ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα με «κερασάκι» τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Την πορεία εκπλήρωσης των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» της πρώτης «αξιολόγησης» εξετάζει το σημερινό Euro Working Group

Σε ένα σύνθετο παζλ αντιλαϊκών διεργασιών, με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εξελίσσονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Την ίδια ώρα, στον «αφρό» επανέρχεται το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που συνδέονται με τη διαχείρισή του, με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ζήτημα επανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο «τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα». Στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Β. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό» και αυτό παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος.

Μάλιστα, ανοίγοντας την ατζέντα και στις ευρύτερες αντιθέσεις που εκδηλώνονται στην Ευρωζώνη, επανέφερε το επίδικο θέμα της Τραπεζικής Ενωσης στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στον ενιαίο μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων χωρίς προηγουμένως να μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών. Είναι φανερό ότι οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί εστιάζουν στον επιμερισμό των κινδύνων και της πιθανής χασούρας, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κλυδωνισμών.

Επαφές Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είχε χτες συναντήσεις στο Λουξεμβούργο με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Β. Χόγιερ.

Οπως ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την «ελάφρυνση» του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 (αναμένεται να εφαρμοστούν μετά το 2018), έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΤΕπ και αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια». Ανέφερε επίσης πως «ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Αναφορικά με τη «στρατηγική» της ελληνικής κυβέρνησης στο δρόμο προς τη «βιώσιμη ανάκαμψη», σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών, όπως η οργάνωση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να συντάξει τη δική της έκθεση «βιωσιμότητας» του χρέους, στη βάση της οποίας, σε επόμενη φάση, θα εξεταστεί η συμμετοχή ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης». Βέβαια, τόσο η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, όσο και η φτηνή χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών και μέσω αυτών των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν την ολοκλήρωση και του δεύτερου κύκλου της «αξιολόγησης», με την εφαρμογή, φυσικά, των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με ατζέντα τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Χτες, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που αφορά το διορισμό των μελών του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα μέλη του ΔΣ είχαν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ με τη δημοσίευση της απόφασης εκπληρώνεται και τυπικά ένα ακόμη από τα «προαπαιτούμενα» της πρώτης «αξιολόγησης».

Συνάντηση ΣΕΒ - Μοσκοβισί

Προχτές, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας «ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις προτάσεις του ΣΕΒ και τόνισε ότι με το ισχύον μείγμα πολιτικής της υπερφορολόγησης των νομοταγών επιχειρήσεων και μισθωτών, είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί ενημέρωσε για την «πρόοδο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος» και «εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση».


ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, αποπροσανατολιστικός κουρνιαχτός στο λαό

Μέσα από τις τοποθετήσεις των αρχηγών τους στη χτεσινή συζήτηση για την Παιδεία στην Ολομέλεια της Βουλής, πέρασε κατά κύριο λόγο η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων, με το διαγκωνισμό για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά και την ένταση της διαπλοκολογίας προκειμένου να συσκοτιστεί η αντιλαϊκή στρατηγική τους σύμπλευση, να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στις παρεμβάσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσέφυγε στο «βολικό» και αποπροσανατολιστικό πεδίο της διαπλοκής, οξύνοντας την «επίθεση» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «τρίγωνο διαπλοκής» ανάμεσα σε καναλάρχες, τράπεζες και κόμματα. Στη δευτερολογία του, εξάλλου, πιάνοντας τη σχετική... «πάσα» που του έδωσε πριν ο πρόεδρος της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τη διαπλοκή (αντίστοιχη συζήτηση με αίτημα της κυβέρνησης είχε γίνει και το Μάρτη). Η ημερομηνία της συζήτησης θα καθοριστεί σήμερα από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Επαναφέροντας δε τα περί «χαοτικών διαφορών» με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μετά την «ανείπωτη καταστροφή» που υπέστη η χώρα «από το 2010 έως και το 2015», ήρθε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από την κρίση, αλλά με την κοινωνία όρθια».

Μπαίνοντας στο «ψητό» για το κεφάλαιο, απαρίθμησε τα... επιτεύγματα της κυβέρνησης, με κύριο ότι «κλείνει οριστικά ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία», δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της» και πως «καλά νέα» περιμένει η κυβέρνηση και για το ζήτημα του κρατικού χρέους, με μία «συνολική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωσή» του, «εντός του 2017».

«Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα λαϊκά στρώματα (...) το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης» ισχυρίστηκε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει στα Εργασιακά.

Εκεί, βέβαια, που εκτίναξε τον εμπαιγμό, ήταν όταν προσπάθησε να δείξει τις... «χαοτικές διαφορές» με τη ΝΔ. «Επαναλάβατε ότι σκοπεύετε να επαναδιαπραγματευτείτε», είπε, «να διεκδικήσετε χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και τι σημαίνει στη γλώσσα σας "μεταρρυθμίσεις" νομίζω ότι το γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες και το θυμούνται: απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας» ισχυρίστηκε, μία μέρα μετά την ψήφιση του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου με τη νέα «προικοδότηση» του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων και την απάλειψη ακόμα και των ελάχιστων εξαιρέσεων που είχαν εντάξει στον αντιασφαλιστικό νόμο!

Υψηλοί τόνοι αλλά και διάθεση «συνεννόησης» για το κεφάλαιο

Συμβάλλοντας στην αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εστιάζοντας στον «κ. Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής», ανταποδίδοντας την κατηγορία για «νέα τρίγωνα διαπλοκής τα οποία χτίζονται».

«Δεν έρχεστε σε αυτή την αίθουσα ως κατήγορος. Απολογούμενος είστε κ. Τσίπρα, για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής» πρόσθεσε, καλώντας τον πρωθυπουργό σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή «για τα θέματα διαπλοκής». Στη δευτερολογία του και μετά την κοινοποίηση από πλευράς Τσίπρα ότι θα πάνε σε τέτοια συζήτηση στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσόρισε τη νέα τέτοια κοκορομαχία, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα πάθει «πανωλεθρία», λέγοντας ότι έχουν προστεθεί μια σειρά νέα δεδομένα, από την προηγούμενη αντίστοιχη κοινοβουλευτική συζήτηση.

«Εχετε προκαλέσει εγκέλαδο στη χώρα, έχετε γκρεμίσει ό,τι υπάρχει» πρόσθεσε, ωστόσο ξανάβαλε το ζήτημα της «συνεννόησης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ζητήματα που «καίνε» το κεφάλαιο, όπως η Παιδεία, σηματοδοτώντας έτσι προς τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους τη διάθεσή του να βάλει πλάτη όπου χρειάζεται, για τις ανάγκες αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Κατηγορίες για «ανικανότητα» και «ζημιά» στην οικονομία

Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε και αυτή για «τρίγωνο της διαπλοκής κυβέρνηση - Καλογρίτσας - Τράπεζα Αττικής», ενώ επανέλαβε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι διάτρητος (...) γιατί ακρωτηριάστηκε ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ (...) γιατί περιορίστηκε - με στημένες εκθέσεις - ο αριθμός των αδειών (...) γιατί η επιτροπή που εσείς διορίσατε έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις».

Για όλα αυτά ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα, προσθέτοντας για το μεγαλοεπιχειρηματία Ι. Σαββίδη ότι «άλλοι υποψήφιοι δήλωναν έξω από το υπουργείο ότι "εκπλήρωσαν της αποστολή τους", ομολογώντας ότι παίζουν ενσυνείδητα το ρόλο του λαγού».

Επανέφερε, επίσης, τα περί «πολιτικής αναξιοπιστίας και ανικανότητας της κυβέρνησης», όπως και την κριτική για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, «ξεχνώντας» ότι και το κόμμα της ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που το περιλαμβάνει...

Τέλος, στο περιθώριο της ομιλίας του για την Παιδεία, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «ζημιά» που προκαλείται στην εγχώρια αστική οικονομία, με βασική του έγνοια το ποιες προσαρμογές στο μείγμα μπορούν να στηρίξουν ταχύτερα την αναθέρμανσή της.

Ταυτόχρονα, έβαλε ξανά ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος, με βασική έγνοια του Ποταμιού να είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ