Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κηδεία Πέρες με ευχολόγια για «ειρήνη»...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Με την παρουσία δεκάδων ηγετών, πρώην κυβερνητικών και διπλωματικών αξιωματούχων, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο όρος Χερτζλ της Ιερουσαλήμ η κηδεία του πρώην Προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες. Ο Πέρες πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών, έχοντας συμμετάσχει ποικιλοτρόπως σε αμέτρητες σφαγές του Παλαιστινιακού και Λιβανέζικου λαού, σε σημαντικά προγράμματα για τη στρατιωτική θωράκιση του Ισραήλ ακόμη και με πυρηνικά όπλα, ήδη από τη δεκαετία του '50. Την τελευταία 25ετία έπαιξε και το ρόλο του «ειρηνοποιού», υπογράφοντας τις λεγόμενες «ειρηνευτικές» συμφωνίες του Οσλο το 1993 μαζί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, εμβαθύνοντας και εντείνοντας την κατοχή της Παλαιστινιακής γης...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρέστη επικεφαλής 30μελούς αντιπροσωπείας της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ το «παρών» έδωσαν Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς και αξιωματούχοι από την Αίγυπτο και την Ιορδανία, τις μοναδικές αραβικές χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ. Λίγο πριν την κηδεία, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έσφιξαν τα χέρια, για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες.

Στην επικήδεια ομιλία του, ο Ομπάμα χαρακτήρισε τον Πέρες έναν «από τους γίγαντες του 20ού αιώνα τον οποίο είχα την τιμή να συναντήσω». Σημείωσε ακόμα πως «η ασφάλεια την οποία αναζητεί το Ισραήλ περνά μέσα από την ειρήνη με τους Αραβες και τους Ισραηλινούς, και τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους».

Πριν από τον Ομπάμα, ο Νετανιάχου χαιρέτισε στο πρόσωπο του Πέρες «έναν μεγάλο άνδρα» για το Ισραήλ και για όλο τον κόσμο και, στρεφόμενος προς το φέρετρο του πρώην αντιπάλου του, του υποσχέθηκε: «Θα υπάρξει ειρήνη, Σιμόν». Ομως αναγνώρισε πως και για εκείνον ...η ασφάλεια προηγείται της ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ