Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ
Στο επίκεντρο οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του κεφαλαίου των τριών χωρών

Συζητήθηκαν ο αγωγός «East Med», η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών και ο νέος σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη

Από τη χτεσινή συνάντηση των τριών υπουργών Ενέργειας

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση των τριών υπουργών Ενέργειας
Η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν χτες στην Αθήνα οι αρμόδιοι υπουργοί των τριών χωρών, Π. Σκουρλέτης, Γ. Λακκοτρύπης και Yuval Steinitz.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου «East Med», υποθαλάσσιος κατά ένα μεγάλο μέρος του, που σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, αλλά και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για τη σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

Στα τέλη Οκτώβρη αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η οικονομοτεχνική μελέτη για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ το Δεκέμβρη στην Ιερουσαλήμ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Η συνεργασία των τριών χωρών, κατά τον Π. Σκουρλέτη, «δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή», ενώ στη δήλωσή του μετά το τέλος της συνάντησης πρόσθεσε πως κατά τη συζήτηση με τους ομολόγους του, επισημάνθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της ΕΕ για το φυσικό αέριο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της ελληνικής αστικής τάξης μόνο «σταθερότητα» δε φέρνουν στο λαό, αφού τον εμπλέκουν βαθύτερα σε επικίνδυνους και εντεινόμενους ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ισραηλινός υπουργός υπογράμμισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ, και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, ενώ ειδικά για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου ανέφερε ότι είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο δε Γ. Λακκοτρύπης πρόσθεσε πως η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον, με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

«Τρέχει» τη στρατηγική του «ενεργειακού κόμβου» η κυβέρνηση

Χτες, επίσης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στο «2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit», παρουσίασε τα μέτρα που έχει λάβει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κατεύθυνση παραπέρα «απελευθέρωσης» της εγχώριας αγοράς Ενέργειας, με βάση τις απαιτήσεις του κεφαλαίου και τις Οδηγίες της ΕΕ, με πιο πρόσφατο σχετικό «πακέτο» τις ρυθμίσεις για τα ενεργειακά ζητήματα που περιείχε το νέο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης».

«Προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην αναδιαμόρφωση της ενεργειακής αγοράς» σημείωσε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προωθούμενες αλλαγές κινούνται «πάντα εντός της συνολικότερης ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μίλησε δε, για ακόμη μια φορά, για την «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» της κυβέρνησης, ενώ ανέφερε ότι η βασική στρατηγική επιδίωξη της εγχώριας αστικής τάξης για μετατροπή της Ελλάδας «σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο», επιδίωξη που με σταθερότητα υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, ανεξαρτήτου... απόχρωσης.

Διαβουλεύσεις για τις θαλάσσιες ζώνες

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, απαντώντας με επιστολή σε ερώτηση του βουλευτή Ν. Νικολόπουλου, σχετικά με την πορεία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την Ιταλία, την Αλβανία και την Αίγυπτο, ούτως ώστε να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι σχετικές συμφωνίες».

Ειδικότερα, σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ιταλία προσεγγίζουν «το στάδιο ολοκλήρωσης της συνολικής διαδικασίας σύναψης της συμφωνίας, ενώ οι διαβουλεύσεις με την Αλβανία και την Αίγυπτο βρίσκονται σε εξέλιξη, δίχως να παρατηρούνται "περίεργες καθυστερήσεις"».

Αναφέρει, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε επίπεδο εθνικής έννομης τάξης, θεσπίζοντας με το νόμο 4001/2011 τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας και μελλοντικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όσο και σε διεθνές επίπεδο, καθώς έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες για την επίσημη γνωστοποίηση των ανωτέρω στον ΟΗΕ».

Τέλος - αναφερόμενος ουσιαστικά στο επίμαχο θέμα του Αιγαίου - παραθέτει την πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, πως είναι «διακηρυγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, είναι αναφαίρετα και εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της χώρας μας να τα ασκήσει όποτε το κρίνει σκόπιμο, έχοντας ως γνώμονα τη διασφάλιση και προώθηση των εθνικών μας συμφερόντων...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ