Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κλιμακώνονται οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται να γίνει η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ το «παζάρεμα» εντείνεται ολόπλευρα. Είναι ενδεικτικά τα σενάρια που εμφανίζονται ως εναλλακτικά στο σημερινό σύστημα εγγυήσεων, όπως αυτά που αφορούν τη δημιουργία τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο. Μάλιστα, κυριακάτικα ΜΜΕ εμφάνιζαν ως «πρόταση» που επίσης έχει πέσει στο τραπέζι τη δημιουργία τουρκικής αλλά και ελληνικής βάσης. Ενθερμος υποστηρικτής τέτοιων «εναλλακτικών» εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο και της προσπάθειάς της να «διαχειριστεί» ευρύτερες δυσκολίες που αυτή την περίοδο περνούν οι σχέσεις της με την Αγκυρα.

Από την άλλη μεριά, εξίσου επικίνδυνες για τα λαϊκά συμφέροντα είναι και οι διαρκείς «εκκλήσεις» περί ενθάρρυνσης των επενδυτικών και άλλων συνεργασιών που θα επιταχύνει μια «λύση», στις οποίες πρωτοστατεί μεταξύ άλλων και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης της Κυριακής», επισήμανε ξανά: «Αν (η Τουρκία) θέλει να έχει ρόλο στην περιοχή, πρέπει να συμβάλει στη λύση προβλημάτων και όχι στη δημιουργία νέων ή στην αναπαραγωγή παλιών. Η Τουρκία, αν συμπεριφερθεί ως δύναμη ειρήνης και συνεννόησης, έχει να κερδίσει πολλά περισσότερα απ ό,τι αν συμπεριφερθεί ως δύναμη πολέμου και βίας. Επιπλέον, η νέα γεωπολιτική και η ενεργειακή διπλωματία παρέχουν εν δυνάμει αιτιολογήσεις προκειμένου να ακολουθήσει η Αγκυρα μια πολιτική χαμηλότερων τόνων και λύσης του Κυπριακού». Ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέχιση της παρουσίας τουρκικού στρατού στην Κύπρου, μίλησε για «ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα» με βάση το οποίο πρέπει να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα.

Κατά τ' άλλα, την έντονη αντίδραση του ψευδοκράτους προκάλεσε η τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου «να μην επιμένουν (σ.σ. στα Κατεχόμενα) στην εκ περιτροπής προεδρία, εκτός εάν μας αποδείξουν ότι σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου το 18% βγάζει πρόεδρο της χώρας εκείνης. Τότε να πάμε φανερά να ψηφίσουμε τον Ακιντζί πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ο «εκπρόσωπος» του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, βρήκε ευκαιρία να υπενθυμίσει ότι η «λύση» που θα βρεθεί θα είναι στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος της 11ης Φλεβάρη 2014 και ότι όσοι απορρίπτουν ένα μοντέλο λύσης που δεν περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ