ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Εντείνονται οι συγκρούσεις και τα παζάρια...

Παιχνίδια παιδιών με φόντο φλεγόμενη πετρελαιοπηγή στο νότιο προάστιο της Μοσούλης, Καγιάρα

Copyright 2016 The Associated

Παιχνίδια παιδιών με φόντο φλεγόμενη πετρελαιοπηγή στο νότιο προάστιο της Μοσούλης, Καγιάρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ως νέα «νίκη» των ειδικών δυνάμεων του ιρακινού στρατού προβλήθηκε, χτες, από ορισμένα διεθνή ΜΜΕ η είσοδος Ιρακινών κομάντος για πρώτη φορά στην ανατολική συνοικία της Μοσούλης, Αλ Ιντισάρ. Ωστόσο, ακόμη δυσκολότερη υπόθεση από την ανακατάληψη νέων εδαφών αποδεικνύεται η εδραίωση της θέσης των ιρακινών δυνάμεων στις περιοχές που περνούν υπό τον έλεγχό τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δύο ανατινάξεις αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικά και οι αιφνιδιαστικές επιθέσεις τζιχαντιστών σε μονάδες του ιρακινού στρατού στο ανατολικό προάστιο της Μοσούλης, Γκογκτζιάλι, που ανακαταλήφθηκε από τον ιρακινό στρατό στις αρχές της βδομάδας και υποτίθεται πως έχει «καθαριστεί» από τους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους».

Και ενώ οι μάχες παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, εντείνεται, όσο περνούν οι μέρες, το δράμα των άνω των 5.000 αμάχων, που εκτιμάται πως εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους στα ανατολικά προάστια της Μοσούλης, την τελευταία βδομάδα. Οι περισσότεροι δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν, ενώ αρκετοί αναγκάζονται να διανυκτερεύουν σε βομβαρδισμένες περιοχές.

Με φόντο την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του ιρακινού στρατού, ο αρχηγός των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, εμφανίστηκε χτες με 30λεπτο ηχητικό μήνυμά του καλώντας τους υποστηρικτές του να μην εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, να αντισταθούν στον ιρακινό στρατό, «να κάνουν τη νύχτα μέρα» και «να κάνουν το αίμα των εχθρών να ρέει σαν ποτάμι».

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, δήλωσε (βράδυ Τετάρτης) πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν τα παζάρια με την Τουρκία σε σχέση με το ρόλο που μπορεί να έχει σε επιχειρήσεις στην «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών στη Ράκα της Συρίας, τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με την Τουρκία για το ρόλο της στη μελλοντική κατάληψη της Ράκα, αλλά τώρα προχωρούμε με την επιχείρησή μας σύμφωνα με το σχέδιό μας». Ωρες αργότερα, ο Τάλαλ Σίλο, εκπρόσωπος των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF, που απαρτίζονται από Κούρδους και Αραβες μαχητές οι οποίοι στηρίζονται από τις ΗΠΑ), δήλωσε κατηγορηματικά πως αυτοί θα ηγηθούν της επιχείρησης στη Ράκα και πως σε αυτήν «δεν θα υπάρξει τουρκική συμμετοχή».

Φονικές επιθέσεις αντικαθεστωτικών στο Χαλέπι της Συρίας

Χτες, ένα 24ωρο πριν από την εφαρμογή, σήμερα, της ρωσικής 10ωρης παύσης των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, αντικαθεστωτικές ομάδες ενόπλων κλιμάκωσαν τις επιθέσεις τους στο δυτικό τμήμα της πόλης, που τελεί υπό τον έλεγχο του στρατού. Σκότωσαν τουλάχιστον 12 αμάχους και τραυμάτισαν πάνω από 200 άλλους, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες αποπομπές από τις δυνάμεις ασφαλείας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι αποπομπές δημοσίων υπαλλήλων και ατόμων που υπηρετούν σε Σώματα Ασφαλείας, Στρατό κ.τ.λ. στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε τον περασμένο Ιούλη. Οπως ανακοίνωσε χτες επίσημα το υπουργείο Εσωτερικών, ακόμα 1.218 χωροφύλακες απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, μεταξύ των οποίων 419 αξιωματικοί και 604 υπαξιωματικοί. Με βάση τον τελευταίο απολογισμό του πρακτορείου «Αναντολού», η κυβέρνηση έχει μέχρι σήμερα απολύσει οριστικά ή απομακρύνει από τις θέσεις τους συνολικά 110.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, στρατιωτικούς κ.τ.λ. για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι συνδέονται με το πραξικόπημα ή με την οργάνωση FETO του Γκιουλέν (που η κυβέρνηση του ΑΚΡ θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας).

Στο μεταξύ, οι εντάσεις με την ΕΕ συνεχίζονται. Χτες, ο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι εάν η ΕΕ δεν προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση της βίζας «τότε θα αναστείλουμε τη συμφωνία μας με την ΕΕ... Δεν θα περιμένουμε μέχρι το τέλος του έτους. Είχαμε πει αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου... Η υπομονή μας εξαντλείται». Τεταμένη ατμόσφαιρα αποτυπώνουν και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, που είπε ότι «η Γερμανία, που εδώ και χρόνια προστατεύει το PKK και το DHKP-C, έχει γίνει η πίσω αυλή της γκιουλενιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης... Εχει γίνει ένα σημαντικό καταφύγιο τρομοκρατών».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ενδιαφέρον έχει ανακοίνωση που εξέδωσε στις 28 Οκτώβρη η ρωσική εταιρεία «Γκάζπρομ», σημειώνοντας ότι η Αγκυρα υπέβαλε αίτημα για αύξηση του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Τουρκία από τη Ρωσία. Μετά από αύξηση της τάξης του 9,3%, πλέον στην Τουρκία θα ρέουν καθημερινά 82,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το αίτημα κατατέθηκε μετά από σοβαρές βλάβες που προκάλεσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας έκρηξη σε αγωγό αερίου στην ανατολική Τουρκία, μέσω του οποίου γίνονταν εισαγωγές ιρανικού αερίου. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών, Ματζίντ Ακαμπαμπαέι, απέδωσε την έκρηξη στη δράση ενόπλων ομάδων (υπονοώντας το ΡΚΚ;) μιλώντας για προσωρινή αναστολή των εισαγωγών από το Ιράν.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Στη Βουλή πρέπει να πάει το Brexit

Εφεση άσκησε η Τερέζα Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μπερδεύεται το «κουβάρι» των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι το Κοινοβούλιο, και όχι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, σχετικά με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ (Βrexit).

«Ο πλέον θεμελιώδης κανόνας του Συντάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι το Κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο», είπε ο δικαστής Λόρδος Τόμας του Κούμγκιντ κατά την ανάγνωση της απόφασης, απορρίπτοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «βασιλικών προνομίων». Η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει στο Κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα αναφέρει ρητώς τους όρους που θα επιδιώξει κατά τη διαπραγμάτευση αποχώρησης από την ΕΕ. Η απόφαση προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της πρωθυπουργού, Τ. Μέι, που έσπευσε να ασκήσει αμέσως έφεση σε βάρος της υπόθεσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 5 με 6 Δεκέμβρη.

Ο πρώην ηγέτης του αντι-μεταναστευτικού «Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου» (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ, εξέφρασε ανησυχία ότι «επιχειρείται προδοσία», λέγοντας πως «φοβάται» ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μπλοκάρει ή να καθυστερήσει η ενεργοποίηση του άρθρου 50. Αν γίνει έτσι, δεν έχουν ιδέα πόση δημόσια οργή θα προκαλέσουν», κατέληξε.

Ο αρχηγός των «Εργατικών» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, πίεσε την κυβέρνηση να φέρει τους όρους της διαπραγμάτευσης στη Βουλή των Κοινοτήτων «το συντομότερο».

Το βρετανικό δίκτυο BBC, αναλύοντας την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης, κοινοβουλίου και δυνάμεων που υποστηρίζουν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ να πυροδοτήσει τελικά πρόωρες εκλογές. Παρόμοια εκτίμηση έκαναν χτες και οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας Ντόιτσε Μπανκ.

Η εξέλιξη με το Ανώτατο Δικαστήριο προκάλεσε θετική αντίδραση σε δυνάμεις των χρηματαγορών που επιθυμούν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, με αποτέλεσμα η συναλλαγματική ισοτιμία της στερλίνας να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι του δολαρίου και κατά 1,9% έναντι του ευρώ.

ΗΠΑ - ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η πόλωση οξύνεται

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Θολή ως προς το αποτέλεσμα παραμένει η κατάσταση στις ΗΠΑ, λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά μεταξύ των δύο ισχυρότερων υποψηφίων να κυμαίνεται μεταξύ μίας έως τριών ποσοστιαίων μονάδων. Η χτεσινή δημοσκόπηση των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», για παράδειγμα, έφερνε πρώτη τη «Δημοκρατική» Χίλαρι Κλίντον με 45% έναντι 42% του Ντ. Τραμπ.

Η πόλωση, που κλιμακώνεται τις τελευταίες μέρες, αντανακλάται πλέον καθημερινά σε διάφορα περιστατικά βίας. Χτες, άγνωστοι έκαψαν παλιά εκκλησία Αφροαμερικανών στο Μισισίπι, γράφοντας το σύνθημα «Ψηφίστε Τραμπ». Από την άλλη, δεκάδες ακροδεξιοί λευκοί Αμερικανοί στην Τζόρτζια που στηρίζουν τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο δήλωσαν, μιλώντας σε ΜΜΕ, πως θα πάρουν τα όπλα σε περίπτωση εκλογής της Χ. Κλίντον στην προεδρία των ΗΠΑ. Επίσης, ο Ομπάμα, που έχει «επιστρατευτεί» τις τελευταίες μέρες είπε σε δραματικούς τόνους ότι «από τις εκλογές των ΗΠΑ δεν κρίνεται μόνο η τύχη τους αλλά και η τύχη του κόσμου».

Αίσθηση προκάλεσε και το προχτεσινό εκτενές ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» σχετικά με τις παλιές σχέσεις φιλίας που συνδέουν την Χ. Κλίντον και τον Ντ. Τραμπ, με χαρακτηριστική τη χρηματοδότηση από τον δισεκατομμυριούχο Τραμπ της προεκλογικής εκστρατείας της πρώτης, όταν ήθελε να εκλεγεί γερουσιαστής στην πολιτεία της Ν. Υόρκης. `Η τις φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μπιλ Κλίντον στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν αυτός είχε πληγεί από το «σκάνδαλο Λεβίνσκι», αλλά και τις «εναλλαγές» του από ... Δημοκρατικός, «ανεξάρτητος» και τελευταία... Ρεπουμπλικάνος. Και η υπόθεση αυτή αποδεικνύει ότι οι κεφαλαιοκράτες κοιτάνε πάντα τα συμφέροντά τους και ο Τραμπ και οι αντιλήψεις του, αξιοποιώντας την δυσαρέσκεια πολλών Αμερικανών για τα κυρίαρχα αστικά κόμματα, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ