Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αναπτύσσει πυραυλικά συστήματα στο Καλίνινγκραντ

Αντιδράσεις από χώρες του ΝΑΤΟ

Ενα ακόμα σημείο που καταγράφει ξεκάθαρα την όξυνση της αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι η κίνηση στην οποία προχώρησε η ρωσική κυβέρνηση, να αναπτύξει πυραύλους Iskander-M, ικανούς να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και με ακτίνα δράσης τα 700 χιλιόμετρα, στο θύλακα του Καλίνινγκραντ, που συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, την ίδια ώρα που σε αυτές τις χώρες οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα και δύναμη 40.000 στρατιωτών συνολικά στη Βαλτική. Επίσης, η κίνηση έρχεται λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ρωσίας να «παγώσει» τη διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ για την καταστροφή οπλικού πλουτωνίου.

Η πολωνική κυβέρνηση αντέδρασε πολύ έντονα στην τοποθέτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων, με τον υπουργό Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσιλόβσκι, να δηλώνει ότι πρόκειται για «αδικαιολόγητη και ακατάλληλη αντίδραση στη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ». Η ρωσική πλευρά, από την άλλη, απάντησε ότι η μεταφορά των συστημάτων γίνεται στο πλαίσιο «στρατιωτικών ασκήσεων ρουτίνας». «Οι πυραυλικές αυτές μονάδες έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από μία φορά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ (...) και θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, και πρόσθεσε ότι ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε σκοπίμως σε έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο.

«Η κίνηση αυτή, όχι μόνο αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αλλά επίσης είναι πιθανόν ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που θέτουν όρια στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χιλιομέτρων» δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, Λίνας Λινκεβίσιους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ