ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χοντροκομμένη προσπάθεια χειραγώγησης του λαού

Αξιοσημείωτη... επιμονή να θέτει στη δημόσια συζήτηση το ενδεχόμενο ενός τέταρτου μνημονίου επιδεικνύει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, ο οποίος μετά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το θέμα χτες, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αν πάμε σε νέα μέτρα και νέο μνημόνιο, το πρόγραμμα θα έχει αποτύχει. Εχουμε μπροστά μας τρία βασικά θέματα: Ποσοτική χαλάρωση, το χρέος, τα πρωτογενή ελλείμματα μετά το 2018. Αν βγουν αυτά θα έχουμε μια εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε, υπερασπιζόμενος την ήδη εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική για την υπηρέτηση των «βασικών θεμάτων» που ιεραρχεί το κεφάλαιο και υποστηρίζοντας ότι τάχα έχει να ωφεληθεί και ο λαός από την επίτευξή τους.

Κληθείς να σχολιάσει το νέο Ασφαλιστικό - λαιμητόμο που ψήφισε η συγκυβέρνηση, έκανε λόγο για μια μεταρρύθμιση στο πλαίσιο συμβιβαστικής και επώδυνης συμφωνίας, χαρακτηρίζοντάς το «πολιτική ήττα». Εντούτοις, κι εδώ, ισχυριζόμενος ότι εάν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε μέσα στο 2017 ίσως και να μπορέσει να δοθεί η 13η σύνταξη, επιχείρησε να καλλιεργήσει αυταπάτες για τα... καλύτερα που δήθεν έρχονται αν ο λαός στρατευτεί στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης κι αποδεχτεί τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενά της.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρει. «Δεν με ενδιαφέρει ο ανασχηματισμός προσώπων, με ενδιαφέρει να μην υπάρχει ανασχηματισμός στο πρόγραμμά μας», δήλωσε.

Υπηρετώντας την ίδια προσπάθεια χειραγώγησης του λαού στα όσα υπαγορεύει η προσπάθεια ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Κουρουμπλής, μιλώντας στο ρ/σ «Αθήνα 9,84» ανέφερε: «Το ζήτημα του χρέους είναι η Ιθάκη αυτής της κυβέρνησης και πιστεύω ότι είναι και η Ιθάκη της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αφού πήγε σε εκείνο το συμβιβασμό, θα πρέπει να ολοκληρώσει μέσα στο χρόνο αυτό τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε αυτήν την υπόθεση και να αναγκάσει και για λόγους ηθικής, αρχών, πολιτικούς και άλλους πολλούς λόγους, όλους αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση αυτή, να ασκήσουν την πίεση που πρέπει να ασκήσουν για να κλείσει αυτή η ιστορία. Συνεπώς, πρέπει να προχωρήσει η δεύτερη αξιολόγηση».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ - ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΣΡ
Στη Βουλή μεταφέρθηκε χτες το επίκεντρο της ενδοαστικής κόντρας

Από τη χτεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με θέμα τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Στη Βουλή μεταφέρθηκαν χτες οι κόντρες των αστικών κομμάτων για τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη, μια μέρα μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκανε παραδεκτές τις προσφυγές καναλαρχών.

Οι χτεσινές αντιπαραθέσεις εξελίχτηκαν ταυτόχρονα, στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Το περιεχόμενό τους και οι βαρείς χαρακτηρισμοί που ανταλλάχτηκαν, και αυτήν τη φορά, αποτύπωσαν ξεκάθαρα τόσο την επιχείρηση συσκότισης της αντιλαϊκής στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών κομμάτων, όσο και τις εντεινόμενες κόντρες μεταξύ ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων.

«Αγονη» η απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ

Στη Διάσκεψη των Προέδρων εξελίχθηκε μία ακόμα «άγονη» απόπειρα να συγκροτηθεί ΕΣΡ, με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση να καταθέτει «ανανεωμένη» πρόταση, με καινούργια πρόσωπα έναντι της προηγούμενης.

Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο του Συντάγματος για τη συγκρότηση του ΕΣΡ απαιτείται έγκριση από τα 4/5 των μελών της διάσκεψης. Στη σχετική ψηφοφορία ωστόσο, υπήρξαν 12 «ναι» (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), 4 «όχι» (ΝΔ, ΧΑ) και 7 «παρών» (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων), ενώ απουσίαζε ο Β. Μεϊμαράκης.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν προτείνει αναβολή της συνεδρίασης, μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παπά». Να σημειωθεί ότι από την ΝΔ, τόσο ο Ν. Κακλαμάνης, όσο και ο Ν. Δένδιας, ζήτησαν από τα υπόλοιπα μέλη να δεσμευτούν ότι «όποια απόφαση και να βγει από το ΣτΕ, να βγάλουμε αμέσως μετά ΕΣΡ», χωρίς να θέσουν θέμα απόσυρσης του «νόμου Παππά».

Από την πλευρά του Ν. Βούτση αναφέρθηκε ότι σε περίπτωση που η Διάσκεψη αποφάσιζε αναβολή της συνεδρίασης, θα λειτουργούσε «πιεστικά» στο ΣτΕ, αφού θα φαινόταν ότι από την απόφασή του θα κριθεί αν θα υπάρξει ΕΣΡ ή όχι.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, κατήγγειλε τη ΝΔ ότι «τορπίλισε την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά», κατηγορώντας την ότι με τη στάση αυτή επιδιώκει «να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού».

«Υπεύθυνη αντιπολίτευση» για τις «μεγάλες προκλήσεις» του κεφαλαίου

Την ίδια ακριβώς ώρα, στην Ολομέλεια, συνέχεια στον καβγά με την κυβέρνηση έδινε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Δικαιοσύνη, χρέωσε στην κυβέρνηση ότι «η χώρα βιώνει έναν πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό», ενώ ανέφερε ότι «ακολουθεί ακραίες μεθόδους» που «στοχεύουν στην ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης». Παράλληλα, ζήτησε την ακύρωση του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες ως προϋπόθεση για να συναινέσει η ΝΔ στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Ταυτόχρονα, ωστόσο με τους μύδρους εναντίον της κυβέρνησης, έστειλε το... μήνυμα ότι «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ασκεί δημιουργική, υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση», προσθέτοντας ότι «δεν αρνείται τα πάντα, όπως έκανε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Για αυτό και συμφωνήσαμε στη στελέχωση Ανεξάρτητων Αρχών, (...) Για αυτό και απαιτούμε την επιστροφή στο ΕΣΡ των συνταγματικά κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων του».

Συνεχίζοντας να δείχνει την προθυμία της ΝΔ για συναίνεση στα προτάγματα του κεφαλαίου είπε ακόμα ότι «σε μια εποχή που πρέπει να αθροίζουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, η κυβέρνηση επιμένει να διχάζει τη χώρα».

Προσπαθώντας δε να λανσάρει τη ΝΔ ως ικανότερη να προωθήσει τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ακόμα και στο ζήτημα του χρέους, το οποίο όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο, απαιτείται αξιοπιστία και μεταρρυθμιστική βούληση. Δύο αρετές που αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει. Και κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. (...) Για αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι σήμερα περισσότερο επιβεβλημένη, παρά ποτέ» κατέληξε, ζητώντας ξανά πρόωρες εκλογές.

Απαντώντας από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, ανέφερε ότι η ΝΔ «επιλέγει για άλλη μια φορά να είναι ουρά των συμφερόντων» - επιχειρώντας ο ίδιος να εμφανίσει την κυβέρνηση ως... πολέμια των «συμφερόντων»! - ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, επιλέγοντας το «βολικό» πεδίο της αντιπαράθεσης περί διαπλοκής, είπε προς τη ΝΔ: «Υπονομεύσατε συστηματικά το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα κι εσείς είσαστε, στο πλαίσιο του παλαιοκομματισμού, η γενεσιουργός αιτία της διαπλοκής».

Διάφορα σενάρια «στον αφρό»...

Στο μεταξύ, καθώς εντείνονται οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες γύρω και από το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, διάφορα «εναλλακτικά» σενάρια αρχίζουν να βγαίνουν στον «αφρό».

Τα σενάρια αυτά εξαρτώνται και από τις αποφάσεις που θα πάρει το ΣτΕ, το οποίο, κατά πληροφορίες, θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα και την Τετάρτη.

Ετσι χτες, ο Ν. Παππάς, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ να κάνει παραδεκτές τις προσφυγές καναλαρχών, μίλησε για «τηλεοπτικό παρακράτος» που προσπαθεί «να επιβάλει πολιτικές και δικαστικές αποφάσεις» και για δελτία ειδήσεων «που στοχοποιούν δικαστικούς λειτουργούς».

Στην ερώτηση για το τι θα γίνει αν ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός, απάντησε ότι στην περίπτωση αυτή «γυρίζουμε σε ένα καθεστώς αντισυνταγματικό, γυρίζουμε σε ένα καθεστώς με τηλεοπτικούς σταθμούς μη αδειοδοτούμενους».

Την ίδια ώρα, κυβερνητική πηγή δήλωνε σε ΜΜΕ ότι η απόφαση του ΣτΕ για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν προδικάζει κάτι επί της ουσίας.

Σε αντίθεση με τον Ν. Παππά, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» δήλωσε ότι «η ιστορία δεν γυρίζει πίσω. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να κυβερνά τον τόπο. Υπάρχει μια χθεσινή απόφαση η οποία δέχεται να συζητηθεί το ζήτημα να μπει δηλαδή στην ουσία. Ας πάρουμε το ενδεχόμενο ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, από όσο καταλαβαίνω, δηλαδή τι; Θα γυρίσει και θα πει, δίνω τα λεφτά πίσω; Η κυβέρνηση θα ψηφίσει έναν καινούργιο νόμο. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσει πίσω σε κανένα καθεστώς».

Προκαταρκτική για τη διαρροή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας

Κατεπείγουσα αυτοπρόσωπη προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ανώτατου δικαστικού, ο οποίος μετέχει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλ. Ζαγοραίος.

Στην έρευνα, που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Σπ. Παππάς, θα αναζητήσει όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τόσο για την υποκλοπή όσο και για τη διαρροή των επίμαχων e-mail.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει ζητήσει να γίνει έρευνα τόσο σε βάρος του εν λόγω δικαστικού, όσο και για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων στον Τύπο. Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο υπουργός διαβίβασε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου «δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες».

Παρέμβαση με πολιτικό στίγμα απ' τον Αρχιεπίσκοπο

Σε μια παρέμβαση με πολιτικό στίγμα προχώρησε χτες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ομιλία του στη Λιβαδειά. Αφησε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για το μάθημα των Θρησκευτικών, αναφέροντας ότι «μπορεί να πουλήσατε ή να πουλάτε τους θησαυρούς της Ελλάδας μας, να δίνουμε τα τρένα μας, να δίνουμε τα λιμάνια μας, αλλά την πατρίδα μας και την ορθοδοξία μας δεν θα σας την παραδώσουμε».

Ακόμα, διερωτήθηκε «είναι μία δύσκολη εποχή και όλοι οι άνθρωποι μαστίζονται σε όλους τους κλάδους. Χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε τι θέλουμε, ποια οικογένεια θέλουμε, πώς θέλουμε τα παιδιά μας, πώς θέλουμε να ζήσουμε αύριο, ποιο όραμα θα έχουμε. Ηρθε η εποχή που θα πρέπει να αναρωτηθούμε. Μήπως δεν πρέπει να στηρίζουμε τα κόμματα, αλλά τα πρόσωπα;».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Προσφυγικό, καλώντας τους Ελληνες να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, των οποίων η πατρίδα βομβαρδίζεται δίχως δική τους ευθύνη.

ΠΑΣΟΚ
Ζητά αλλαγές στο αντιλαϊκό μείγμα διαχείρισης

Με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, M. Σουλτς, συναντήθηκε, χτες στις Βρυξέλλες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, τονίζοντάς του ότι «το πρόγραμμα - μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν "βγαίνει"».

Εστιάζοντας στο θέμα της «υπερφορολόγησης», ζήτησε αλλαγές στο αντιλαϊκό μείγμα, προς παραπέρα κρατική ενίσχυση του κεφαλαίου.

«Υπάρχει άμεση ανάγκη για αλλαγή πολιτικής. Με αναδιάρθρωση και απομείωση του δημόσιου χρέους. Με αλλαγή των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, που δεν μπορεί να επιτευχθούν. Με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς», είπε χαρακτηριστικά.

Παραπέρα, η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε και με τον Τζ. Πιτέλα, πρόεδρο της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών (S&D). Με κοινή δήλωσή τους ζητούν «να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους».

«Η πολιτική ομάδα του S&D και το ΠΑΣΟΚ είμαστε πρόθυμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τον ελληνικό λαό. Σε αυτήν την προσπάθεια, χρειαζόμαστε τη δύναμη του συνόλου της σοσιαλδημοκρατικής οικογένειας - από τα οποία το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος», καταλήγουν, στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει τη... σφραγίδα του «επίσημου» εκπροσώπου της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, την ώρα που οι ευρωενωσιακοί του εταίροι προχωρούν ολοένα και βαθύτερα στο τέτοιο ...φλερτ τους με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στηρίζει ΝΔ ο Ι. Φωτήλας

Την απόφασή του να στηρίξει τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ εξέφρασε ο βουλευτής Ι. Φωτήλας, που διεγράφη προχτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, μετά από προηγούμενες παρεμφερείς δηλώσεις του. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ, υποστήριξε πως δεν έχει μιλήσει με τη ΝΔ, αλλά θα την στηρίξει, ανεξάρτητα από την ένταξή του ή όχι στο κόμμα.

Αναφορικά με τη διαγραφή του από το Ποτάμι, είπε πως είχε εκφράσει την αγωνία του για την πορεία του κόμματος και συμπλήρωσε πως ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, με επιστολή του στο Ποτάμι, είχε χτυπήσει το καμπανάκι κινδύνου και ζητούσε σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το Ποτάμι δεν μπορεί να έχει αυτόνομη πορεία, ανέφερε επιμένοντας ουσιαστικά στην άποψη που είχε εκφράσει και πρότερα, για προεκλογική συνεργασία και ενσωμάτωση του Ποταμιού στη ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ