Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Το συντομότερο δυνατόν» η εγκατάσταση του THAAD

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σεούλ ενάντια στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα οξύνει την αντιπαράθεση

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατες διαδηλώσεις στη Σεούλ ενάντια στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας που θα οξύνει την αντιπαράθεση
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την προσήλωση των ΗΠΑ στην εγκατάσταση του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD μετέφερε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας, Ντάνιελ Ράσελ. Μιλώντας σε Επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Ράσελ τόνισε πως στόχος είναι η ανάπτυξη του THAAD «το συντομότερο δυνατό, δεδομένης της επιτάχυνσης με την οποία συνεχίζονται οι πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας».

Αν και ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν διευκρίνισε το χρονοδιάγραμμα της Ουάσιγκτον, η συγκέντρωση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών δυνάμεων κλιμακώνεται σε Ασία - Ειρηνικό στο φόντο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι σοβαρές ενστάσεις που Πεκίνο και Μόσχα έχουν εκφράσει για τον «ερχομό» του THAAD, οι υψηλοί τόνοι και οι πυκνές στρατιωτικές ασκήσεις σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα κ.τ.λ.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, εκπρόσωποι των Ρεπουμπλικάνων έθεσαν το θέμα της μείωσης των αμερικανικών κονδυλίων που διατίθενται για την ασφάλεια Ν. Κορέας - Ιαπωνίας, θέμα για το οποίο ο Ράσελ απάντησε ότι κάτι τέτοιο θα είχε καταστροφικό αντίκτυπο για την περιφερειακή σταθερότητα και θα «άνοιγε την πόρτα» στην ενίσχυση της επιθετικότητας της Κίνας.

Στο μεταξύ, χτες οι νοτιοκορεατικές αρχές αναμενόταν να ανακοινώσουν νέα τοποθεσία για την εγκατάσταση του THAAD, μετά από αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής Σεονγκζού στην επαρχία Γκιεονγκσάνγκ, που περιλάμβανε ο αρχικός σχεδιασμός.

  • Στο μεταξύ, τρεις Κινέζοι ψαράδες πέθαναν χτες από ασφυξία, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κίνας - Ν. Κορέας έπιασε φωτιά, ύστερα από «χειροβομβίδες κρότου λάμψης» που χρησιμοποίησε η νοτιοκορεατική ακτοφυλακή, αντιδρώντας στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τον έλεγχο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε λύπη για τους θανάτους, πρόσθεσε ωστόσο ότι το πλοίο - που έπλεε 70 χιλιόμετρα από ένα νησί στα νοτιοδυτικά της Ν. Κορέας - ψάρευε παράνομα. Το ΥΠΕΞ της Κίνας ζήτησε «επείγοντα διάλογο για το ζήτημα» και μια «δίκαιη και πλήρη έρευνα να διεξαχθεί».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ