλευτικών Επιχειρήσεων» για την καλύτερη υποστήριξη των «εξωστρεφών» ελληνικών επιχειρήσεων («Πρόγραμμα Πρωτεύς») που ψάχνουν ...άκρες σε ξένες αγορές.

Οπως λέει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, για αυτήν την επιχειρούμενη διασύνδεση, «ο συγκεκριμένος κατάλογος θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στη διάθεση των επιχειρηματιών που επιθυμούν να προχωρήσουν στην εξωστρεφή ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους». Εξηγεί ότι στον κατάλογο «θα εγγράφονται εταιρείες συμβούλων που διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις ώστε οι προσφερόμενες υπηρεσίες τους να εξυπηρετούν τις ανάγκες των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) της χώρας, οι οποίες επιθυμούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους σε ξένες αγορές, συμβάλλοντας, έτσι, αποφασιστικά στην προσπάθεια διεύρυνσης του κύκλου εργασιών τους». Βεβαίως, όταν μιλούν για «Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δεν εννοούν επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων, αλλά για επιχειρήσεις μεσαίων στρωμάτων συμμάχων των καπιταλιστών ή και για καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Βεβαίως, αυτές οι ίδιες οι «εταιρείες συμβούλων» είναι καπιταλιστικές επιχειρήσεις που ενισχύει η κυβέρνηση.

Προστίθεται ότι «για κάθε εταιρεία συμβούλων που θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται εξειδικευμένες πληροφορίες, όπως το πεδίο, οι κλάδοι και οι χώρες εξειδίκευσής της».

Συνεχείς επαφές

Με την ίδια πρεμούρα να ανοίξει διαύλους για κομπρεμί ντόπιων κεφαλαίων με κεφάλαια του εξωτερικού, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δ. Μάρδας, συναντήθηκε, χτες, με εκπροσώπους κοινοβουλευτικής επιτροπής από την Ινδονησία. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική και ινδονησιακή οικονομία, με έμφαση σε θέματα όπως η ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών προς την Ινδονησία, η συνεργασία στον τομέα της Ναυτιλίας και η συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Τέλος, συζητήθηκαν θέματα που άπτονται της υπογραφής Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Ινδονησιακού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Βιομηχανίας (KADIN) καθώς και της διοργάνωσης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Τζακάρτα, τον προσεχή Νοέμβρη.

Παραπέρα, ο Δ. Μάρδας, σε συνέχεια της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Ν. Κορέας, η οποία έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 23 Μάη, είχε χτες συνάντηση με εκπροσώπους της πρεσβείας της Ν. Κορέας και του Κορεατικού Επιχειρηματικού Κέντρου (KOTRA). Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της διοργάνωσης ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Σεούλ το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς και της παράλληλης διοργάνωσης οικονομικής ημερίδας, η οποία θα επικεντρωθεί στην «προσέλκυση επενδύσεων» και τη δημιουργία μεικτών επιχειρήσεων (joint ventures) στην Ελλάδα, με επίκεντρο τους τομείς της υψηλής τεχνολογίας και της ηλεκτρομηχανικής.

Επίσης, συναντήθηκε με το Νεοζηλανδό υπουργό Εμπορίου, κ. Todd McClay. O Νεοζηλανδός έδωσε έμφαση στην προοπτική σύναψης Συμφωνίας Ελευθέρων Συναλλαγών (FTA) της χώρας του με την ΕΕ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υποστήριξη της χώρας μας στο ζήτημα αυτό. Ο δε Δ. Μάρδας αναφέρθηκε στις δυνατότητες ενίσχυσης του διμερούς όγκου εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Νέα Ζηλανδίας, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τα δύο κράτη. Συγκεκριμένα, έδωσε βαρύτητα σε πεδία «οικονομικής συνεργασίας» όπως ο τουρισμός και τα κατασκευαστικά έργα σε τρίτες χώρες, ενώ έκανε ξεχωριστή αναφορά στην ανάγκη προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και στην άρση των δασμολογικών εμποδίων στις εξαγωγές ελληνικών κονσερβοποιημένων ροδάκινων.

Τέλος, ο υφυπουργός συναντήθηκε και με την πρέσβη του Ισραήλ, Ιρίτ Μπεν - Αμπά, με αντικείμενο την «ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των κατασκευών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ