Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο

Ξεκίνησε χτες το Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη

Πούτιν και Ερντογάν στις χτεσινές εργασίες του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου
Πούτιν και Ερντογάν στις χτεσινές εργασίες του Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Η Τουρκία παρέχει την πιο βιώσιμη οδό για τη διανομή του (φυσικού) αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, επέλεξε να υποστηρίξει ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του 23ου Παγκόσμιου Ενεργειακού Συνεδρίου που άρχισε χτες στην Κωνσταντινούπολη.

Σε μια περίοδο που οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί και σχεδιασμοί στην περιοχή μας εντείνονται (βλ. τρίγωνα συνεργασίας στα οποία συμμετέχει και η Ελλάδα), η Αγκυρα θα αξιοποιήσει και τη συγκεκριμένη διοργάνωση (που γίνεται με τη συμμετοχή πολιτικών ηγετών και επιχειρηματικών στελεχών και πολλοί χαρακτηρίζουν «Ολυμπιάδα στον κλάδο της Ενέργειας») για να προωθήσει κολεγιές ευνοϊκές για τα συμφέροντα των μονοπωλίων που στηρίζει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία (χωρίς να σημαίνει ότι εξαλείφτηκαν υπαρκτές αντιθέσεις), ο Πρόεδρος της οποίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμενόταν χτες να συναντήσει τον Ερντογάν, με αφορμή τη συμμετοχή του και στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Μάλιστα, ο Πούτιν, παρεμβαίνοντας στο συνέδριο, στάθηκε στη σημασία που έχει η μεγαλύτερη πρόσβαση όλων στην Ενέργεια. Βεβαίως, η «πρόσβαση όλων στην Ενέργεια» δεν ενδιαφέρει τους ιμπεριαλιστές από τη μεριά της ικανοποίησης λαϊκών αναγκών, αλλά από την πλευρά «εναλλακτικών» που φιλοδοξούν να προσφέρουν έναντι ανταγωνιστών τους, ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερα μερίδια στο μοίρασμα αγορών και πρώτων υλών κ.τ.λ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, χτες, ο Τούρκος υπουργός, Νιχάτ Ζεϊμπεκσί, δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2017 Αγκυρα και Μόσχα θα υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επενδυτικού ταμείου, με αρχικό κεφάλαιο 1 δισ. δολάρια και στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας καταρχήν σε τουρισμό, Ενέργεια, γεωργία και μεταφορές. Ξεχωριστή θέση στη διμερή οικονομική συνεργασία θα αποκτήσει η κατασκευή του αγωγού «Turkish Stream» («Τούρκις Στρημ»), που σύμφωνα με διάφορες πηγές, αναμένεται να επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες σκοτώθηκε ένας στρατιώτης από επίθεση στην επαρχία Ντιγιαρμπακίρ, που οι αρχές απέδωσαν στο ΡΚΚ. Είχε προηγηθεί την Κυριακή άλλη επίθεση του ΡΚΚ στην επαρχία Χακάρι, με συνολικά 15 νεκρούς. Τέλος, χτες, διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής, στη διάρκεια συγκέντρωσης που έγινε στην Αγκυρα, για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πολύνεκρη επίθεση που στις 10 Οκτώβρη του 2015 κόστισε τη ζωή 103 ανθρώπων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ