ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Το συντομότερο δυνατόν» η εγκατάσταση του THAAD

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σεούλ ενάντια στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα οξύνει την αντιπαράθεση

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σεούλ ενάντια στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα οξύνει την αντιπαράθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την προσήλωση των ΗΠΑ στην εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD μετέφερε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας, Ντάνιελ Ράσελ. Μιλώντας σε Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Ράσελ τόνισε πως στόχος είναι η ανάπτυξη του THAAD «το συντομότερο δυνατό, δεδομένης της επιτάχυνσης με την οποία συνεχίζονται οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας».

Αν και ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα της Ουάσιγκτον, η συγκέντρωση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών δυνάμεων κλιμακώνεται σε Ασία - Ειρηνικό στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σοβαρές ενστάσεις που Πεκίνο και Μόσχα έχουν εκφράσει για τον «ερχομό» του THAAD, οι υψηλοί τόνοι και οι πυκνές στρατιωτικές ασκήσεις σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα κ.τ.λ.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων έθεσαν το θέμα της μείωσης των αμερικανικών κονδυλίων που διατίθενται για την ασφάλεια Ν. Κορέας - Ιαπωνίας, θέμα για το οποίο ο Ράσελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο για την περιφερειακή σταθερότητα και θα «άνοιγε την πόρτα» στην ενίσχυση της επιθετικότητας της Κίνας.

Στο μεταξύ, χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές αναμενόταν να ανακοινώσουν νέα τοποθεσία για την εγκατάσταση του THAAD, μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Σεονγκζού στην επαρχία Γκιεονγκσάνγκ, που περιλάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός.

  • Στο μεταξύ, τρεις Κινέζοι ψαράδες πέθαναν χτες από ασφυξία, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κίνας - Ν. Κορέας έπιασε φωτιά, ύστερα από «χειροβομβίδες κρότου λάμψης» που χρησιμοποίησε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, αντιδρώντας στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον έλεγχο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε λύπη για τους θανάτους, πρόσθεσε ωστόσο ότι το πλοίο - που έπλεε 70 χιλιόμετρα από ένα νησί στα νοτιοδυτικά της Ν. Κορέας - ψάρευε παράνομα. Το ΥΠΕΞ της Κίνας ζήτησε «επείγοντα διάλογο για το ζήτημα» και μια «δίκαιη και πλήρη έρευνα να διεξαχθεί».
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
Θέλει συνεργασίες και με ΗΠΑ και με Κίνα

ΑΝΟΪ.--

Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, έδωσε νέες διαβεβαιώσεις στην αστική τάξη της χώρας ότι θα επιδιώξει πολυδιάστατες συμμαχίες για να διασφαλίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα. Από το Βιετνάμ, όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνων, που αναμένεται να αρχίσουν σε λίγες μέρες, θα είναι «οι τελευταίες που θα κάνουν οι δυο χώρες από κοινού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «θα διατηρήσω τη στρατιωτική συμμαχία» (μεταξύ των δύο χωρών), ως αποτέλεσμα διμερούς συμφωνίας που είχε υπογραφεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Επιπλέον, ο Φιλιππινέζος ηγέτης επανέλαβε ότι θέλει να αναπτύξει νέες εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες με δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ρωσία.

Τη νέα παρέμβαση Ντουτέρτε ακολούθησαν πάντως διευκρινίσεις του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Περφέκτο Γιασάι, ο οποίος σημείωσε πως τα προσεχή κοινά γυμνάσια είχαν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας και θα συνεχιστούν μέχρι το 2017, όπως και ότι οι δυο πλευρές θα επανεξετάσουν αν υπάρχει ανάγκη αυτά να επαναληφθούν και μετά το 2017. «Απλά (ο Πρόεδρος) εξήγησε ότι με βάση τη σημερινή πραγματικότητα δε φαίνεται να υπάρχει ανάγκη για (περαιτέρω) κοινές στρατιωτικές ασκήσεις» ανέφερε ο Γιασάι, προσθέτοντας: «Αυτό στο οποίο ο Πρόεδρος έδωσε έμφαση ήταν οι κοινές περιπολίες στη νότια Κινεζική Θάλασσα, μια διαφιλονικούμενη περιοχή. Είπε ότι δε θα γίνει καμία (άλλη), δεν προβλέπεται από καμία στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες», συνέχισε ο Γιασάι, καταλήγοντας ως εξής: «Αλλά βεβαίως θα σεβαστούμε όλες τις συμφωνίες της χώρας, ειδικά με τις ΗΠΑ». Ακόμα, επισήμανε ότι η χώρα ακολουθεί μια «ανεξάρτητη» εξωτερική πολιτική που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα, που συμπεριλαμβάνει την ενίσχυση των σχέσεων με την Κίνα, χωρίς όμως να χαθούν παραδοσιακές φιλίες με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Οσον αφορά την επίσκεψη Ντουτέρτε στο Βιετνάμ, αυτή ολοκληρώθηκε με υποσχέσεις περί ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα πεδία και όλα τα επίπεδα. Στις συνομιλίες που είχε με τον Βιετναμέζο ομόλογό του Τραν Ντάι Κουάνγκ, αποφασίστηκε εντονότερη «αξιοποίηση» της Επιτροπής Διμερούς Συνεργασίας των δύο υπουργείων Εξωτερικών, τη δια-τμηματική Επιτροπή Θάλασσας και Ωκεανών, την Κοινή υπο-Επιτροπή Εμπορίου, το Διάλογο Αμυντικής Πολιτικής και την Κοινή Ομάδα Εργασίας Αλιευμάτων.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ντουτέρτε χτες συσχέτισε τη «μάχη κατά των ναρκωτικών» της κυβέρνησής του με τις διώξεις των Εβραίων, λέγοντας σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ: «Ο Χίτλερ σφαγίασε 3 εκατομμύρια Εβραίους... υπάρχουν 3 εκατομμύρια εθισμένοι στα ναρκωτικά. Υπάρχουν όντως. Θα χαιρόμουν να τους εξοντώσω».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζεχ Τζόνσον, απέκλεισε χτες το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας πίσω από το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε σταθμό τρένων στο Νιου Τζέρσεϊ, με αποτέλεσμα το θάνατο μιας νεαρής μητέρας και τον τραυματισμό άλλων 100 επιβατών. Πάντως, οι αρμόδιοι ερευνητές που ανέλαβαν την εξακρίβωση των αιτιών του δυστυχήματος, ανέκτησαν τα δεδόμενα ταχύτητας της αμαξοστοιχίας που «έσκασε» πάνω στην τσιμεντένια πλατφόρμα του σταθμού στο Ν.Τζέρσεϊ, και ανακοίνωσαν πως θα ανακρίνουν τον μηχανικό και μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στη συγκεκριμένη αμαξοστοιχία.

ΝΤΑΡΜΣΤΑΝΤ.-- Το ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος Rosetta προσέκρουσε την Παρασκευή, όπως ήταν προγραμματισμένο, στην επιφάνεια του κομήτη Τσούρι, βάζοντας τέλος στην ιστορική διαστημική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από δώδεκα χρόνια και είχε ως στόχο να ρίξει φως στο μυστήριο του σχηματισμού του ηλιακού συστήματος. Αυτό ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

ΣΟΦΙΑ.-- Το βουλγαρικό κοινοβούλιο απαγόρευσε χτες τη μπούρκα σε δημόσιους χώρους, στο όνομα της ενίσχυσης της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής επιθέσεων από φανατικούς ισλαμιστές. Οι παραβάτες απειλούνται με πρόστιμο ως 1.500 λέβα (860 ευρώ) καθώς και με αναστολή της καταβολής των κοινωνικών τους επιδομάτων. Την ψηφοφορία μποϊκόταρε το εθνικιστικό κόμμα της τουρκικής μειονότητας «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες», υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση θα προκαλέσει θρησκευτική μισαλλοδοξία.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Πέντε ένοπλοι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν την Πέμπτη σε συγκρούσεις με τον αλγερινό στρατό σε ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Νιγηρίας, ανακοίνωσε χτες το αλγερινό υπουργείο Αμυνας. Οι συγκρούσεις έγιναν στο Τζέμπελ Ουσλάτι, κοντά στην περιοχή Μπάτνα, σε απόσταση 450 χλμ. από την πρωτεύουσα της χώρας, Αλγέρι.

ΚΑΪΡΟ.-- Τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, Ζακάρια Αμπντ Ελ Αζίζ, είχε στόχο η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης. Κατά την έκρηξη τραυματίστηκε ένας διερχόμενος πολίτης και διαλύθηκε αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά, πιθανόν από φανατικούς ισλαμιστές.

KIΝΣΑΣΑ.-- Αποτρεπτική ταξιδιωτική οδηγία για τη ΛΔ Κονγκό και εντολή στις οικογένειες Αμερικανών διπλωματικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που βρίσκονται στην αφρικανική χώρα να την εγκαταλείψουν άμεσα εξέδωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή την κλιμάκωση της κρατικής βίας σε βάρος δυνάμεων της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στη νέα αναβολή των προεδρικών εκλογών, που επρόκειτο να διεξαχθούν το Νοέμβρη και αναβλήθηκαν για τον Ιούλη του 2017. Νωρίτερα, η κογκολέζικη κυβέρνηση του Προέδρου Τζόζεφ Καμπίλα διαμαρτυρήθηκε για την επιβολή κυρώσεων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δύο στρατηγούς.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Εξαρση των αντιαμερικανικών αντιδράσεων προκαλεί στην ημιαυτόνομη περιοχή της κεντρικής Σομαλίας, Γκαλμουντούγκ, ο βομβαρδισμός υποτιθέμενης θέσης Σομαλών τζιχαντιστών της οργάνωσης Αλ Σαμπάμπ από αμερικανικό βομβαρδιστικό την περασμένη Τρίτη, καθώς αποδεικνύεται πως τα θύματα δεν ήταν στην πραγματικότητα εννιά τζιχαντιστές (όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο), αλλά 22 άμαχοι και στρατιώτες.

ΚΑΣΜΙΡ
Παραμένει υψηλή η ένταση

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Iδιαίτερα υψηλή παραμένει η ένταση στο Κασμίρ τις τελευταίες βδομάδες, ενώ προχτές σκοτώθηκαν δύο Πακιστανοί στρατιώτες μετά από μια «απρόκλητη» - σύμφωνα με τις πακιστανικές αρχές - επίθεση του ινδικού στρατού. Από τη μεριά του το Νέο Δελχί ανακοίνωσε ότι ξεκινά «καίρια χτυπήματα» με στόχο «τρομοκράτες» που δρουν στην περιοχή, ενώ το BBC μετέδιδε χτες ότι κάτοικοι των γύρω χωριών άρχισαν να εκκενώνουν τα σπίτια τους. Η ένταση στην περιοχή, για την οποία φιλονικούν Ινδία και Πακιστάν εδώ και χρόνια, δυναμώνει, ειδικά μετά την επίθεση που σημειώθηκε στις αρχές Σεπτέμβρη ενάντια σε ινδική στρατιωτική βάση, προκαλώντας το θάνατο 18 στρατιωτών. Οι δυο πλευρές ανταλλάσσουν κατηγορίες περί «στήριξης τρομοκρατών» και φαίνεται ότι οι διμερείς εντάσεις ίσως επηρεάσουν και άλλες ισορροπίες στην περιοχή.

Είναι ενδεικτικό μάλιστα ότι το Νεπάλ, που αυτή την περίοδο έχει αναλάβει την προεδρία στην Ενωση Νότιας Ασίας για την Περιφερειακή Συνεργασία (SAARC), ζήτησε να διασφαλιστεί «περιβάλλον βοηθητικό» ώστε να γίνει τελικά όπως έχει προγραμματιστεί η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης, τον επόμενο μήνα στο Κατμαντού. Και αυτό καθώς, αν και η συνάντηση των ηγετών των οκτώ μελών (Αφγανιστάν, Μπανγκλαντές, Μπουτάν, Ινδία, Μαλδίβες, Νεπάλ, Πακιστάν και Σρι Λάνκα) ήταν γνωστό εδώ και καιρό ότι θα γινόταν στις 9 και 10 Νοέμβρη στο Ισλαμαμπάντ, η Ινδία ανακοίνωσε ότι δε θα παραστεί σε αυτή, ενώ μετά το ίδιο ανακοίνωσαν και το Μπανγκλαντές, το Αφγανιστάν και το Μπουτάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ