Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΕΚΛΟΓΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ
«Ανάβουν» τα παζάρια

Εντείνονται τις επόμενες μέρες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και τα παζάρια ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο την εκλογή του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Οκτώβρη, έχει προγραμματιστεί η επόμενη φάση της διαδικασίας εξέτασης των υποψηφίων στην έδρα του οργανισμού στη Νέα Υόρκη, όπου μεταξύ άλλων θα εξακριβωθούν οι διαθέσεις των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία), οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» του βέτο.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κόντρα που έχει οξυνθεί τις τελευταίες βδομάδες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία θα ρίξει «βαριά σκιά» στη διαδικασία επιλογής του επόμενου γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, που κατά τη Ρωσία θα πρέπει να προέρχεται από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης. Η ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ έχει ήδη εκφράσει την προτίμησή της στο πρόσωπο της Βουλγάρας γενικής διευθύντριας της ΟΥΝΕΣΚΟ, Ιρίνα Μπόκοβα, μολονότι στα μέσα της βδομάδας η κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ άλλαξε ξαφνικά γνώμη, προτείνοντας σαν «πιο ελπιδοφόρα» την υποψηφιότητα της Βουλγάρας επιτρόπου στην ΕΕ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Γερμανία, προτιμούν την Γκεοργκίεβα, που μπήκε στο παιχνίδι της διεκδίκησης του ανώτατου αξιώματος στον ΟΗΕ μόλις πριν λίγες μέρες. Επιπροσθέτως, αρκετές χώρες του ΟΗΕ φαίνεται αντίθετα να ευνοούν την υποψηφιότητα του Πορτογάλου πρώην Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος είχε έρθει πρώτος στους πέντε γύρους ψηφοφορίας που έχουν πραγματοποιηθεί έως τώρα στα Ηνωμένα Εθνη. Δεύτερος σε αυτές τις ψηφοφορίες ήρθε ο 41χρονος Σέρβος πρώην προεδρεύων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας του, Βουκ Γέρεμιτς.

Ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα το Γενάρη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ