ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΙΝΑΣ - ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ
Νέα δεδομένα στην όξυνση των ανταγωνισμών

Πεκίνο - Μανίλα συμφώνησαν και για τη συνεργασία των δύο ακτοφυλακών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Φιλιππίνων, Σι Τζινπίνγκ - Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντίστοιχα

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση των Προέδρων Κίνας - Φιλιππίνων, Σι Τζινπίνγκ - Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αντίστοιχα
ΜΑΝΙΛΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέα ώθηση στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεργασιών στη Νοτιοανατολική Ασία και γενικά στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού δίνουν τα σημάδια αναθέρμανσης των σχέσεων Κίνας - Φιλιππίνων. Μετά τις προχτεσινές αναφορές του Προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, περί «διαζυγίου από τις ΗΠΑ», ήταν η σειρά του υπουργού Εμπορίου της χώρας, Ραμόν Λοπέζ, να διευκρινίσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσει η εμπορική συνεργασία των δύο χωρών.

Ο Λοπέζ τόνισε πως οι οικονομικές σχέσεις Ουάσιγκτον - Μανίλα θα συνεχιστούν ιδιαίτερα σε εμπορικό επίπεδο. Πάντως, στη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην Κίνα, ο Ντουτέρτε επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον των μονοπωλίων που εκπροσωπεί η κυβέρνησή του, για ανάπτυξη διαφόρων επιχειρηματικών και γεωπολιτικών διαύλων. Σύμφωνα με το φιλιππινέζικο Τύπο, οι 13 διμερείς συμφωνίες που υπογράφτηκαν, υπολογίζεται ότι έχουν συνολική αξία πάνω από 13,5 δισ. δολάρια και αφορούν και συνεργασίες σε τομείς της παραγωγής, τον τουρισμό, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.τ.λ.

Οσον αφορά τις επιδιώξεις του Πεκίνου, είναι φυσικό η γοργά αναπτυσσόμενη αγορά των Φιλιππίνων να είναι ελκυστική για πολλούς από τους ανερχόμενους κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χονγκ Λέι, τόνισε προ ημερών πως η Κίνα θα μπορούσε να διαδραματίσει «έναν ενεργό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των Φιλιππίνων».

Μηχανισμός «διαβουλεύσεων» για τη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Πρέπει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση Σι - Ντουτέρτε, το θέμα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (όπου υπάρχουν σημαντικές εδαφικές διαφορές και πρόσφατα δικαιώθηκε προσφυγή της προηγούμενης φιλιππινέζικης κυβέρνησης στο Διαρκές Διαιτητικό Δικαστήριο) δε συζητήθηκε εκτενώς. Ωστόσο, οι δυο πλευρές συμφώνησαν αφενός να λύσουν τα εκκρεμή ζητήματα μέσω «διμερούς διαλόγου» και συγκρότησαν μηχανισμό διμερών «διαβουλεύσεων», αφετέρου στις συμφωνίες που υπέγραψαν ξεχωρίζει ίσως αυτή που αφορά τη συνεργασία ανάμεσα στις ακτοφυλακές τους, «για την αντιμετώπιση επειγόντων θαλάσσιων συμβάντων, όπως και ανθρωπιστικών και περιβαλλοντολογικών ανησυχιών... όπως η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας στη θάλασσα, αλλά και η προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε συμφωνία με διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας του 1982 (UNCLOS - Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο στη Θάλασσα).

Αντίδραση από τις ΗΠΑ

Βέβαια, όπως είναι λογικό, η Ουάσιγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αυτές. Χτες, η εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Μανίλα, Μόλι Κοσίνα, ανέφερε ότι οι τελευταίες δηλώσεις Ντουτέρτε προκαλούν «περιττή αστάθεια», ενώ πρόσθεσε πως «η αμερικανική πλευρά θα τιμήσει τη διμερή συμμαχία και προσδοκά το ίδιο να κάνουν και οι Φιλιππίνες».

ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Πάνω από 850.000 ανθρώπους «θερίζει» η πείνα

ΑΝΤΑΝΑΝΑΡΙΒΟ.--

Με λιμοκτονία απειλούνται πάνω από 850.000 κάτοικοι της νότιας Μαδαγασκάρης (της νησιωτικής χώρας νοτιοανατολικά της ακτής της Αφρικής) εξαιτίας της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που έχει καταστρέψει αγροτικές καλλιέργειες και αγροτική παραγωγή.

Αξιωματούχοι υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ σημείωσαν πως το 20% όλων των νοικοκυριών της περιοχής έχουν πληγεί από την ξηρασία και πεινάνε, ενώ οι περισσότεροι συντηρούνται στη ζωή τρώγοντας λίγα άγρια φρούτα. «Πρέπει να δράσουμε όλοι μαζί για να σώσουμε ζωές», σημείωσε μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ ο Κρις Νικόι, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι δεκάδες χιλιάδες στρέφονται σε λύσεις απελπισίας, όπως η επαιτεία, η πώληση γης ή των λιγοστών υπαρχόντων έναντι πινακίου φακής.

Αυτά ενώ τα πράγματα ήταν δύσκολα και πριν από την ξηρασία, καθώς το 90% του πληθυσμού επιβίωνε με λιγότερα από δύο δολάρια τη μέρα και πολλά παιδιά ιδιαίτερα στο νότο αναγκάζονταν να παρατήσουν το σχολείο για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους στην αναζήτηση τροφής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΟΚΙΟ.-- Σεισμός μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στη δυτική περιφέρεια Τοτόρι της Ιαπωνίας, χωρίς να εκδοθεί ειδοποίηση για τσουνάμι. Η δόνηση προκάλεσε ζημιές σε σπίτια και δρόμους, ενώ δημιουργήθηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση 77.000 νοικοκυριών στην περιοχή Χονσού. Θύματα δεν αναφέρθηκαν, εκτός από έξι τραυματίες.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Η καπνοβιομηχανία «British American Tobacco» υπέβαλε πρόταση για εξαγορά της αμερικάνικης καπνοβιομηχανίας «Reynolds American Inc.» έναντι 47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εάν η πρόταση γίνει αποδεκτή, θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια καπνού παγκοσμίως βάζοντας υπό την ίδια «στέγη» μάρκες τσιγάρων όπως τα «Camel», «Dunhill» και «Newport».

ΧΑΡΙΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Πικετοφορίες και αποχή από τη διδασκαλία πραγματοποίησε χτες για τρίτη μέρα το διδακτικό προσωπικό σε 14 πολιτειακά πανεπιστήμια της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, απαιτώντας «δίκαιες συμβάσεις εργασίας» με σειρά εργασιακών και μισθολογικών αιτημάτων. Η κινητοποίηση πραγματοποιείται με απόφαση του «Συνδέσμου διδασκόντων σε Πολιτειακά κολέγια και πανεπιστημιακές σχολές της Πενσιλβάνια» .

ΟΥΙΤΣΙΤΑ.-- Ξεκίνησε χτες σε δικαστήριο του Κάνσας η δίκη δύο εκ των τριών συλληφθέντων μελών της ρατσιστικής οργάνωσης λευκών Αμερικανών «Οι Σταυροφόροι» («The Crusaders») που σκόπευαν να χρησιμοποιήσουν «όπλο μαζικής καταστροφής», για να χτυπήσουν 120 Σομαλούς που μένουν στο Γκάρντεν Σίτι του Κάνσας με κριτήριο την πίστη τους στον μουσουλμανισμό. Οι δύο από τους τρεις συλληφθέντες είναι ηλικίας 47 και 51 ετών και κατηγορούνται για σύσταση συμμορίας και συνωμοσία με σκοπό τη χρήση όπλου μαζικής καταστροφής. Συνελήφθησαν πριν μία βδομάδα από πράκτορες του FBI που παρακολουθούσαν τη ρατσιστική οργάνωση επί μήνες.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Αποχωρεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Την απόφασή της να αποχωρήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, επικαλούμενη τις ενίοτε «ασύμβατες» υποχρεώσεις της σε σχέση με την ειρηνική επίλυση συρράξεων και την ερμηνεία που δίνεται σε αυτές από το ΔΠΔ και την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

Είναι η δεύτερη αφρικανική χώρα μετά το Μπουρούντι που αποχωρεί από το ΔΠΔ εξαιτίας των κατηγοριών που έχουν απαγγείλει δικαστές του, έως τώρα, αποκλειστικά και μόνο σε έξι Αφρικανούς ηγέτες ή ανώτερους αξιωματούχους.

Ο Νοτιοαφρικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Μάικλ Μασούτα, ανακοίνωσε πως ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο μέσα στις επόμενες βδομάδες. Νωρίτερα, το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε πως η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών, Μάιτε Νκοάνα Μασαμπάνε, υπέγραψε ήδη έγγραφο για την αποχώρηση της Νότιας Αφρικής από το ΔΠΔ τονίζοντας ότι η Νότια Αφρική «διαπίστωσε πως οι υποχρεώσεις της σε σχέση με την ειρηνική επίλυση συρράξεων ορισμένες φορές είναι ασύμβατες με την ερμηνεία των υποχρεώσεων που δίνεται από το ΔΠΔ και την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης» του 1998.

Τον Ιούνη του 2015, η Νότια Αφρική αρνήθηκε να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Σουδανού Προέδρου όταν εκείνος μετέβη στη χώρα για να συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωσης.

Αξιωματούχοι της Ουγκάντας δήλωσαν χτες πως δεν έχουν ακόμη αποφασίσει εάν θα αποχωρήσει η χώρα τους από το ΔΠΔ με αφορμή πρόσφατη δυσαρέσκεια που εξέφρασε ενάντιά του ο Ουγκαντέζος Πρόεδρος, Γιοβέρι Μουσεβένι, που το είχε χαρακτηρίσει «άχρηστο».

Πριν από την αποχώρηση του Μπουρούντι και της Ν. Αφρικής η Συνθήκη για την ένταξη στο ΔΠΔ είχε υπογραφεί από 124 χώρες, ωστόσο, από τη λίστα αυτή απουσιάζουν ισχυρές διεθνείς και περιφερειακές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Νέες διαπραγματεύσεις ζητά ο αρχηγός των αντικυβερνητικών

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ - ΤΖΟΥΜΠΑ.--

Την επιστροφή του στο Νότιο Σουδάν «ακόμη και με τα πόδια» έως τις αρχές Νοέμβρη ανήγγειλε χτες ο αρχηγός των αντικαθεστωτικών και πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ρίεκ Μάτσαρ, αποφεύγοντας αυτήν τη φορά να καλέσει τους υποστηρικτές του σε «λαϊκή ένοπλη αντίσταση κατά ενός καταπιεστικού και ρατσιστικού καθεστώτος», όπως είχε κάνει πριν από βδομάδες, αναφερόμενος στην κυβέρνηση του πρώην συμπολεμιστή του, νυν Προέδρου του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ.

Ο Μάτσαρ, που έχει βρει προσωρινά καταφύγιο στη Νότια Αφρική, όπου έφθασε τον Ιούλη με τα πόδια από το γειτονικό με το Ν. Σουδάν ΛΔ Κονγκό, εκτίμησε ότι η τελευταία συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων και ειρήνευσης στο Ν. Σουδάν, που υπογράφηκε πέρσι, «έχει καταρρεύσει» και πως είναι απαραίτητη μία νέα πολιτική διαδικασία για την αναβίωσή της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο του πρακτορείου ΑΡ εξέφρασε τέλος την ελπίδα να συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τζέικομπ Ζούμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ