Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ
Υπερψηφίστηκε η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Ερευνας

Ψηφίστηκε χτες επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δημιουργία του «Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας», με το οποίο η κυβέρνηση υποτάσσει ακόμα περισσότερο την επιστημονική έρευνα στην ικανοποίηση των αναγκών του κεφαλαίου.

Οπως προβλέπεται, το «Ελληνικό Ιδρυμα Ερευνας και Καινοτομίας» είναι ιδιωτικός φορέας (ΝΠΙΔ), τον οποίο δημιουργεί η κυβέρνηση για να διαχειριστεί δάνειο 240 εκατ. ευρώ, για την Ερευνα, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο φορέας αυτός θα λειτουργεί - σύμφωνα με το άρθρο 1 - ρητά με βάση «τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας», θα συνάπτει (άρθρο 2) «κάθε είδους συμβάσεις, συμφωνίες συνεργασίας και προγραμματικές συμβάσεις», με συνδικαιούχους χρηματοδότησης να είναι «επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα της ημεδαπής και της αλλοδαπής». Εκπρόσωποι επιχειρήσεων θα συμμετέχουν και στη Συμβουλευτική Επιτροπή του ΕΛΙΔΕΚ, η οποία θα καθορίζει τα ερευνητικά προγράμματα, ενώ οι εργαζόμενοι του ιδρύματος (άρθρο 10) θα δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ζούγκλας (ελαστικές μορφές απασχόλησης, συμβάσεις μίσθωσης έργου, που μπορεί να είναι και μίας μέρας κ.λπ.).

Ολα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ανεξάρτητα της ψήφου τους (ΝΔ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν «κατά», ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων «υπέρ»), συμφώνησαν με τον πυρήνα του νομοσχεδίου για τη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας «με την αγορά και την επιχειρηματικότητα», φράση που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από όλους.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ανέδειξαν το πραγματικό του περιεχόμενο. Τόσο ο ειδικός αγορητής του Κόμματος επί του νομοσχεδίου Στ. Τάσσος, όσο και ο βουλευτής Γ. Δελής (με χρέος κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κόμματος) επισήμαναν ότι η κυβέρνηση, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, «θέλει να βάλει την Ερευνα ακόμα βαθύτερα στην υπηρεσία της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων», θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι για παράδειγμα οι επιστημονικές έρευνες για την καταπολέμηση βαριών νοσημάτων. Οπως επισήμανε ο Γ. Δελής, «μόνο με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, που απαντάει στο σήμερα και διεκδικεί άμεσα αιτήματα σε όλα τα λαϊκά προβλήματα, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στη φιλολαϊκή προοπτική, που βρίσκεται στον αντίποδα της δικής σας πολιτικής», στην ανατροπή του σάπιου συστήματος, «μπορεί η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας να τεθεί στην υπηρεσία των συνεχώς διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ