Σάββατο 1 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
«Αντιτρομοκρατικές» επαφές

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ στη βόρεια Συρία συνεχίζεται η στρατιωτική επιχείρηση «Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη», η τουρκική κυβέρνηση εντείνει και μια σειρά άλλες επαφές στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και της συνεργασίας στο πεδίο αυτό.

Προχτές, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με «πηγές» της προεδρίας που επικαλούνταν κι η «Χουριέτ», συζητήθηκε η κατάσταση στο Χαλέπι (που τις τελευταίες μέρες τροφοδοτεί και ιδιαίτερα αιχμηρές αντεγκλήσεις μεταξύ Δύσης - Ρωσίας), αλλά και γενικότερα το «συριακό ζήτημα». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Ερντογάν ενημέρωσε τη Μέρκελ και για την πορεία της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Στο μεταξύ, προχτές ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ συζήτησε ζητήματα που αφορούν την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» με τον πρώτο διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μουχάμαντ Μπιν Ναγιέφ που επισκέφτηκε την Τουρκία, όπως μετέδωσε το «Αναντολού». Ο Γιλντιρίμ στην επαφή τους σημείωσε πως οι δυο πλευρές θα ενισχύσουν το ρόλο του «Τουρκο-σαουδαραβικού Συντονιστικού Συμβουλίου» σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Από τη μεριά του ο Ναγιέφ επισήμανε τον «κρίσιμο ρόλο» της διμερούς συνεργασίας όσον αφορά την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γενέλ, επανήλθε στο θέμα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για κατάργηση της βίζας στο άμεσο διάστημα, και σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD χαρακτήρισε «απολύτως εφικτό» να προχωρήσει η συμφωνία, εξηγώντας ότι «αν υπάρχει η πολιτική βούληση, θα βρούμε μια λύση και θα τα καταφέρουμε. Θέλουμε την κατάργηση της βίζας το ταχύτερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ