Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα με «κερασάκι» τη διαχείριση του κρατικού χρέους

Την πορεία εκπλήρωσης των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων» της πρώτης «αξιολόγησης» εξετάζει το σημερινό Euro Working Group

Σε ένα σύνθετο παζλ αντιλαϊκών διεργασιών, με φόντο τις «αβεβαιότητες» στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία, εξελίσσονται τα παζάρια της κυβέρνησης με το κουαρτέτο.

Την ίδια ώρα, στον «αφρό» επανέρχεται το ζήτημα του ελληνικού κρατικού χρέους και των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών που συνδέονται με τη διαχείρισή του, με κοινή συνισταμένη την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ζήτημα επανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τον οποίο «τα επιτόκια και οι πληρωμές δόσεων δεν είναι το πρόβλημα για την Ελλάδα». Στο πλαίσιο της χτεσινής συζήτησης με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Β. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι «το ΔΝΤ πρέπει και θα παραμείνει ενεργό» και αυτό παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το ελληνικό κρατικό χρέος.

Μάλιστα, ανοίγοντας την ατζέντα και στις ευρύτερες αντιθέσεις που εκδηλώνονται στην Ευρωζώνη, επανέφερε το επίδικο θέμα της Τραπεζικής Ενωσης στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί να συμμετάσχει στον ενιαίο μηχανισμό εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων χωρίς προηγουμένως να μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών. Είναι φανερό ότι οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί εστιάζουν στον επιμερισμό των κινδύνων και της πιθανής χασούρας, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο νέων κλυδωνισμών.

Επαφές Τσακαλώτου στο Λουξεμβούργο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, είχε χτες συναντήσεις στο Λουξεμβούργο με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ, και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Β. Χόγιερ.

Οπως ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος, στη συνάντηση με τον επικεφαλής του ESM τέθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την «ελάφρυνση» του χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο, βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως τον «ανασχεδιασμό» του χρέους. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 (αναμένεται να εφαρμοστούν μετά το 2018), έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση «βιωσιμότητας» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΤΕπ και αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια». Ανέφερε επίσης πως «ακόμα και από τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επωφελούνται κυρίως οι χώρες του Βορρά και όχι αυτές του Νότου που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

Αναφορικά με τη «στρατηγική» της ελληνικής κυβέρνησης στο δρόμο προς τη «βιώσιμη ανάκαμψη», σημείωσε πως καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστούν αδυναμίες δεκαετιών, όπως η οργάνωση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, μέσω του νέου Ταμείου, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς. «Χρειάστηκε μια αριστερή κυβέρνηση για να εισπραχθεί ο ΦΠΑ στα τρία πιο πλούσια νησιά της Ελλάδας, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να συντάξει τη δική της έκθεση «βιωσιμότητας» του χρέους, στη βάση της οποίας, σε επόμενη φάση, θα εξεταστεί η συμμετοχή ελληνικών ομολόγων στα προγράμματα της «νομισματικής χαλάρωσης». Βέβαια, τόσο η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, όσο και η φτηνή χρηματοδότηση των εγχώριων τραπεζών και μέσω αυτών των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν την ολοκλήρωση και του δεύτερου κύκλου της «αξιολόγησης», με την εφαρμογή, φυσικά, των επόμενων αντιλαϊκών μέτρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεδριάζει σήμερα η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με ατζέντα τα προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της υποδόσης, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Χτες, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Οικονομικών που αφορά το διορισμό των μελών του ΔΣ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Τα μέλη του ΔΣ είχαν ήδη εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ με τη δημοσίευση της απόφασης εκπληρώνεται και τυπικά ένα ακόμη από τα «προαπαιτούμενα» της πρώτης «αξιολόγησης».

Συνάντηση ΣΕΒ - Μοσκοβισί

Προχτές, εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας «ενημέρωσε τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τις προτάσεις του ΣΕΒ και τόνισε ότι με το ισχύον μείγμα πολιτικής της υπερφορολόγησης των νομοταγών επιχειρήσεων και μισθωτών, είναι αδύνατον να επιτευχθεί ανάκαμψη της οικονομίας και προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Π. Μοσκοβισί ενημέρωσε για την «πρόοδο της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος» και «εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ