ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Στο πλαίσιο των «ειδικών σχέσεων» που επιδιώκει η ελληνική αστική τάξη

Πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Από παλιότερη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση του Ν. Κοτζιά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Στο δικό του παράλληλο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, συμμετείχε χτες σε τριμερή συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, σχήμα συνεργασίας προς διεύρυνση κερδοφόρων πεδίων για τα κεφάλαια των τριών κρατών, σε τομείς όπως η Ενέργεια, η διαμετακόμιση, η ναυτιλία, η διασύνδεση εμπορικών λιμανιών (όπως της Αλεξάνδρειας με Αλεξανδρούπολη και Καβάλα), ο τουρισμός, οι κατασκευές, η γεωργία κ.ά.

Η ντόπια αστική τάξη αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με τα κεφάλαια της Αιγύπτου, όπως φάνηκε και πρόσφατα, κατά τη Διάσκεψη «για την Ασφάλεια και Σταθερότητα» στην Ανατολική Μεσόγειο που διοργάνωσε στη Ρόδο, στις αρχές Σεπτέμβρη, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ελεγε τότε, ενδεικτικά, ο Ν. Κοτζιάς: «Τα κείμενα για τη Διάσκεψη τα στείλαμε πρώτα στην Αίγυπτο, τα συμφωνήσαμε και μετά τα μοιράσαμε στους υπολοίπους. Εχουμε μια ειδική σχέση με την Αίγυπτο, η οποία συνδέεται με μία ιστορική σχέση με τον αραβικό κόσμο». Η εν λόγω «ειδική σχέση» για λογαριασμό του κεφαλαίου, μάλιστα, προωθείται στοχοπροσηλωμένα από όλες τις κυβερνήσεις του, τόσο από τη σημερινή, όσο και πριν από αυτήν από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Παραπέρα, ο Ν. Κοτζιάς, ξεχωρίζοντας τις δύο «στρατηγικές», όπως τις ονομάζουν, «τριμερείς συνεργασίες» που ιεραρχούνται ως πιο σημαντικές, σημείωνε: «Το σημαντικότερο είναι ότι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο έχουμε εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο, οι τριμερείς να αφορούν όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας του ΥΠΕΞ: Γενικές διευθύνσεις, γενικούς γραμματείς, υπουργούς, προέδρους, πρωθυπουργούς. Η συνεργασία θα αφορά πάρα πολλούς τομείς, επί παραδείγματι, με την Αίγυπτο συνεργάζεται και το υπουργείο Γεωργίας, το υπουργείο Τουρισμού και το υπουργείο Μεταφορών».

Αλλες επαφές και δραστηριότητες

Αργότερα, χτες, ο Ν. Κοτζιάς παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα στη «δεξαμενή σκέψης» «Council on Foreign Relations».

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ, για το Σκοπιανό, Μ. Νίμιτς, στον απόηχο της προχτεσινής του συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Πόποσκι, όπου επισήμως εστίασαν στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στην πορεία υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών.

Τέλος, ο Ν. Κοτζιάς παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε η Ομοσπονδία των Κυπριακών Οργανώσεων της Αμερικής, στο οποίο παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Στους άξονες του ΝΑΤΟ...

Η υπαγωγή θεσμών και μηχανισμών του αστικού κράτους στα προτάγματα του ΝΑΤΟ φάνηκε και προχτές, Πέμπτη, όταν και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του ΓΕΕΘΑ, η 26η τακτική συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της λεγόμενης Πολυεθνικής Ομάδας Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (Multinational Cimic Group, MNCG).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι εθνικοί αντιπρόσωποι των χωρών - μελών του MNCG (Ιταλία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα) καθώς και ο διοικητής του Στρατηγείου της MNCG, με έδρα τη Μότα ντι Λιβέντσα, στην Ιταλία.

Οπως αναφέρεται αρμοδίως, «τα θέματα που εξετάσθηκαν αφορούσαν στη λειτουργία του στρατηγείου, στην εκπαίδευση των μονάδων CIMIC και στη συνεργασία με το ΝΑΤΟ».

Αλλωστε, τη συνεδρίαση παρακολούθησε και σύνδεσμος του ΝΑΤΟ από το στρατηγείο της λυκοσυμμαχίας στη Νάπολη (Joint Force Command Naples).

Πολυεπίπεδη εμπλοκή στους σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν ακόμα πιο ενεργό ρόλο και στον τομέα της ΝΑΤΟικής έρευνας, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης για αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης, μέσα και από την ανάληψη ακόμα ενεργότερου ρόλου εντός της λυκοσυμμαχίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ, στο διάστημα 1 - 18/9 πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία, υπό το συντονισμό του επιτελείου και την επιστημονική - οργανωτική συνδρομή του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής και Ναυτικής Ηλεκτροοπτικής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, πειραματικές ηλεκτροοπτικές δοκιμές πεδίου υπό την επωνυμία «MINOTAUROS 2016» («Maritime INvestigations On Targets and Atmosphere Under Reduction of Optical Signatures»), στο πεδίο δοκιμών Δρεπάνου - περιοχής ευθύνης Ναυστάθμου Κρήτης.

Οι δοκιμές έγιναν με τη σύμπραξη του Ναυστάθμου Κρήτης, των επιτελείων του ΝΑΤΟικού σχετικού προγράμματος FORACS, της Υδρογραφικής Υπηρεσίας, της Διοίκησης Ελικοπτέρων Ναυτικού, της Υπηρεσίας Φάρων, και πλοίων του ΠΝ.

Οι εν λόγω δοκιμές είχαν σκοπό τον πειραματικό έλεγχο νέων τεχνικών μείωσης ηλεκροοπτικών υπογραφών που «αφήνουν» τα πλοία στα ανιχνευτικά μέσα αντιπάλων, «για μελλοντική χρήση και αξιοποίηση στις νέες γενιές των πολεμικών πλοίων όπως αυτές μελετώνται από την ΝΑΤΟική Ομάδα Εργασίας NATO/STO/SET-211», όπως αναφέρεται από το ΓΕΝ.

Στις δοκιμές συμμετείχαν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

ΠΟΤΑΜΙ
Διαφορετικές προσεγγίσεις στις εξελισσόμενες διεργασίες

Διαφορετικές προσεγγίσεις φαίνεται να υπάρχουν στο Ποτάμι για τη μελλοντική πορεία του κόμματος, το ρόλο που θα αναλάβει και το πού θα κολλήσει στην πορεία αναμόρφωσης του εγχώριου αστικού σκηνικού.

Ο πρόεδρος του κόμματος, Στ. Θεοδωράκης, διαφημίζοντας τη χρησιμότητα του Ποταμιού σε αυτήν ακριβώς την αναμόρφωση, έλεγε χτες: «Το Ποτάμι συνεχίζει αυτό που ξεκίνησε για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Για να βάλει και λίγη λογική στον παράλογο πολιτικό κόσμο μας».

Αναγνωρίζοντας τις προφανείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κόμμα του σε αυτές τις διεργασίες, ανέφερε ότι «δεν είναι εύκολος ο δρόμος, σε μια περίοδο μάλιστα μεγάλου λαϊκισμού, σε μια περίοδο που ξεχωρίζουν οι δημαγωγοί», ωστόσο πρόσθεσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε και πιστεύω ότι θα υπάρξουν κεντρώες δυνάμεις οι οποίες θα συνεργαστούν μαζί μας».

Διαφοροποιημένη στάση, ωστόσο, εμφανίζεται να κρατά ο βουλευτής του Ποταμιού και επικεφαλής της τάσης των «ΜΕΤΑρρυθμιστών», Στ. Λυκούδης. Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», ανέφερε: «Με το Ποτάμι έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και εξαιρετικές φιλικές σχέσεις και με όλους όσοι υπηρετούμε την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ομως, έχουν αρχίσει και δημιουργούνται σαφείς, πολιτικού χαρακτήρα αποστάσεις σε βασικές πολιτικές επιλογές, σε σχέση με θέματα πολιτικής στρατηγικής».

«Αισθάνομαι ότι έχω διαφορετικές πλεύσεις», πρόσθεσε, που έχουν «σχέση με το πώς αντιλαμβάνομαι το ποια πρέπει να είναι η πολιτική ταυτότητα και ο προσανατολισμός του Ποταμιού».

«Το κομμάτι της κοινωνίας που αυτοπροσδιορίζεται ως χώρος του φιλελεύθερου κέντρου, της ευρύτερης κεντροαριστεράς, είναι αλήθεια ότι έχει ένα κενό στην ανάδειξη μίας ευθείας και σε βάθος στρατηγικής. Αλλά τα δεδομένα αλλάζουν με καταιγιστική ταχύτητα και διερωτώμαι για το πόσο χρονικό διάστημα θα αντέξουν, ακόμα και αν μιλάμε για μία διετία, οι υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί» αναρωτήθηκε, θέτοντας και αυτός προβληματισμούς για τις δυσκολίες και τις «αντοχές» των σχημάτων του χώρου.

Αλλάζει ο Τούρκος πρέσβης

Αλλάζει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, καθώς τον απερχόμενο Κ. Ουράς αντικαθιστά ο έως τώρα μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Χ. Τσεβίκ, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν υπηρετήσει στην Αθήνα και διατελέσει γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 70ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΔΣΕ
Εκδηλώσεις παρουσίασής της στην Αττική

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), 1946 - 1949:

-- Την Τρίτη 27/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) από την Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα 3/10, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο Δημαρχείου Περιστερίου. Θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 5/10, στις 7 μ.μ., στο 1ο ΚΑΠΗ Αγίας Βαρβάρας (Καλατζάκου 7). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικού Τομέα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 8/10, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» στο Αιγάλεω. Θα μιλήσει ο Βασίλης Οψιμος, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 16/10, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Χαϊδαρίου. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ