Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Πάνω από 1.000 οι νεκροί από τον «Μάθιου»

Νεκροί και από τη χολέρα που έκανε την εμφάνισή της

Για άλλη μια φορά, η φτωχολογιά της Αϊτής πληρώνει βαρύ τίμημα εξαιτίας της ανυπαρξίας στοιχειωδών μέτρων προστασίας και υποδομών, μετά από έντονα φυσικά φαινόμενα (σεισμός του 2010 και τυφώνες). Χωρίς να μπορεί να μιλήσει κανείς με σιγουριά, τα θύματα από τον πρόσφατο τυφώνα «Μάθιου» που σάρωσε τη χώρα αυτή, όπου χιλιάδες σεισμοπαθείς ζουν ακόμα σε σκηνές, ξεπερνούν τα 1.000, ενώ υπάρχουν ακόμα αρκετά μη προσβάσιμα σημεία.

Ταυτόχρονα με τη βιβλική καταστροφή στο νησί, η φτώχεια και η παντελής ανυπαρξία στοιχειώδους υποδομής αποχέτευσης δημιουργούν συνθήκες εκδήλωσης επιδημιών, όπως η χολέρα (όπως συνέβη και μετά το σεισμό) με τους νεκρούς ήδη να φτάνουν τους 13 στη νοτιο-δυτική Αϊτή. Ο επικεφαλής του προγράμματος του υπουργείου Υγείας της Αϊτής, Ντόναλντ Φρανσουά, δήλωσε ότι 62 άνθρωποι επίσης νοσούν.

Ανάγκη άμεσης ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι και τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που καταφθάνουν στην Αϊτή δεν επαρκούν.

Ο τυφώνας «Μάθιου» που ξεκίνησε από την προηγούμενη βδομάδα με ισχυρούς ανέμους, έως και 230 χλμ. την ώρα, σημαντικά εξασθενημένος, εξακολουθεί να πλήττει τις νότιες περιοχές των ΗΠΑ. Από τις μεγάλες πλημμύρες προκλήθηκαν διακοπές ρεύματος, ενώ συνολικά 17 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πτώσεις δέντρων ή αναθυμιάσεις. Υπολογίζεται επίσης ότι περίπου 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, ενώ απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ