ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Αναγκαία η σύνδεση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα με την αιτία που τα γεννά

Με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις συνεχίζονται σήμερα σε Αθήνα και Πάτρα οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών για τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

Αύριο, σωματεία και φορείς στο Ηράκλειο Κρήτης ετοιμάζουν αγωνιστική υποδοχή στον υπουργό Υγείας, ενώ τη σκυτάλη θα πάρουν τη Δευτέρα σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Στο φόντο των αναπτυσσόμενων αγωνιστικών πρωτοβουλιών, μίλησαν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ από το χώρο των υγειονομικών.

Με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού

Στη δράση που αναπτύσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο, το περιεχόμενο και τους στόχους της, αναφέρεται ο Γιώργος Πρέντζας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ:

«Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας είναι οργανικά δεμένες με τη στρατηγική της ΕΕ και της κυβέρνησης για διεύρυνση της φτηνής και ευέλικτης εργασίας, για δημόσιο σύστημα ολοένα και πιο ανταποδοτικό. Η στρατηγική αυτή υλοποιείται διαχρονικά, τόσο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο και τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό καταδεικνύεται από την κρατική υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση στον κλάδο, τις ελάχιστες προσλήψεις που εξαγγέλλονται, οι οποίες δεν αφορούν μόνιμο προσωπικό, καθώς και από το ότι ο χώρος της Υγείας, του Φαρμάκου και της Πρόνοιας επιχειρηματικοποιείται όλο και πιο πολύ.

Οι δυνάμεις του κλάδου που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ, έχουμε ως στόχο την ισχυροποίηση και ανασύνταξη του κινήματος. Μπαίνουμε μπροστά για να σπάσει η μοιρολατρία, να συνδεθούν οι αγώνες για τα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, ίδρυμα Πρόνοιας και στο ΕΚΑΒ, με την αιτία που τα γεννά και τα διαιωνίζει. Την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων στον κλάδο και γενικότερα την πολιτική που τσακίζει μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα.

Μπαίνουμε μπροστά να μην κλείσουν κι άλλα νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα, να σταματήσει η συγχώνευση κλινικών. Δεν μένουμε μόνο σε αυτό. Αμφισβητούμε τους όρους που δουλεύουν νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες. Ερχόμαστε σε αντιπαράθεση με τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας και των κυβερνήσεων που διαχρονικά την υπηρετούν, αλλά και με την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που υπερπροβάλλει την εικόνα της "κατάρρευσης" των δημόσιων νοσοκομείων, για να κρύψει τη διαχρονική προσπάθεια να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες".

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αλλάξει η κατάσταση στα σωματεία του κλάδου. Επιμένουμε στη συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων, στην οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα να παίρνουν το λόγο και τις αποφάσεις για κάθε κινητοποίηση, για κάθε αίτημα στην πάλη τους.

Σταθερά διεκδικούμε την ένταξη των εργολαβικών εργαζομένων, των συμβασιούχων και των επικουρικών στα σωματεία. Οι παρατάξεις που επιδιώκουν να είναι και οργανωτικά διαιρεμένο το κίνημα, υπονομεύουν τη δυναμική του αγώνα. Υπονομεύουν τα συλλογικά δικαιώματα τόσο των μονίμων, όσο και των εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας.

Επιδιώκουμε με τις παρεμβάσεις και τη δράση μας να αναδεικνύουμε τη συνολική εικόνα και τα αίτια που οδηγούν στα προβλήματα υγειονομικών και ασθενών, να ξεσκεπάζουμε την προσπάθεια να συγκαλυφθούν. Πορευόμαστε με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας κι όχι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Επιτακτικές η μονιμοποίηση των επικουρικών και οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Την πάλη ενάντια στις απολύσεις των επικουρικών γιατρών, που έχει ιδιαίτερη θέση στις κινητοποιήσεις, αναδεικνύει η Αφροδίτη Ρέντζιου, πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ:

«Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται τις ίδιες μέρες που ξεκινούν οι απολύσεις εκατοντάδων επικουρικών γιατρών, πράγμα που κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των επικουρικών. Δεν περισσεύει κανένας από τους υπό απόλυση γιατρούς, με δεδομένο ότι οι ανάγκες και τα κενά που υπάρχουν είναι πολλαπλάσια. Οι επικουρικοί γιατροί καλύπτουν μέρος των μόνιμων αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων, με συμβάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ανανεώνονται για πέντε, έξι και επτά χρόνια, κάτω από καθεστώς εργασιακής ομηρίας.

Το υπουργείο ανακυκλώνει την ανεργία και στους γιατρούς, όπως και σε άλλους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, με συμβάσεις που έχουν ημερομηνία λήξης, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από τη μια, επικαλείται την υποτιθέμενη διαφωνία του με το θεσμό των επικουρικών, για να δικαιολογήσει τη μη ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών που λήγουν μετά τις 30/9, από την άλλη όμως αρνείται τη μονιμοποίηση όλων όσοι υπηρετούν σήμερα και την κατάργηση του θεσμού.

Τις επόμενες μέρες, η ΟΕΝΓΕ θα συζητήσει στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής της Γραμματείας την οργάνωση πανελλαδικής κινητοποίησης. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους επικουρικούς, αλλά όλους τους υγειονομικούς και τους ασθενείς που πρέπει να έχουν το δικαίωμα για δημόσιες και δωρεάν, υψηλού επιπέδου, υπηρεσίες Υγείας και σήμερα υποφέρουν από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Με τις κινητοποιήσεις δίνουμε απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών, αλλά και στους προκλητικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης και των υπουργών της πως η δημόσια περίθαλψη αποτελεί "προνομιακό χώρο κοινωνικής αναδιανομής". Είναι οι ίδιοι που συνδέουν την κρατική χρηματοδότηση, τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και τις παροχές Υγείας με το "κόστος" και τις δημοσιονομικές "αντοχές" της οικονομίας, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι οι ίδιοι που βαθαίνουν την εμπορευματοποίηση της Υγείας και προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων", που θα καλύπτουν όλο και μεγαλύτερο τμήμα του κόστους λειτουργίας, της μισθοδοσίας του προσωπικού, όπως ήδη συμβαίνει με το επικουρικό προσωπικό, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία».

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Καλούν σε αγώνα για δημόσια και δωρεάν Υγεία

Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τη Δυτική Αθήνα καλούν με ψήφισμά τους σε αγώνα τους εργαζόμενους ενάντια στην επίθεση στο δικαίωμα σε δημόσια, καθολική και δωρεάν Υγεία για όλους, που συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς από την Αγία Βαρβάρα, τη Δευτέρα 7/11, στις 7 μ.μ, θα πραγματοποιήσουν πορεία και συγκέντρωση έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (πρώην «Λοιμωδών») στην Αγ. Βαρβάρα.

Ταυτόχρονα, η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω καλεί σωματεία και φορείς από όλη τη Δυτική Αθήνα σε σύσκεψη για συντονισμό δράσης στο μέτωπο της Υγείας την Παρασκευή 11/11, στις 7 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ελλης και Ανδριανουπόλεως 5, Αιγάλεω).

Το ψήφισμα των μαζικών φορέων που ήδη αυτές τις μέρες γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε σωματεία και συλλόγους εργαζομένων της περιοχής αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η υποδομή που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες όλα τα προηγούμενα χρόνια και είχαμε έστω και στοιχειωδώς ένα Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας, συνεχώς γκρεμίζεται.

Τα πρώην ΙΚΑ δουλεύουν με το 20% - 30% του δυναμικού τους, τα δημόσια νοσοκομεία δεν αντέχουν την προσέλευση των ασθενών, τα χειρουργεία υπολειτουργούν και οι αναμονές είναι πολύμηνες. Νοσοκομεία έχουν κλείσει κ.λπ.

Ετσι και το νοσοκομείο «Αγ. Βαρβάρα», το γνωστό μας "Λοιμωδών", το έκλεισε μεν η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και η σημερινή συνεχίζει την ίδια τακτική, παρά τις υποσχέσεις της όταν ήταν στην αντιπολίτευση. (...)

Σε περσινή επίσκεψη, ο σημερινός υπουργός Υγείας, απάντησε στους μαζικούς φορείς της Δυτικής Αθήνας για τα προβλήματα της Υγείας της περιοχής τους, όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει με το "Λοιμωδών": "Ο,τι κλείνει, δύσκολα ξανανοίγει..."

Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα ότι η κυβέρνηση δεν θίγει ό,τι αντιλαϊκό μέτρο έχει πάρει η προηγούμενη και συνεχίζει, παρά τις κοκορομαχίες, στην ίδια ρότα...».

Οι διεκδικήσεις των μαζικών φορέων, εκτός από την επαναλειτουργία και αναβάθμιση του «Αγ. Βαρβάρα», είναι: Δημόσια, καθολική, δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, φάρμακα για όλους. Προσλήψεις ιατρικού προσωπικού με σταθερή, μόνιμη δουλειά με δικαιώματα. Πλήρη αναβάθμιση των πολυϊατρείων του πρώην ΙΚΑ, ΠΕΔΥ. Κέντρα Υγείας σε κάθε δήμο. Εξω η επιχειρηματική δράση από το χώρο της Υγείας.

Οι κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών

-- Συγκεντρώσεις στην 1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στη 1 μ.μ., σωματεία νοσοκομείων της Αττικής, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ (7 π.μ. - 3 μ.μ.). Τα σωματεία σε «Ευαγγελισμό», ΚΑΤ και «Γεννηματά» καλούν σε συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ (Ζαχάρωφ 3, Αμπελόκηποι), ενώ τα σωματεία σε «Θριάσιο», «Αττικό» και Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, σε κινητοποίηση στη 2η ΥΠΕ (Θηβών 46). Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η ΕΙΝΑΠ, η οποία έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.).

-- Σήμερα, επίσης, κινητοποίηση οργανώνεται στην Πάτρα, με στάση εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ. για τα σωματεία - μέλη της Πάτρας και 7 π.μ. - 3 μ.μ. για τα σωματεία - μέλη της 6ης ΥΠΕ). Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 9 π.μ., από το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», θα ακολουθήσει πορεία με συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων και από άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ η διαδήλωση θα σταματήσει και στα γραφεία της 6ης ΥΠΕ. Στην κινητοποίηση καλούν τους συνταξιούχους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Πάτρας.

-- Σε τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου προχωρούν αύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ), με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας στο νοσοκομείο. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, η Ενωση Ιδιωτικών Υπάλληλων, τα Σωματεία Οικοδόμων και Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Γαλάτεια Καζαντζάκη», το Σωματείο ενάντια στο στίγμα και στην προκατάληψη για τις ψυχικές διαταραχές «Υπέρβαση», οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων, Αρχανών Ηρακλείου και Καζαντζάκη και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ.

-- Κινητοποίηση διοργανώνουν τη Δευτέρα 7/11 στη Θεσσαλονίκη, στις 6.30 μ.μ., έξω από την κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ, τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων «Θεαγένειου» και «Ιπποκράτειου», το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

-- Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας οργανώνουν την Παρασκευή 18/11 σωματεία και φορείς της Ικαρίας, που συνεχίζουν τις παρεμβάσεις τους για τα μεγάλα προβλήματα της Υγείας στο νησί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ