Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από τη νομισματική πολιτική

Από τη χτεσινή παρουσία του Μ. Ντράγκι στο γερμανικό Κοινοβούλιο

Associated Press

Από τη χτεσινή παρουσία του Μ. Ντράγκι στο γερμανικό Κοινοβούλιο
Η χαμηλή μάζα των νέων επενδύσεων στην Ευρωζώνη και συνολικά οι υποτονικοί ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης «στοιχειώνουν» τους προβληματισμούς και την ενδοκαπιταλιστική διαπάλη γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

«Για να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη των μέτρων νομισματικής πολιτικής μας θα πρέπει να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά και άλλες πολιτικές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε στη χτεσινή ομιλία σε επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μ. Ντράγκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΚΤ, από την πλευρά της, με τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης, δηλαδή τη διοχέτευση πακτωλού φτηνών κεφαλαίων για την τόνωση των επενδύσεων, έχει συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αλλά και «στην αντιμετώπιση της απειλής μίας νέας μεγάλης ύφεσης». Ουσιαστικά, υποστηρίζει ότι χωρίς την εφαρμογή «νομισματικής χαλάρωσης», οι οικονομίες της Ευρωζώνης ενδεχομένως να είχαν βρεθεί αντιμέτωπες με νέο κύκλο πτώσης του παραγόμενου ΑΕΠ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία αποτελούν αντικείμενο ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, επισήμανε ότι η διατήρησή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους «επενδυτές». Αυτό, με τη σειρά του, εγκυμονεί νέους κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια. Ωστόσο, ο ίδιος, «καθησυχάζοντας» τους Γερμανούς βουλευτές, επισήμανε ότι σε αυτήν τη φάση δεν διαφαίνονται τέτοιοι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη και τη γερμανική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι, «τα χαμηλά επιτόκια σήμερα είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον». Επιπλέον, σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αναπτύξει πλήρως τα μέτρα της «νομισματικής χαλάρωσης», προκειμένου αυτά να αποδώσουν, σε συνδυασμό βέβαια με τις «άλλες πολιτικές», δηλαδή τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που αποτελούν «ευθύνη» των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Ενόψει της σημερινής του συνάντησης με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, στο Βερολίνο, πρόσθεσε ότι από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ επωφελούνται και οι γερμανικές εξαγωγές, εστιάζοντας δηλαδή στις ανταγωνιστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ, σε όφελος των βιομηχάνων και άλλων τμημάτων του γερμανικού κεφαλαίου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Eνωσης Γερμανικών Τραπεζών, Μ. Κέμερ, σε συνέντευξή του, τόνισε ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων προκαλεί δυσκολίες στις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες λειτουργούν με τον «κλασικό τρόπο», επισημαίνοντας ότι με μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια είναι δύσκολο να είναι κερδοφόρες. «Καθησυχάζοντας» ωστόσο τους επενδυτές, σημείωσε πως οι γερμανικές τράπεζες δεν διατρέχουν κίνδυνο και έχουν προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο μακρόχρονης διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι σημαντικές για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και η πίεση να τις εφαρμόσουν θα είναι μικρότερη όσο διατηρείται η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων.

Την ίδια ώρα, «ανησυχίες» εκδηλώνονται και γύρω από τα οικονομικά δεδομένα της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, ενώ συζήτηση γίνεται ακόμη και για το ενδεχόμενο κρατικού πακέτου διάσωσης. «Η κυβέρνηση δεν ετοιμάζει κάποιο σχέδιο διάσωσης. Τέτοιου είδους εικασίες δεν έχουν βάση», επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωση το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά της, η τράπεζα ανακοίνωσε χτες την πώληση της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας του ομίλου «Abbey Life» στη «Phoenix Group Holdings», με αντίτιμο 935 εκατ. στερλίνες (1,2 δισ. δολάρια).

Εξαπλώνονται οι αβεβαιότητες για την «ανάκαμψη»

Στο μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το Ταμείο θα αναθεωρήσει αρνητικά, για μια ακόμη φορά, την πρόβλεψή του για το ρυθμό ανάπτυξης στην οικονομία των ΗΠΑ για το 2016, ενώ χαρακτήρισε τις πολιτικές που περιορίζουν το διεθνές εμπόριο «κακές οικονομικές πρακτικές», που θα εμποδίσουν την ανάπτυξη.

Ενόψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Κρ. Λαγκάρντ είπε ότι η πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ θα αναθεωρηθεί και πάλι προς τα κάτω, λόγω της μεγάλης επιβράδυνσης που υπήρξε στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ΔΝΤ είχε εκτιμήσει τον Ιούλη στο 2,2% από 2,4% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Οι νέες προβλέψεις του Ταμείου θα ανακοινωθούν την ερχόμενη βδομάδα, με τη νέα έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία.

Ταυτόχρονα, οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία είναι κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο, αλλά η εικόνα δεν φαίνεται να επιδεινώνεται, σημείωσε η επικεφαλής του Ταμείου. Η ίδια πρόσθεσε ότι η Κίνα και η Ινδία θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σχετικά καλύτερα, αναπτυσσόμενες με ρυθμό περίπου 6% και πάνω από 7%, αντίστοιχα, ενώ οι πληγείσες από την ύφεση Βραζιλία και Ρωσία αρχίζουν να δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

«Αθροίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα ότι η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πολύ χαμηλή για πολύ μεγάλο διάστημα, ωφελώντας πολύ λίγους», τόνισε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιδιώκουν καλύτερες πολιτικές κατάρτισης των ανέργων, να επενδύσουν περισσότερο στην εκπαίδευση και τις υποδομές και να επιδιώξουν μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αποδοτικότητας.

Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ - Γιούνκερ με Ευρωπαίους βιομηχάνους

Χτες, στο μεταξύ, συναντήθηκαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων (ERT).

Ενημερωτικές ιστοσελίδες επικαλούνταν δηλώσεις του εκπροσώπου της Μέρκελ, Στ. Ζάιμπερτ, ότι στη συνάντηση θα παραβρίσκονταν εκπρόσωποι των 20 σημαντικότερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με βασικό θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ.

Ο δε πρόεδρος των βιομηχάνων, Μπ. Ποτιέ, σε δήλωσή του ενόψει της συνάντησης, ανέφερε ότι μεταξύ των βασικών θεμάτων συζήτησης θα ήταν η οικοδόμηση της «Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς» της ΕΕ και η «κρίσιμη» προσπάθεια «να διατηρηθεί η Βρετανία όσο κοντά γίνεται στην "ενιαία αγορά" της ΕΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα «σύννεφα» στη γερμανική καπιταλιστική οικονομία (2023-07-12 00:00:00.0)
Προβλέψεις για «αναιμική ανάκαμψη» (2023-04-07 00:00:00.0)
Πακτωλός στο κεφάλαιο με τον λογαριασμό να πηγαίνει στους λαούς (2021-09-10 00:00:00.0)
«Ποσοτική χαλάρωση» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου (2014-09-05 00:00:00.0)
Αποφάσεις διευκόλυνσης των μονοπωλιακών ομίλων (2014-06-06 00:00:00.0)
Οι τράπεζες έκλεψαν πάνω από 1,5 τρισ. (2001-03-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ