Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο, αποπροσανατολιστικός κουρνιαχτός στο λαό

Μέσα από τις τοποθετήσεις των αρχηγών τους στη χτεσινή συζήτηση για την Παιδεία στην Ολομέλεια της Βουλής, πέρασε κατά κύριο λόγο η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων, με το διαγκωνισμό για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου, αλλά και την ένταση της διαπλοκολογίας προκειμένου να συσκοτιστεί η αντιλαϊκή στρατηγική τους σύμπλευση, να αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά στις παρεμβάσεις τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προσέφυγε στο «βολικό» και αποπροσανατολιστικό πεδίο της διαπλοκής, οξύνοντας την «επίθεση» σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «τρίγωνο διαπλοκής» ανάμεσα σε καναλάρχες, τράπεζες και κόμματα. Στη δευτερολογία του, εξάλλου, πιάνοντας τη σχετική... «πάσα» που του έδωσε πριν ο πρόεδρος της ΝΔ, ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αίτημα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τη διαπλοκή (αντίστοιχη συζήτηση με αίτημα της κυβέρνησης είχε γίνει και το Μάρτη). Η ημερομηνία της συζήτησης θα καθοριστεί σήμερα από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Επαναφέροντας δε τα περί «χαοτικών διαφορών» με τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι μετά την «ανείπωτη καταστροφή» που υπέστη η χώρα «από το 2010 έως και το 2015», ήρθε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «για να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από την κρίση, αλλά με την κοινωνία όρθια».

Μπαίνοντας στο «ψητό» για το κεφάλαιο, απαρίθμησε τα... επιτεύγματα της κυβέρνησης, με κύριο ότι «κλείνει οριστικά ο κύκλος της πρώτης αξιολόγησης και θα δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, που στο μεγαλύτερο ποσοστό του θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία», δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Διαβεβαίωσε το κεφάλαιο ότι «η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της» και πως «καλά νέα» περιμένει η κυβέρνηση και για το ζήτημα του κρατικού χρέους, με μία «συνολική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα για την απομείωσή» του, «εντός του 2017».

«Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα λαϊκά στρώματα (...) το ίδιο σκοπεύουμε να κάνουμε και στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης» ισχυρίστηκε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τα νέα χτυπήματα που ετοιμάζει στα Εργασιακά.

Εκεί, βέβαια, που εκτίναξε τον εμπαιγμό, ήταν όταν προσπάθησε να δείξει τις... «χαοτικές διαφορές» με τη ΝΔ. «Επαναλάβατε ότι σκοπεύετε να επαναδιαπραγματευτείτε», είπε, «να διεκδικήσετε χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Και τι σημαίνει στη γλώσσα σας "μεταρρυθμίσεις" νομίζω ότι το γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες και το θυμούνται: απολύσεις, απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Κι εκεί ακριβώς είναι η διαφορά μας» ισχυρίστηκε, μία μέρα μετά την ψήφιση του κυβερνητικού πολυνομοσχεδίου με τη νέα «προικοδότηση» του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων και την απάλειψη ακόμα και των ελάχιστων εξαιρέσεων που είχαν εντάξει στον αντιασφαλιστικό νόμο!

Υψηλοί τόνοι αλλά και διάθεση «συνεννόησης» για το κεφάλαιο

Συμβάλλοντας στην αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του και στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, εστιάζοντας στον «κ. Καλογρίτσα και την Τράπεζα Αττικής», ανταποδίδοντας την κατηγορία για «νέα τρίγωνα διαπλοκής τα οποία χτίζονται».

«Δεν έρχεστε σε αυτή την αίθουσα ως κατήγορος. Απολογούμενος είστε κ. Τσίπρα, για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής» πρόσθεσε, καλώντας τον πρωθυπουργό σε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή «για τα θέματα διαπλοκής». Στη δευτερολογία του και μετά την κοινοποίηση από πλευράς Τσίπρα ότι θα πάνε σε τέτοια συζήτηση στη Βουλή, ο Κυρ. Μητσοτάκης καλωσόρισε τη νέα τέτοια κοκορομαχία, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα πάθει «πανωλεθρία», λέγοντας ότι έχουν προστεθεί μια σειρά νέα δεδομένα, από την προηγούμενη αντίστοιχη κοινοβουλευτική συζήτηση.

«Εχετε προκαλέσει εγκέλαδο στη χώρα, έχετε γκρεμίσει ό,τι υπάρχει» πρόσθεσε, ωστόσο ξανάβαλε το ζήτημα της «συνεννόησης» των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ζητήματα που «καίνε» το κεφάλαιο, όπως η Παιδεία, σηματοδοτώντας έτσι προς τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους τη διάθεσή του να βάλει πλάτη όπου χρειάζεται, για τις ανάγκες αναθέρμανσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Κατηγορίες για «ανικανότητα» και «ζημιά» στην οικονομία

Η δε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε και αυτή για «τρίγωνο της διαπλοκής κυβέρνηση - Καλογρίτσας - Τράπεζα Αττικής», ενώ επανέλαβε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες «είναι διάτρητος (...) γιατί ακρωτηριάστηκε ο ρόλος της ανεξάρτητης αρχής του ΕΣΡ (...) γιατί περιορίστηκε - με στημένες εκθέσεις - ο αριθμός των αδειών (...) γιατί η επιτροπή που εσείς διορίσατε έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις».

Για όλα αυτά ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα, προσθέτοντας για το μεγαλοεπιχειρηματία Ι. Σαββίδη ότι «άλλοι υποψήφιοι δήλωναν έξω από το υπουργείο ότι "εκπλήρωσαν της αποστολή τους", ομολογώντας ότι παίζουν ενσυνείδητα το ρόλο του λαγού».

Επανέφερε, επίσης, τα περί «πολιτικής αναξιοπιστίας και ανικανότητας της κυβέρνησης», όπως και την κριτική για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, «ξεχνώντας» ότι και το κόμμα της ψήφισε το τρίτο μνημόνιο που το περιλαμβάνει...

Τέλος, στο περιθώριο της ομιλίας του για την Παιδεία, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, έκανε λόγο για «ζημιά» που προκαλείται στην εγχώρια αστική οικονομία, με βασική του έγνοια το ποιες προσαρμογές στο μείγμα μπορούν να στηρίξουν ταχύτερα την αναθέρμανσή της.

Ταυτόχρονα, έβαλε ξανά ζήτημα αναθεώρησης του Συντάγματος, με βασική έγνοια του Ποταμιού να είναι οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο αστικό κράτος, ώστε να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ