Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Αύριο το δημοψήφισμα για τη συμφωνία ειρήνης

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Αύριο Κυριακή πραγματοποιείται το δημοψήφισμα στην Κολομβία για τη συμφωνία τερματισμού της ένοπλης σύγκρουσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τους αντάρτες των Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που υπογράφτηκε και επίσημα στις 26 Σεπτέμβρη.

Είχαν προηγηθεί περίπου 4 χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων στην Αβάνα της Κούβας, που μαζί με τη Νορβηγία ήταν εγγυήτριες χώρες του διαλόγου. Τη διαδικασία συνόδευσαν η Βενεζουέλα και η Χιλή, ενώ απεσταλμένους είχαν στείλει ο ΟΗΕ, το Βατικανό, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Γερμανία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να κυριαρχεί το «Ναι» στη συμφωνία με 55-66%, ενώ το «Οχι» συγκεντρώνει από 34-38% και οι εμφανιζόμενοι ως αναποφάσιστοι 8-12%. Επίσης μια μικρότερη αντάρτικη οργάνωση, ο ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), που επίσης εξετάζει έναρξη διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, ανακοίνωσε κατάπαυση πυρός για τη διευκόλυνση της διενέργειας του δημοψηφίσματος. Mε βάση τη νομοθεσία, για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμά του απαιτείται να συμμετάσχει τουλάχιστον το 13% του εκλογικού σώματος (γύρω στα 4,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι).

Θυμίζουμε ότι η συμφωνία των 6 σημείων προβλέπει: Μιας μορφής αγροτική μεταρρύθμιση, αντικατάσταση των παράνομων καλλιεργειών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ναρκωτικών, στήριξη με προγράμματα στην επαρχία που θα χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένταξη των ανταρτών των FARC-EP στην κοινωνική ζωή ως πολιτικού κόμματος που θα συμμετέχει και στη Βουλή με 5 βουλευτές και 5 γερουσιαστές χωρίς δικαίωμα ψήφου (μέχρι να πάρει μέρος σε εκλογές), εγκατάλειψη των όπλων που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 3 μήνες, διάλυση των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου, διεθνείς εγγυητές και τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, νόμους και διατάγματα.

Παρά τη γενική ευφορία που υπάρχει σε λαϊκές δυνάμεις, είναι γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα υπάρχει ιδιαίτερα αρνητική εμπειρία από προηγούμενες ειρηνευτικές διαδικασίες. Η πιο οδυνηρή ήταν εκείνη που πριν από 31 χρόνια είχε ως αποτέλεσμα πάνω από 5 χιλιάδες νεκρούς, μέλη και στελέχη της «Πατριωτικής Ενωσης» (Union Patriotica), η οποία δημιουργήθηκε από τις FARC και το Κολομβιάνικο ΚΚ.

Ουσιαστική λύση στα πολλά προβλήματα του Κολομβιάνικου λαού μπορεί να έρθει μόνο με τη συνέχιση της πάλης ενάντια στην καπιταλιστική εξουσία, για την κατάργηση του εκμεταλλευτικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ