ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαδικασίες «μετάβασης» των διαχειριστών της εξουσίας του κεφαλαίου

«Εγκάρδια συνάντηση» Ομπάμα και Τραμπ χτες στο Λευκό Οίκο

Οι δύο πρόεδροι κατά την εγκάρδια συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο

Copyright 2016 The Associated

Οι δύο πρόεδροι κατά την εγκάρδια συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ξεκίνησαν χτες οι διαδικασίες για την «ομαλή μετάβαση εξουσίας», όπως την ονομάζουν, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ με συναντήσεις του νέου ηγέτη με τον απερχόμενο Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, στο Λευκό Οίκο και παράλληλες συναντήσεις του νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου Μάικ Πενς με τον απερχόμενο αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Τραμπ και Ομπάμα συναντήθηκαν χτες βράδυ στο Λευκό Οίκο, δηλώνοντας πως είχαν «εγκάρδια συνάντηση» 90 λεπτών. Ο Ομπάμα, που συνάντησε πρώτη φορά διά ζώσης τον Τραμπ, χαρακτήρισε τη συνάντηση «εξαιρετική», διαβεβαιώνοντας τον διάδοχό του: «Θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σε βοηθήσουμε να πετύχεις, γιατί εάν πετύχεις εσύ, θα πετύχει η χώρα».

Αργότερα χτες βράδυ είχαν προγραμματιστεί οι συναντήσεις των Τραμπ και Πενς με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, για τη νομοθετική ατζέντα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο νέο Κογκρέσο και τη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση, που θα ορκιστεί στις 20 Γενάρη. Πληροφορίες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ανέφεραν πως θα προταθεί στον Τραμπ μία φθηνότερη εκδοχή κατασκευής ενός τείχους στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού, με στόχο τη δημιουργία διπλού φράκτη αντί του τσιμεντένιου τείχους που έχει εξαγγείλει.

Στις διαδοχικές συναντήσεις νέων και απερχόμενων υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Λευκό Οίκο, προστέθηκαν και οι καθημερινές απόρρητες ενημερώσεις επιτελείου του νεοεκλεγέντος Προέδρου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες.

Οσον αφορά τη νέα κυβέρνηση, μεταξύ των ονομάτων που προωθούνται ως πιθανοί υπουργοί είναι ο επί 17 χρόνια στέλεχος της τράπεζας Γκόλντμαν Σακς, Στίβεν Μνούτσιν, για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Αμυνας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιουτ Γκίνγκριτς, για τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών, ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, πρώην εκπρόσωπος Τύπου των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Προτεραιότητες...

Αμέσως μετά την εκλογή του, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε σημαντικές επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές, μεταφορές, εκσυγχρονισμό σχολείων, νοσοκομείων, συγκοινωνιακών μέσων κ.λπ., με κεντρικό στόχο τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Χτες, το επιτελείο του Τραμπ δημιούργησε νέα ιστοσελίδα (greatagain.gov), στην οποία ο νέος Πρόεδρος αυτοσυστήνεται ως ο «τέλειος ορισμός της αμερικάνικης επιτυχίας»... και είναι χαρακτηριστικό πως τμήμα της ιστοσελίδας λειτουργεί σαν μεγάλη διαφημιστική καταχώρηση αγγελιών «για 4.000 νέες θέσεις εργασίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Εκεί θα γίνονται δεκτά ηλεκτρονικά βιογραφικά, κίνηση που δημιουργεί ένα κλίμα περί ...ανοιχτής κυβέρνησης.

Επιπλέον,ο Τραμπ υπόσχεται επενδύσεις ύψους 550 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δημόσιες υποδομές μεταφορών, Παιδείας, Υγείας, συγκοινωνιών κ.λπ., ανοίγοντας την όρεξη μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε κατασκευαστικό κλάδο, βιομηχανίες, υπηρεσίες κ.α.

Παράλληλα, το επιτελείο του Τραμπ άνοιξε νέο λογαριασμό στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter (transition 2017), που λειτουργεί επίσης σαν ανοικτή πρόσκληση στους Αμερικανούς ώστε να υποβάλουν προτάσεις και θέσεις «ώστε να ξαναγίνει η Αμερική ξανά σπουδαία».

Πριν εκλεγεί, ο Τραμπ είχε αξιοποιήσει μέρος της λαϊκής δυσαρέσκειας για το κλείσιμο αμερικανικών εργοστασίων της βαριάς βιομηχανίας και μεταποίησης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε περιφερειακές και διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, όπως η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA). Μία από τις προτεραιότητές του είναι η επαναδιαπραγμάτευση της ΝΑFTA, αλλά και η επιβολή αντισταθμιστικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ώστε να φρενάρει τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές.

Οπως φαίνεται, θα έχει συνέχεια και «βάθος» η προσπάθεια του μηχανισμού του νέου Προέδρου να προβληθεί ως «αντισυστημικός», ενώ είναι μέρος του καπιταλιστικού συστήματος και να καλλιεργήσει την αυταπάτη ενός «κινήματος που θα υπηρετεί τους πολίτες». Η χειραγώγηση όσων περισσότερων από τα μεσαία και τα λαϊκά στρώματα στους στόχους του κεφαλαίου και η εξυπηρέτηση των σημερινών αναγκών των μονοπωλιακών ομίλων είναι οι βασικές επιδιώξεις του νέου εκλεκτού του συστήματος.

Σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα, τρεις μέρες μετά τις εκλογές, δεν έχουν ακόμα βγει τα αποτελέσματα σε 2 από τις 50 πολιτείες, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί και το ακριβές ποσοστό της συμμετοχής στις εκλογές. Πάντως, ο Τραμπ πήρε τις περισσότερες εκλεκτορικές ψήφους που απαιτούνται με βάση το εκλογικό σύστημα, όπου ο αριθμός εκλεκτόρων εξαρτάται από τον πληθυσμό της κάθε πολιτείας. Ετσι, ο Τραμπ πήρε από τις 538 τους 279 και η υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, 228, παρότι σε ψήφους ήρθε πρώτη με διαφορά κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Χτες, διαμαρτυρίες για την εκλογή Τραμπ, κυρίως από νέους, εκδηλώθηκαν σε δρόμους τουλάχιστον 10 μεγάλων αστικών κέντρων όπως το Σικάγο, η Νέα Υόρκη, το Λος Αντζελες, η Βοστώνη, το Ορεγκον, το Μισούρι, η Νεμπράσκα, η Μινεσότα, η Ομάχα, το Κάνσας Σίτι.

Οι νεαροί φώναζαν συνθήματα κατά του νέου Προέδρου, όπως: «Δεν είσαι ο πρόεδρός μας», «Οχι στον Τραμπ - Οχι στην Κου Κλουξ Κλαν - Οχι στη ρατσιστική Αμερική».

Ο πρώην δήμαρχος Ν. Υόρκης, που φημολογείται πως θα αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, Ρ. Τζουλιάνι, μιλώντας στο δίκτυο «Φοξ», αποκάλεσε τους νεαρούς «κλαψιάρηδες» και τους συνέστησε να κάνουν υπομονή ένα χρόνο «και εάν δουν πως δεν ζουν σε καλύτερη Αμερική, να ξαναβγούν στους δρόμους φωνάζοντας...».

Νεότερες αντιδράσεις στο εξωτερικό

Οι αντιδράσεις ξένων υψηλόβαθμων αξιωματούχων συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο, με πρώτη την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, που τόνισε ότι η Μόσχα «είναι έτοιμη να εργαστεί για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με τις ΗΠΑ». Υπογράμμισε, ωστόσο, πως είναι πρόωρο να περιμένει κανείς πιο συγκεκριμένα βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων, καθώς ο Τραμπ δεν έχει ακόμη σχηματίσει την ομάδα του.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε πως αναμένει ότι η Βρετανία θα έχει μια εποικοδομητική σχέση με την κυβέρνηση του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς ο τελευταίος τηλεφώνησε στην Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, προσκαλώντας την στις ΗΠΑ «το συντομότερο δυνατόν».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι χρειάζεται σαφήνεια από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ για ζητήματα όπως το εμπόριο, οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ και η κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας ζωηρές επιφυλάξεις για τη συνέχιση των παζαριών σε σχέση με τη διατλαντική εμπορική συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, Σεν Ντανγιάνγκ, σημείωσε πως μια μακροπρόθεσμη, υγιής και σταθερή εμπορική σχέση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ «συμβαδίζει με τα θεμελιώδη συμφέροντα των λαών των δύο χωρών».

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε προχτές βράδυ και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, που έσπευσε να τον συγχαρεί, ευελπιστώντας σε «βελτίωση διμερών σχέσεων και συνεργασία κατά της τρομοκρατίας».

«Παρών» δήλωσε στον Τραμπ και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που προ ετών, είχε, επίσης, αξιοποιήσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα και τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να προβληθεί σαν «αντισυστημική λύση»...

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αντιπαραγωγικές» οι παύσεις πυρός λένε οι Ρώσοι

Οι Κούρδοι της Συρίας συνεχίζουν την προέλαση προς τη Ράκα, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις στη Μοσούλη επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην εξασφάλιση των περιοχών που ανακαταλαμβάνουν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, απέρριψε χτες αίτημα του ΟΗΕ για μεγαλύτερης διάρκειας «παύσεις πυρός» στο Χαλέπι της Βόρειας Συρίας ώστε να καταστεί εφικτή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σημείωσε αφενός ότι οι «παύσεις» για ανθρωπιστικούς λόγους είναι απαραίτητες αλλά αποδεικνύονται αντιπαραγωγικές αφού στην ουσία «δεν προσφέρουν πραγματική βοήθεια στους αμάχους και, από την άλλη, επιτρέπουν στις δυνάμεις τρομοκρατών ανασυγκρότηση των δυνάμεών τους και την εξαπόλυση επιθέσεων».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ νωρίτερα ανακοίνωσαν ότι διανέμονται στους κατοίκους του Α. Χαλεπίου (που τελεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών) οι τελευταίες μερίδες τροφίμων και ότι εάν αυτές σταματήσουν τότε η μη διανομή βοήθειας θα ισοδυναμεί με πρόκληση «λιμού» σε 250.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, χτες, η Τζιχάν Σέιχ Εχμεντ, εκπρόσωπος των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που απαρτίζουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές με την υποστήριξη των ΗΠΑ και έχουν ξεκινήσει από τις 6/11 επιχείρηση ανακατάληψης της Ράκα στη Β. Συρία («χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» - «ΙΚ»), υποστήριξε ότι οι δυνάμεις αυτές προελαύνουν και ότι ασκούν πιέσεις στους ισλαμιστές μισθοφόρους από τις περιοχές Εϊν Ισα και Σουλούκ, που βρίσκονται πέριξ του βόρειου τμήματος της πόλης. Η Εχμεντ υποστήριξε ότι οι επιχειρήσεις «πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα» και ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών περικυκλώνονται ασφυκτικά... Η Εχμεντ, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκα, είπε πως κατάφεραν να καλύψουν το ένα τρίτο της απόστασης που τους χωρίζει από την πόλη, ότι έχουν περικυκλωθεί 15 κοινότητες και χωριά και ότι οι μάχες επικεντρώνονται στο χωριό Αλ Χίσα.

Ωστόσο, αργότερα ανακοινώθηκε πως οι επιχειρήσεις αυτές σταμάτησαν λόγω αμμοθύελλας...

Οι επιχειρήσεις στη Μοσούλη

Στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ, όπου από τις 17 Οκτώβρη είναι σε εξέλιξη επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης από τους τζιχαντιστές του «ΙΚ», οι ιρακινές δυνάμεις προωθήθηκαν προς την αρχαία πόλη Νιμρούντ, που βρίσκεται πάνω στο δρόμο για τη Μοσούλη. Η Νιμρούντ, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Μοσούλης, είναι ο ένας από τους δύο αρχαιολογικούς χώρους που λεηλατήθηκαν από τους τζιχαντιστές αφότου κατέλαβαν εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία...

Είναι ωστόσο γεγονός πως οι επιχειρήσεις των ιρακινών δυνάμεων έχουν επιβραδυνθεί τις τελευταίες μέρες, καθώς οι τζιχαντιστές προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ