ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στο δρόμο φοιτητές και σπουδαστές στις 3 Νοέμβρη

Στο δρόμο βγαίνουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές στις 3 Νοέμβρη, μπροστά στην άθλια κατάσταση και τα διογκωμένα, παντός τύπου, προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Ηδη μέχρι στιγμής, στην Αθήνα αποφάσεις έχουν πάρει οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Πληροφορικής Χαροκοπείου, Γεωγραφίας Χαροκοπείου, σύλλογοι οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ, ΦΕΑ, και οι Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΔΟ ΤΕΙ Πειραιά, ΣΤΕΤΡΟΔ, ΣΓΤΚΣ, Νοσηλευτικής ΤΕΙ Αθήνας. Οι φοιτητικοί σύλλογοι που μέχρι στιγμής έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής πραγματοποίησαν χτες σύσκεψη για την οργάνωση του συλλαλητηρίου, όπου αποφασίστηκε στην Αθήνα να πραγματοποιηθεί στις 3/11, στις 14.00 στα Προπύλαια. Στο κάλεσμά τους μετά τη σύσκεψη σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Θέλουμε να σπουδάσουμε, να πάρουμε όση περισσότερη μόρφωση μπορούμε στο αντικείμενό μας. Εχουμε μεράκι να δουλέψουμε στο επιστημονικό μας αντικείμενο, με κατοχυρωμένα τα εργασιακά μας δικαιώματα μετά το πτυχίο!

Απέναντι σε αυτές τις αγωνίες μας έχει στηθεί ένα μαύρο μέτωπο, που αποτελείται από την κυβέρνηση και τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, την ΕΕ, το ΔΝΤ, που αποτελειώνουν τα δικαιώματά μας.

Η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες πιστεύουν στον ίδιο θεό, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, γι' αυτό την ίδια ώρα που επιτίθενται σε εμάς, δίνουν πακέτα πολλών εκατομμυρίων μέσω του νέου "αναπτυξιακού νόμου" και με άλλους τρόπους στηρίζουν τραπεζίτες, βιομήχανους και εφοπλιστές.

Στα "σκουπίδια" τα μνημόνιά τους και τα μέτρα τους που κάνουν τη ζωή και τις σπουδές μας χειρότερες!

Θέλουμε να σπουδάζουμε σήμερα αποκλειστικά δωρεάν και ολοκληρωμένα (...) να δουλέψουμε στο αντικείμενό μας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα...», αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Οι φοιτητές απαιτούν:

  • Να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των σχολών μας, να γίνει αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ύψος των αναγκών. Οι σχολές ρημάζουν, καθώς μόνο τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων!
  • Ούτε ευρώ από τους φοιτητές για σίτιση, στέγαση, μετακίνηση, αναλώσιμα.
  • Να σταματήσει η παράδοση της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες.
  • Να μπει τέλος στην υποβάθμιση των σπουδών. Οι ελλείψεις καθηγητών οδηγούν σε κατάργηση μαθημάτων και συνωστισμό στα αμφιθέατρα!
  • Να σταματήσει η μεταφορά γνώσεων εκτός του πτυχίου! Σε πανάκριβα μεταπτυχιακά, στα οποία η κυβέρνηση γενικεύει τα δίδακτρα και πιστοποιητικά. Το πτυχίο να είναι η μοναδική προϋπόθεση για άσκηση του επαγγέλματος!».

Παράλληλα, διεκδικούν κανένας απόφοιτος να μη δουλεύει με μισθό κάτω από 751 ευρώ (το 30% των αποφοίτων δουλεύει με μισθό λιγότερο από 586 ευρώ). Να υπογραφούν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (ένας στους δύο νέους δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας). Δουλειά για όλους με σύγχρονους εργασιακούς και μισθολογικούς όρους (το 33% των αποφοίτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι άνεργοι).

Υπερψηφίστηκε η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ερευνας

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του «Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας», με το οποίο η κυβέρνηση υποτάσσει ακόμα περισσότερο την επιστημονική έρευνα στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Οπως προβλέπεται, το «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας» είναι ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), τον οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση για να διαχειριστεί δάνειο 240 εκατ. ευρώ, για την Ερευνα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί - σύμφωνα με το άρθρο 1 - ρητά με βάση «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», θα συνάπτει (άρθρο 2) «κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις», με συνδικαιούχους χρηματοδότησης να είναι «επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής». Εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα συμμετέχουν και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΛΙΔΕΚ, η οποία θα καθορίζει τα ερευνητικά προγράμματα, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδρύματος (άρθρο 10) θα δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας (ελαστικές μορφές απασχόλησης, συμβάσεις μίσθωσης έργου, που μπορεί να είναι και μίας μέρας κ.λπ.).

Ολα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα της ψήφου τους (ΝΔ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «κατά», ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων «υπέρ»), συμφώνησαν με τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας «με την αγορά και την επιχειρηματικότητα», φράση που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όλους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξαν το πραγματικό του περιεχόμενο. Τόσο ο ειδικός αγορητής του Κόμματος επί του νομοσχεδίου Στ. Τάσσος, όσο και ο βουλευτής Γ. Δελής (με χρέος κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος) επισήμαναν ότι η κυβέρνηση, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, «θέλει να βάλει την Ερευνα ακόμα βαθύτερα στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα οι επιστημονικές έρευνες για την καταπολέμηση βαριών νοσημάτων. Οπως επισήμανε ο Γ. Δελής, «μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που απαντάει στο σήμερα και διεκδικεί άμεσα αιτήματα σε όλα τα λαϊκά προβλήματα, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στη φιλολαϊκή προοπτική, που βρίσκεται στον αντίποδα της δικής σας πολιτικής», στην ανατροπή του σάπιου συστήματος, «μπορεί η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας να τεθεί στην υπηρεσία των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».

ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Τεράστια προβλήματα στη στέγαση των σπουδαστών

Τα τεράστια προβλήματα στη στέγαση των σπουδαστών στο ΤΕΙ Ηπείρου αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος, Σταύρος Τάσσος προς τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

«Οι ασφυκτικές περικοπές στους προϋπολογισμούς των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας έχουν δυσχεράνει ιδιαίτερα τη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Πέρα από τις διαχρονικές ελλείψεις προσωπικού, διδακτικού και διοικητικού, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οξυμένη στα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας και ειδικότερα στο ζήτημα της στέγασης των σπουδαστών. Ιδιαίτερα στο ΤΕΙ Αρτας οι ελάχιστες θέσεις των 78 δωματίων, όπου σήμερα διαμένουν 158 σπουδαστές, είναι τραγικά ελλιπείς, τη στιγμή που στο ΤΕΙ σπουδάζουν 2.500 περίπου σπουδαστές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απορρίπτονται κάθε χρόνο αιτήσεις φοιτητών για στέγαση κι ας πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αξιοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση της Διοίκησης της Εστίας να συνυπολογίσει επιπλέον κριτήρια, όπως τη συμπλήρωση συγκεκριμένων διδακτικών μονάδων. Συνέπεια των παραπάνω είναι να πεταχτούν τελικά από τη φοιτητική εστία 27 σπουδαστές. Με τον τρόπο αυτό, ουσιαστικά θα οδηγηθούν στην εγκατάλειψη των σπουδών τους, αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στην ενοικίαση σπιτιού. Ηδη για το λόγο αυτό μια σπουδάστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λόγω λιποθυμίας της. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει ήδη 77 αιτήσεις πρωτοετών που καλύπτουν τα οικονομικά κριτήρια, οι διαθέσιμες όμως κλίνες μετά το πέταγμα των 27 σπουδαστών είναι μόνο 44!», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση, η οποία καταλήγει: «Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μετά τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Είναι η πολιτική της εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, της δραστικής περικοπής των κοινωνικών δαπανών και της Παιδείας για να διατηρηθούν και να αυξηθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των εφοπλιστών, των βιομηχάνων γενικότερα του κεφαλαίου. Στο έδαφος της τραγικής υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ, της παράδοσης των παροχών της φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους (Εστίες, Λέσχες), προωθούνται τα κελεύσματα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, με άμεσο κόστος στην τσέπη αλλά και στη μόρφωση των σπουδαστών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε:

  • Να δοθεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ώστε να ενοικιαστούν άμεσα δωμάτια σε ξενοδοχεία της πόλης για να μη μείνει κανένας σπουδαστής που έχει κάνει αίτηση και πληροί τα οικονομικά κριτήρια, χωρίς στέγαση.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες ανέγερσης της φοιτητικής εστίας που έχει θεμελιωθεί εδώ και πολλά χρόνια, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις ασφάλειας, υγιεινής και διαβίωσης.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δεύτερη δύναμη η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Ολοκληρώθηκε, την περασμένη Παρασκευή, το συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ) στο Βόλο, όπου οι σύνεδροι ψήφισαν για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για το Κεντρικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας έχουν ως εξής: «Αγωνιστική Συνεργασία» (το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ) 36 ψήφους και 4 έδρες (στο προηγούμενο συνέδριο του 2013 είχε 3 έδρες), «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» (ΠΑΣΚΕ) 37 ψήφους και 5 έδρες (είχε 6), «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) 23 ψήφους και 3 έδρες (διατηρεί τον ίδιο αριθμό εδρών), «Δίκτυο Διοικητικών» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) 17 ψήφους και 2 έδρες (από 1), «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση» (ΔΑΚΕ) 11 ψήφους και 1 έδρα (από 2).

Φέτος το σύνολο των συνέδρων ήταν 136 (από τους οποίους ψήφισαν οι 126), ενώ ο συνολικός αριθμός των συνέδρων το 2013 ήταν 167. Δηλαδή, υπήρξε μείωση 31 ατόμων μέσα σε τρία χρόνια, γεγονός που αποτυπώνει τη συνολική μείωση, χρόνο με το χρόνο, του διοικητικού προσωπικού στα πανεπιστήμια. Ετσι, λόγω του μικρότερου Σώματος του Συνεδρίου μειώθηκε και ο αριθμός των εκλεγμένων αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ από 9 σε 7.

Συγκεκριμένα, για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: «Αγωνιστική Συνεργασία» 2 αντιπροσώπους, «Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση» 2 αντιπροσώπους, «Ενωτική Αριστερή Παρέμβαση» 2 αντιπροσώπους, «Δίκτυο Διοικητικών» 1 αντιπρόσωπο, «Αυτόνομη Συνδικαλιστική Δράση» κανέναν αντιπρόσωπο.

Στο συνέδριο ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία το πλαίσιο δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ καθώς και τα ψηφίσματα που αφορούν τις ΣΣΕ, το ΕΚΑ και τους μετανάστες. Ακόμη ψηφίστηκαν οι δύο καταστατικές τροποποιήσεις που έφεραν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με ομόφωνη εισήγηση του ΚΣ και ομόφωνη έγκριση από το συνέδριο. Η πρώτη τροποποίηση αφορά στην καθολική συμμετοχή των συμβασιούχων σε όλες τις διαδικασίες της Ομοσπονδίας. Η δεύτερη τροποποίηση δεν επιτρέπει στους γενικούς διευθυντές, στους γενικούς γραμματείς και στις ειδικές θέσεις να εκλεγούν στο ΚΣ της ΟΔΠΤΕ.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για το σχολείο

Εκδηλώσεις παρουσίασης της πρότασης του ΚΚΕ για το Ενιαίο 12χρονο Σχολείο Σύγχρονης Γενικής Παιδείας, πραγματοποιούν Οργανώσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

  • Η Τομεακή Επιτροπή Χαλκιδικής του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Πολυγύρου.
  • Οι Κομματικές Οργανώσεις Γλυφάδας και Εκπαιδευτικών Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ, το Σάββατο 22 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ Αγ. Τρύφωνα Γλυφάδας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ