ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, με αφορμή τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Το Σάββατο, η κόντρα της Ρωσίας με ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου οι διαφωνίες τους για τον τρόπο αποκλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Χαλέπι της Συρίας ακύρωσε ένα γαλλο-ισπανικό και ένα ρώσικο σχέδιο απόφασης. Το γαλλο-ισπανικό... ζητούσε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι με πρόσχημα την προστασία αμάχων και απώτερο στόχο τη δημιουργία «ομπρέλας» σε ομάδες αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών που δρουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης υπό τη στενή πολιορκία του συριακού στρατού και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Το ρωσικό σχέδιο πρότεινε μία επιχείρηση αποχώρησης τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» από το Α. Χαλέπι με εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Σε καθένα ασκήθηκε βέτο από τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Ωστόσο, η κόντρα στον ΟΗΕ δεν περιορίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μεταφερθεί ενδεχομένως και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, πως θα έρθει σε επαφή με την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του ΔΠΔ, για να εξακριβώσει «πώς μπορεί να ξεκινήσει έρευνα» σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά αντικαθεστωτικών στο Α. Χαλέπι. Παράλληλα, χτες, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας επίσημα την έναρξη έρευνας από το ΔΠΔ σε σχέση με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία.

Οπως φάνηκε από την ψηφοφορία επί των δύο σχεδίων αποφάσεων στο ΣΑ, οι κόντρες στον ΟΗΕ για τη Συρία δεν περιορίζονται μόνον μεταξύ Ρωσίας, από τη μια, και ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας, από την άλλη, αλλά και μεταξύ δύο αραβικών συμμάχων όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Ο Σαουδάραβας πρέσβης στον ΟΗΕ κατήγγειλε την Αίγυπτο επειδή ψήφισε υπέρ του ρωσικού σχεδίου απόφασης, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «οδυνηρή». Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, από την άλλη, σημείωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το Κάιρο είναι υπέρ της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία και δεν επιθυμεί να δοθεί ο παραμικρός ρόλος στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»...

Και ενώ οι κόντρες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο BBC σημείωσε πως η Μόσχα «παραμένει ανοικτή σε κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ» στη Συρία. Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Νικολάι Πάνκοφ, ανακοίνωσε τα σχέδια της Μόσχας να δημιουργήσει μόνιμη ναυτική βάση στο Ταρτούς, όπου διατηρεί σήμερα σταθμό ανεφοδιασμού για ρωσικά πολεμικά πλοία.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδιώξει μια πολιτική λύση στη Συρία. Στη Δαμασκό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, εξέφρασαν προθυμία να παράσχουν εγγυήσεις σε αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές για ασφαλή αποχώρησή τους από το Α. Χαλέπι, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε την πολιτική διαδικασία εξεύρεσης λύσης για τερματισμό του πολέμου.

Από την Κωνσταντινούπολη, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε διεθνές φόρουμ για την Ενέργεια τόνισε ότι η συνέχιση της αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και τη Συρία «προκαλεί περισσότερες επιπτώσεις στην Τουρκία από οπουδήποτε αλλού». Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα του Βορείου Ιράκ είπε πως «όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται θα πρέπει πρώτα να προστατεύσουν την ίδια τους τη χώρα, να μάθουν να γίνουν κράτος και μετά να έρθουν να μιλήσουν στην Τουρκία».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ το «παζάρεμα» εντείνεται ολόπλευρα. Είναι ενδεικτικά τα σενάρια που εμφανίζονται ως εναλλακτικά στο σημερινό σύστημα εγγυήσεων, όπως αυτά που αφορούν τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο. Μάλιστα, κυριακάτικα ΜΜΕ εμφάνιζαν ως «πρόταση» που επίσης έχει πέσει στο τραπέζι τη δημιουργία τουρκικής αλλά και ελληνικής βάσης. Ενθερμος υποστηρικτής τέτοιων «εναλλακτικών» εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς της να «διαχειριστεί» ευρύτερες δυσκολίες που αυτή την περίοδο περνούν οι σχέσεις της με την Αγκυρα.

Από την άλλη μεριά, εξίσου επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και οι διαρκείς «εκκλήσεις» περί ενθάρρυνσης των επενδυτικών και άλλων συνεργασιών που θα επιταχύνει μια «λύση», στις οποίες πρωτοστατεί μεταξύ άλλων και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», επισήμανε ξανά: «Αν (η Τουρκία) θέλει να έχει ρόλο στην περιοχή, πρέπει να συμβάλει στη λύση προβλημάτων και όχι στη δημιουργία νέων ή στην αναπαραγωγή παλιών. Η Τουρκία, αν συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης, έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα απ ό,τι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας. Επιπλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις προκειμένου να ακολουθήσει η Αγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού». Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρου, μίλησε για «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» με βάση το οποίο πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Κατά τ' άλλα, την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους προκάλεσε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου «να μην επιμένουν (σ.σ. στα Κατεχόμενα) στην εκ περιτροπής προεδρία, εκτός εάν μας αποδείξουν ότι σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου το 18% βγάζει πρόεδρο της χώρας εκείνης. Τότε να πάμε φανερά να ψηφίσουμε τον Ακιντζί πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, βρήκε ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι η «λύση» που θα βρεθεί θα είναι στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φλεβάρη 2014 και ότι όσοι απορρίπτουν ένα μοντέλο λύσης που δεν περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.

ΜΑΛΙ - ΝΙΓΗΡΑΣ - ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Περιοδεία Μέρκελ για διείσδυση και Μεταναστευτικό

Η Μέρκελ στο Μάλι

Copyright 2016 The Associated

Η Μέρκελ στο Μάλι
ΝΙΑΜΕΪ.--

Πιέσεις για ανάσχεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από χώρες της Αφρικής προς την Ευρώπη και προώθηση των συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων στην περιοχή, με «όχημα» την αντιτρομοκρατική συνεργασία για την καταπολέμηση οργανώσεων τζιχαντιστών, άσκησε χτες στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο αφρικανικής περιοδείας που ξεκίνησε την Κυριακή από το δυτικοαφρικανικό Μάλι, με παρόμοια ατζέντα.

Ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Μαχαμάντου Ισούφου, προσπάθησε να αποσπάσει δεσμεύσεις για αύξηση της οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στη χώρα του, για την ανάσχεση της «μη ομαλής μετανάστευσης», ζητώντας από την Μέρκελ ένα «νέο σχέδιο Μάρσαλ» για τις χώρες της περιοχής για την προώθηση υποδομών ανάπτυξης. Οπως είπε, τα 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ που δίνει η ΕΕ, δεν φτάνουν και για ανάσχεση της παράνομης μετανάστευσης και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Συμφώνησε, ωστόσο, με την Μέρκελ ότι η παράνομη μετανάστευση «θα πρέπει να σταματήσει...», προσθέτοντας πως η Γερμανία μπορεί να φτιάξει μία βάση στρατιωτικής επιμελητηριακής υποστήριξης στο Νίγηρα, για να ενισχύσει «τον αγώνα κατά του εξτρεμισμού» στην περιοχή.

Η Μέρκελ, από την πλευρά της, απάντησε ότι προτού συζητηθεί η αύξηση οποιασδήποτε βοήθειας από την ΕΕ προς χώρες όπως ο Νίγηρας, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα κεφάλαια αυτά «θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά». Στο Μάλι, όπου βρέθηκε την Κυριακή, η Μέρκελ αποθάρρυνε τη συνέχιση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, λέγοντας πως η Αφρική δεν θα πρέπει να χάσει «τα καλύτερα μυαλά». Υποσχέθηκε συνέχιση της «συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας», καθώς, ως γνωστόν, στο Μάλι έχουν τα τελευταία χρόνια αναπτυχθεί πάνω από 600 Γερμανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο αποστολής της ΕΕ για την εκπαίδευση του μαλινέζικου στρατού στις μάχες κατά τζιχαντιστών της «Αλ Κάιντα»...

Σήμερα, η Μέρκελ αναμένεται να ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Αφρική με επίσκεψη στην Αιθιοπία.

ΥΕΜΕΝΗ
Αντιδράσεις μετά το μακελειό δεκάδων στη Σαναά...

ΓΕΝΕΥΗ - ΣΑΝΑΑ.--

Εκκληση για τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη», όπου εδώ και ενάμιση χρόνο η Σαουδική Αραβία, Δυτικοί και Αραβες σύμμαχοί της πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση, απηύθυνε χτες ο Ιορδανός «Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.

Ο Χουσέιν στηλίτευσε την πολύνεκρη σφαγή 140 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 525 το περασμένο Σάββατο, πιθανώς από βομβαρδιστικά της Σ. Αραβίας, στην κηδεία του Υεμενίτη υπουργού Εσωτερικών στην πρωτεύουσα της χώρας, Σαναά, που ελέγχεται από Σιίτες Χούτι. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ σημείωσε πως οι χώρες που απαρτίζουν το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμβάλει στην εγκαθίδρυση «ενός κλίματος ατιμωρησίας» στην Υεμένη, με την αποτυχία τους να συμφωνήσουν ακόμη και στη διενέργεια μίας κατάλληλης έρευνας.

Ακολούθως, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν δήλωσε, επίσης, πως πρέπει να υπάρξει «λογοδοσία». Η Σ. Αραβία, από την πλευρά της, έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκφράζοντας «βαθιά λύπη για την αναφερθείσα επίθεση» και διαβεβαίωσε πως θα κάνει «έρευνα». Την Κυριακή, πλήθη χιλιάδων ατόμων διαδήλωσαν στην Σαναά κατά της εισβολής της Σ. Αραβίας στη χώρα τους, απαιτώντας άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ