ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Εμπλοκή προς το παρόν με τη CETA

Με την αντίθεση της περιφερειακής κυβέρνησης της γαλλόφωνης Βαλονίας στο Βέλγιο να εκφράζει αντιρρήσεις για την υπογραφή της λεγόμενης Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας (Comprehensive Economic Trade Agreement - CETA) Καναδά - ΕΕ, η όλη υπόθεση έχει προς το παρόν μπλοκαριστεί. Η CETA είναι μια παρόμοια εκδοχή της λεγόμενης Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων της ΕΕ με τις ΗΠΑ, όπου γίνονται σκληρά παζάρια, και αναμενόταν να υπογραφεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες αλλά τελικά αναβλήθηκε.

Μάλιστα, χτες το βράδυ έληγε το «τελεσίγραφο» που είχε τεθεί από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην περιφερειακή κυβέρνηση να απαντήσει, με τον πρόεδρο του περιφερειακού Κοινοβουλίου της Βαλονίας, σοσιαλδημοκράτη Αντρέ Αντουάν να το απορρίπτει. «Δεν είναι δυνατόν να τηρήσουμε αυτό το τελεσίγραφο», δήλωσε σημειώνοντας ότι «τα τελεσίγραφα και οι απειλές δεν ανήκουν στη Δημοκρατία, θέλουμε συμφωνία, θέλουμε συνθήκη, αλλά θέλουμε να διαπραγματευτούμε με το ελάχιστο ευγένειας και σεβασμού». Δηλαδή, επί της ουσίας ο αστός αυτός πολιτικός θέλει άλλο παζάρι, φυσικά για λογαριασμό των ντόπιων μονοπωλίων, ενώ τα περί ευγένειας και σεβασμού είναι εν πολλοίς υποκριτικά και προσχηματικά.

Οι επικριτές των συμφωνιών, που κατά βάση έχουν περισσότερη προβολή, είναι από αστικές ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις και κάποιες δυνάμεις του ρεφορμισμού, που, ενώ αποδέχονται το πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου, επιδιώκουν έναν «εξανθρωπισμό του καπιταλισμού». Στην ίδια λογική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδέχεται τη συμφωνία, ισχυριζόμενη ότι αυτή άλλαξε σε σχέση με την αρχική μορφή της μετά από παζάρια και βλέπει δυνατότητες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή συμπλέει με την σοσιαλδημοκρατία «γκρινιάζοντας» για νέα πιο ευνοϊκά παζάρια.

Η ουσία είναι ότι και η συμφωνία με τον Καναδά και η επιδιωκόμενη με τις ΗΠΑ το λεγόμενο, εύστοχα, και «οικονομικό ΝΑΤΟ», επιδιώκουν να προωθήσουν την ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα των μονοπωλιακών ομίλων και των δύο πλευρών του Ατλαντικού να επεκτείνουν τη δράση τους με ένα πλαίσιο κανόνων που χτυπάει παραπέρα τα λαϊκά δικαιώματα, τους εργάτες, τη φτωχή αγροτιά και ευνοεί τους μεγάλους ομίλους και απέναντι σε διεκδικήσεις από κράτη, με ξεπέρασμα εθνικών νομοθεσιών.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Διαψεύδει τα παζάρια με στόχο το «σκληρό Brexit» η Μέι

Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι,στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
Η Βρετανή πρωθυπουργός, Τ. Μέι,στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων διέψευσε πως επιδιώκει διαπραγμάτευση για «σκληρό Brexit» (που θα είχε, μεταξύ άλλων, ως αποτέλεσμα να χάσει το Λονδίνο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ). Υποστήριξε, αντίθετα, πως θα προωθήσει μία «φιλόδοξη διαπραγμάτευση (...) ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχει και μία καλή εμπορική συμφωνία και έλεγχο της μετανάστευσης».

Συνέστησε «υπομονή» κατά τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας πως θα πρέπει να αναμένεται «ένα πάρε - δώσε» και πως ενημέρωσε την περασμένη βδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τους ομολόγους της ότι έχει ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές συζητήσεις «με άλλες χώρες εκτός ΕΕ» για εμπορικές διαπραγματεύσεις. Απαντώντας σε ερωτήσεις Εργατικών βουλευτών, η Μέι ανήγγειλε πως θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων πριν και μετά τα Χριστούγεννα για τη διαδικασία της επικείμενης διαπραγμάτευσης με αξιωματούχους της ΕΕ. «Αν η προσέγγιση γίνει με εποικοδομητικό τρόπο, τότε μπορούμε να εξασφαλίσουμε μία ήπια διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ», κατέληξε.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, σοσιαλδημοκράτης Τζέρεμι Κόρμπιν, ξεκινώντας την ομιλία του είπε πως εισέπραξε τη δυσαρέσκεια ηγετών της ΕΕ όταν τους συνάντησε στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη. Μεταφέροντας την άποψη κάποιων εξ αυτών, είπε ότι η ομιλία της πρωθυπουργού στο συνέδριο των Συντηρητικών στο Μπέρμιγχαμ, τον περασμένο μήνα, «έβλαψε τη φήμη της Βρετανίας όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς». «Οι απειλές, η απαξίωση ή το διδακτικό ύφος δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο μία καλή συμφωνία», τόνισε.

Νωρίτερα, χτες το μεσημέρι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας συναντήθηκε, για πρώτη φορά από το 2014, με την πρωθυπουργό της Σκοτίας, Νίκολα Στάρτζεον, τον πρωθυπουργό της Ουαλίας, Κάρουιν Τζόουνς, και την πρωθυπουργό της Β. Ιρλανδίας, Αρλέν Φόστερ, με κεντρικό θέμα τη διαπραγματευτική στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για το Βrexit, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα έχουν «άμεση ενημέρωση» κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όταν τελικά αυτές αρχίσουν. Η Μέι τους πρότεινε, επίσης, να έχουν «απευθείας γραμμή» επικοινωνίας με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος θα προεδρεύσει σε ένα κοινό φόρουμ στο οποίο θα συμμετέχουν οι τέσσερις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκοτία, Αγγλία, Ουαλία, Β. Ιρλανδία).

Ωστόσο, η Ν. Στάρτζεον, που απαιτεί άμεση συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις και απειλεί με δεύτερο δημοψήφισμα για αποχώρηση της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο εάν αυτές δεν καλύψουν τα συμφέροντα των Σκοτσέζων αστών, βγαίνοντας από τη σύσκεψη δήλωσε «βαθιά απογοητευμένη» επειδή, όπως είπε, αφενός η πρωθυπουργός δεν τους είπε ουσιαστικά τίποτε νέο, αφετέρου επειδή η ίδια αποκόμισε την εντύπωση πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία συγκεκριμένη διαπραγματευτική στρατηγική.

Η πρωθυπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Αρλέν Φόστερ δήλωσε πως τα τέσσερα συνιστώντα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να βρίσκονται «στην καρδιά της διαδικασίας», ώστε τα ζητήματα που προκύπτουν και τους αφορούν να μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ο Ουαλός πρωθυπουργός, Κάρουιν Τζόουνς, τόνισε πως είναι δύσκολο για τις περιφερειακές κυβερνήσεις να επηρεάσουν τη διαδικασία όταν υπάρχει τόση αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδιώξεις της βρετανικής κυβέρνησης.

Τέλος, χτες, η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναλύοντας τα τελευταία δεδομένα της βρετανικής οικονομίας, υποστήριξε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζει σημάδια επιβράδυνσης μετά το δημοψήφισμα του Ιούνη, ότι η στερλίνα εξασθενεί (έχει χάσει το 18% έναντι του δολαρίου το τελευταίο τετράμηνο) και ότι ο πληθωρισμός εμφανίζει ανοδικές τάσεις που θα «στριμώξουν» ακόμη περισσότερο το βιοτικό επίπεδο και τα οικονομικά των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

ΗΠΑ
Οξύνονται οι κόντρες δύο βδομάδες πριν τις εκλογές

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνονται οι προεκλογικές εμφανίσεις και διαξιφισμοί των βασικών αστών υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές σε πιο κρίσιμες, εκλογικά, πολιτείες, καθώς βρισκόμαστε πλέον στην τελευταία ευθεία των καλπών της 8ης Νοέμβρη.

Η Χ. Κλίντον, μιλώντας στη Βόρεια Καρολίνα το Σαββατοκύριακο, αποδοκίμασε τον αντίπαλό της επειδή απέφυγε να ξεκαθαρίσει εάν θα αποδεχτεί το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, λέγοντας ότι «η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας είναι μία πραγματικότητα που καθιστά την Αμερική, Αμερική». Παράλληλα, η πρώην υπουργός φαίνεται να επιστρατεύει ολοένα και συχνότερα σε πιο κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες τη σύζυγο του Προέδρου Ομπάμα, Μισέλ, καθώς (σύμφωνα με το επιτελείο συνεργατών της) η τελευταία εξελίσσεται σε «αποτελεσματικό, μυστικό όπλο» έναντι του Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, από την άλλη, παρουσίασε το Σαββατοκύριακο το κυβερνητικό πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών, λέγοντας ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα επιβάλλει περιορισμούς στη θητεία των μελών του Κογκρέσου ώστε να εξασφαλίζεται η ανανέωση των προσώπων, θα παγώσει τις προσλήψεις σε ορισμένες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, θα ξεκινήσει άμεσα την επαναδιαπραγμάτευση εμπορικών συμφωνιών που, όπως τονίζει, στερούν θέσεις εργασίας σε Αμερικανούς, με πρώτες τη NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής) και τη Συμφωνία για τον Ειρηνικό (ΤΡΡ), και θα ζητήσει από το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών να αναγορεύσει την Κίνα υπεύθυνη για «παρεμβάσεις και χειραγώγηση συναλλάγματος». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι θα έχει ως προτεραιότητα την αναστολή μετανάστευσης από χώρες «με τάσεις για τρομοκρατία» και θα ξεκινήσει άμεσα τις απελάσεις παράνομων μεταναστών με ποινικό μητρώο. Επιπλέον, ανήγγειλε ότι θα προωθήσει νομοσχέδια για ανάκληση του νόμου της κυβέρνησης Ομπάμα για την περίθαλψη (Obamacare) και τη μείωση της φορολογίας. Κατηγόρησε, τέλος, την αντίπαλό του ότι δεν έχει θέσει υποψηφιότητα εναντίον του ίδιου, «αλλά κατά της αλλαγής», που δήθεν πρεσβεύει.

IΣΡΑΗΛ
Απειλές από τον Λίμπερμαν

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες φωτιές στις τεταμένες ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις βάζει η πρώτη συνέντευξη Ισραηλινού υπουργού σε παλαιστινιακή εφημερίδα, που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα «Αλ Κουντς», με πρωταγωνιστή τον ακροδεξιό Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν.

O Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς «ανίκανο ηγέτη», επειδή, όπως είπε, δεν μπόρεσε να πάρει δύσκολες αποφάσεις ώστε να υπογράψει μία ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ. Στη συνέχεια, εκτόξευσε απειλές κατά ηγετικών στελεχών της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας ότι «εάν επιβάλουν έναν πόλεμο στο Ισραήλ, θα είναι και ο τελευταίος τους, γιατί θα τους καταστρέψουμε εντελώς». Σε άλλο σημείο, υποστήριξε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο να επενδύσει» στην κατασκευή ενός αεροδρομίου, λιμανιού και βιομηχανικού πάρκου στη Λωρίδα της Γάζας, «εάν η "Χαμάς" σταματήσει να φτιάχνει σήραγγες και να εκτοξεύει ρουκέτες».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως υποστηρίζει τάχα τη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών και την ανταλλαγή εδαφών, δηλώνοντας πως το Ισραήλ «δεν χρειάζεται ορισμένες περιοχές όπως το αραβικό χωριό Ουμ ελ Φαχμ». Επέμεινε, όμως, στη διατήρηση των παράνομων εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Οχθη.

Η συνέντευξη προκάλεσε αντιδράσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη Γάζας και Δυτικής Οχθης.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε τις «ρατσιστικές απόψεις» του Λίμπερμαν και την υποκρισία του, επειδή λέει πως υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ενώ «μεγεθύνει την κατοχή». Επιπλέον, το παλαιστινιακό υπουργείο Πληροφοριών επέκρινε και τον δημοσιογράφο της «Αλ Κουντς» που πήρε τη συνέντευξη, διότι «έδωσε βήμα στο δολοφόνο Λίμπερμαν».

Ο Φάθι Χαμάντ, αξιωματούχος της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας, απέρριψε τις απειλές του Ισραηλινού υπουργού, σημειώνοντας ότι η ισλαμική οργάνωση «δεν φοβάται τίποτε», καλώντας τον Λίμπερμαν να το εκλάβει αυτό ως «ισχυρό μήνυμα από τη Γάζα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ